Drama prin care a trecut un preot după ce a avut biserica plină de sicrie în perioada COVID 19

Părintele Mario Carminati, în vârstă de 65 de ani, își amintește acum de perioada prin care a trecut anul trecut, povestind cum „orașul a devenit un loc de moarte, tristețe și doliu”, potrivit Reuters.

„Pentru mine a fost un coșmar, dar nu am avut ocazia să mă gândesc mult la asta, pentru că atunci când te afli în mijlocul unei situații de urgență, trebuie să te grăbești și să acționezi după instinctul tău”, a povestit el. La acea vreme, înmormântările erau adeseori interzise, astfel încât sicriele victimelor ajungeau în depozite.

Împreună cu Marcello Crotti, în vârstă de 46 de ani, Carminati a deschis biserica pentru a fi siguri că sicriele victimelor cu COVID-19 nu ajung într-un depozit și sunt păstrate într-un loc demn până la înmormântare sau incinerare. În biserică au fost la un moment dat și 40 de sicrie la un loc. Acestea erau binecuvântate cu apă sfințită de către Carminati și Crotii, înainte să fie încărcate în camioane ale armatei, convoaiele militare luându-le de la biserică, iar localnicii privind cu lacrimi în ochi de la geamuri.

„Pandemia a fost devastatoare pentru comunitate, deoarece orașul a devenit un loc de liniște, numai zgomotul sirenelor de pe ambulanță se mai auzea”, a povestit Carminati, după cum arată Libertatea. „A devenit un loc de moarte, tristețe, doliu”
Citeşte întreaga ştire: Un preot a descris drama COVID-19 după ce a avut biserica plină de sicrie

Vezi ce evenimente au loc, astăzi, de Hramul orașului Chișinău

Capitala Republicii Moldova sărbătoreşte astăzi Hramul oraşului, când creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului.

Autoritățile au pregătit pentru astăzi un program, care începe la ora 9:45: 

program
program

Seara, concertul va cuprinde o serie de artiști precum Magnat și Feoctist, DARA, Gabriel Nebunu, Vitalie și Vasile Advahov și Zinaida Julea, formația Zdob și Zdub și mulți alții. Invitata specială a serii – renumita interpretă din Letonia, Laima Vaikule.

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de „Pocroave”, notează MOLDPRES.

Preoţii spun că omoforul Maicii Domnului reprezintă un sprijin, ajutor şi protecţie pentru toate, iar cei care se roagă Maicii Domnului vor fi ocrotiţi.

Minunea Acoperământului Maicii Domnului s-a petrecut în Biserica Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon al VI-lea cel Înţelept (886-912). Maica Domnului a apărut în timpul unei privegheri de toată noaptea, înconjurată de sfinţi, rugându-se lui Dumnezeu pentru neamul omenesc. Maica Domnului a luat acoperământul de pe cap şi l-a întins deasupra creştinilor, care se aflau la mănăstire, iar Acoperământul a strălucit „mai mult ca soarele”.

Se mai crede că cele mai adânci rădăcini ale tradiţiilor sărbătorii ajung până la perioada agriculturii primitive, sărbătoare precreştină cu dată fixă, dedicată unei divinităţi meteorologice ce marchează intrarea în anotimpul rece, atunci când pământul se acoperă de brumă.

În conştiinţa oamenilor s-a făcut asociaţia între acoperirea pământului cu brumă şi acoperirea capului fetelor mari, îmbroboditul cu basma la nuntă, ca semn al trecerii la statutul de femeie măritată. Fetele mari se rugau divinităţii Pocroavă să le acopere capul cu păr bogat şi frumos, pentru a fi plăcute flăcăilor, dar şi să le acopere capul în sensul măritatului. 

Pe 14 octombrie este sărbătorit  hramul în mai multe biserici şi în localităţi din ţară, inclusiv în capitală, oraşul Chişinău.

Investigația care trebuie să o vadă mulți. Ziarul de Gardă a pătruns din nou în rețeaua lui Ilan Șor

Pe online ultima investigație realizată de cei de la Ziarul de Gardă a creat un val de reacții, printre care și reacția poliției. „Mulțumim jurnaliștilor de investigație care au dat dovadă de profesionalism și au confirmat/ întărit probatoriul Poliției. Inspectoratul General al Poliției s-a autosesizat în cazul unor acțiuni relatate în articolul de investigație și urmează să efectueze măsuri procesuale în acest sens.”

Aici puteți vedea și voi această investigație!

surs: zdg.md

Cabinele telefonice roșii „salvează viețile” britanicilor pe timp pandemie
Articolul anterior
Nu în toate troleibuzele cu nr. 10, 22 și 30 se poate plăti cu cardul
Articolul următor