Doi bebeluși de 5 luni, intoxicați cu iaurt. Unul a murit

Caz ieșit din comun în raionul Orhei! Un băieţel de doar cinci luni a murit, iar sora lui geamănă a ajuns la reanimare, după ce s-au intoxicat cu iaurt.

separator
uuu

Potrivit medicilor, starea fetiţei este, în continuare, gravă.

Tragedia a avut loc în satul Mitoc, din raionul Orhei.

Gemenii s-au intoxicat după ce mama lor i-a hrănit cu iaurt.

Copii au ajuns la spital în stare gravă, iar băieţelul nu a putut fi salvat.

Acesta s-a stins din viaţă după câteva ore după ce a fost internat.

După rezultatele expertizei medico-legale, poliţia urmează să decidă dacă va deschide sau nu o cauză penală.

sursa: www.publika.md

Igor Grosu, către regimul de la Moscova: ,,În Republica Moldova cetățenii au dreptul să protesteze, inclusiv în fața ambasadelor”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, vine cu o reacție la declarațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, care s-a plâns pe faptul că angajații misiunii diplomatice ruse la Chișinău nu pot activa în regim normal din cauza multiplelor proteste organizate în fața ambasadei.

Speakerul forului suprem le-a sugerat rușilor să se obișnuiască cu astfel de acțiuni, transmite deschide.md.

„Apel către toate misiunile diplomatice. Domnilor diplomați, obișnuiți-vă că în Republica Moldova cetățenii au dreptul de a protesta. Nu am auzit despre cazuri, precum că cineva se deplasa cu automobilul spre poarta ambasadei și nu i-a reușit. Obișnuiți-vă că în Republica Moldova orice cetățean poate protesta în fața Parlamentului, Guvernului, Președinției și chiar ambasadei. Este foarte important. Dacă acest lucru cumva nu este posibil în țările voastre, atunci să știți că în Republica Moldova acest lucru îl poate face fiecare”, a declarat Grosu în cadrul emisiunii „Территория свободы” (Teritoriul Libertății – trad.) cu Lilia Burakovski.

Amintim că Maria Zaharova s-a plâns miercuri, 18 mai, pe faptul că din cauza multiplelor proteste din fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, misiunea diplomatică nu poate activa în regim normal: „Prin inacțiunea autorităților moldovenești, în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău, timp de două luni, zilnic au loc manifestații antiruse. Aceste proteste afectează activitatea misiunii diplomatice”

Ziua mondială a cămăşii naţionale ucrainene, marcată la Chişinău

În cămăşi moştenite de la generaţiile trecute, cusute manual şi cu dorinţa de a-şi contura încă o dată unitatea şi identitatea naţională.

Ziua mondială a cămăşii naţionale ucrainene, marcată la ChişinăuFoto: trm.md

Aşa au arătat azi ucrainenii de ziua mondială a cămăşii naţionale Vîşivanka, transmite trm.md.

La Chişinău evenimentul a adunat zeci de oameni care şi-au promovat tradiţiile şi portul popular. În semn de mulţumire, în scuarul Catedralei au fost arborate ambele drapele, al Ucrainei şi al Republicii Moldova, relatează Mesager.

Victor Arpinti îşi trage rădăcinile din regiunea Lvov. Mereu a ieşit în evidenţă graţie portului său unic şi colorat. Bărbatul spune că ziua această are o semnificaţie specială pentru el.

„Eu sunt îmbrăcat într-un costum guţul. Toate aceste lucruri pentru noi sufleteşte sunt foarte aproape”.

Participanţii la festival au venit îmbrăcaţi în costume tradiţionale ucrainene, fiecare unic, în felul său.

„Atunci când am fugit de război am luat cu mine şi vâşivanca fiului meu pentru ca el să ştie că este ucrainean. Această sărbătoare este o parte din inima noastră”;

„Cultura ucraineană o păstrăm, iar aceste costume au mai mult de 20 de ani şi sunt confecţionate de meşteriţele din Ucraina”;

„Mereu visam să port o vâşivancă. Cu toate că sunt din Ucraina, am îmbrăcat pentru prima dată această cămaşa aici în Moldova”;

„Portul nostru este ADN-ul nostru. Această cămaşă o am de la tatăl meu, care are mai mult de 70 de ani”.

Ziua Costumului Tradiţional Ucrainean este sărbătorită în peste 40 de ţări şi are drept scop promovarea şi păstrarea obiceiurilor.

 „De la început, purtarea cămăşii însemna că protestezi împotriva politicii Uniunii Sovietice. Acum este un gest care să sublinieze că noi suntem ucraineni şi noi dorim să sărbătorim în stil european”, precizează Marko Şevcenko, ambasadorul Ucrainei în Moldova.

 „Vişivanca înseamnă tradiţie, solidaritate pentru Ucraina, cămaşa este ceva special pentru ucraineni care şi care este transmisă din generaţie în generaţie”, afirmă Dmitri Lecarţev, organizator.

Din 2015, în fiecare a treia zi de joi a lunii mai, în Republica Moldova este marcată Ziua Mondială a cămăşii ucrainene, Vişivanka.

Emmanuel Macron vrea un răspuns rapid al UE la cererea de aderare a Republicii Moldova

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că vrea ca Uniunea Europeană să emită „un aviz rapid” la cererea Republicii Moldova de aderare la UE, după o întrevedere la Paris cu omologul său de la Chişinău, Maia Sandu, relatează Reuters, conform Digi24.ro.

Maia Snadu și Emmanuel Macron salută.

Macron a adăugat că riscul ca războiul dintre Ucraina şi Rusia să se extindă în ţările vecine nu poate fi exclus.

În ultima perioadă au sporit temerile că Republica Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina, după ce separatiştii pro-ruşi din Transnistria au acuzat Kievul pentru tiruri de armă, explozii şi incursiuni transfrontaliere ale unor drone, mai scrie Reuters, citată de Agerpres.

Săptămâna trecută, ministrul de externe din Republica Moldova, Nicu Popescu, a declarat pentru Reuters că elemente interne din rândul separatiştilor pro-ruşi din Transnistria încearcă să destabilizeze zona şi să alimenteze tensiunile, în contextul în care ţara sa îşi continuă eforturile pentru aderarea la UE.

Mai jos, declarații de presă în urma întrevederii Președintei Maia Sandu cu Preşedintele francez Emmanuel Macron:

Ileana Rusu, despre bărbații cu gulerașele albe
Articolul anterior
Unde vor cânta băieții de la Carla’s Dreams de Valentine’s Day și care sunt condițiile mascaților!
Articolul următor