Ei sunt cei mai buni elevi inovatori din țară!

Pe 20 mai 2017,  cea de-a X-a ediție a concursului republicanCel mai bun elev inovator” a reunit peste 100 de participanţi din 36 de instituţii educaţionale care au reprezentat 14 raioane şi municipii. Competiția aniversară a celor mai ingenioși și tineri inovatori din țară a fost găzduită de Liceul Academiei de Științe a Moldovei.

separator

1

Potrivit membrilor juriului, majoritatea lucrărilor au lăsat o impresie foarte bună, demonstrând la justa valoare ingeniozitatea şi potenţialul copiilor.
Deținătorii Premiului Mare au fost desemnați Dan Butmalai și Valentin Vozian, elevi în clasa XII, Liceul AȘM, pentru lucrarea „Sistem Centralizat de Drone”.
Locul II a revenit următorilor concurenți: Eugenia Briciuc și Mihaela Ciornenchi, Liceul Teoretic „G. Asachi”, or. Ungheni, pentru lucrarea Reciclarea deșeurilor animaliere și reziduale ce conțin celuloză „Obținerea biogazului” și Sandu Petrașco, Liceul AȘM, cu lucrarea „Robotul Floarea Soarelui”.
Pe locul III s-au clasat Tudor Lapp și Dimitrie Gânju de la Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, din Chișinău, cu lucrarea „Purificarea apei de produse petroliere”, Rusu Cristian și Boicu Cristian, de la Liceul AȘM, cu lucrarea „PiClodu – primul cloud de compresie din lume bazat pe inteligență artificială” și Boiarin Ilie de la Școala Profesională Nr. 6, Chișinău, pentru lucrarea „Traductor de vibrații”.


Premiul pentru cel mai activ raion a fost acordat raionuluiUngheni, din care au participat 13 elevi. Premiul pentru cel mai activ liceu a fost obținut de Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” din Ialoveni care a delegat 14 participanți. Toți concurenții au primit diplome de participare, cadouri de preț, cărți, premii bănești.
De menționat faptul că, la inițiativa AGEPI, a fost acordat, în premieră, Trofeul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale. Trofeul OMPI, dar și un premiu bănesc în valoare de 3 mii de lei, acordat de AGEPI, a fost obținut de Ion Cerempei, de la Liceul Teoretic „George Călinescu” din municipiul Chișinău, pentru lucrarea „Motor cu ardere internă în doi timpi”.
2
La concurs au participat 106 concurenți, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, reprezentând instituțiile de învățământ din țară. În cadrul concursului au fost expuse 82 lucrări la următoarele categorii tematice: tehnologii informaționale, agricultură și biotehnologii, sănătate și medicină, științe exacte, mecanică, electro-mecanică, energie regenerabilă, robotică, creație. La fiecare categorie câte o lucrare a fost menționată cu un premiu special, scrie asm.md.

Concursul „Cel mai bun elev inovator” este organizat anual de Academia de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Ministerul Educației, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală Universitatea și Liceul Academiei de Științe a Moldovei. Competiția are drept scop susținerea, promovarea și dezvoltarea capacităților inovative şi creative în rândul tinerilor.

Pasionații de muzică clasică sunt invitați la Festivalul DescOPERĂ
Articolul anterior
Val Butnaru lansează romanul „Misterioasa dispariție a lui Teo Neamțu”
Articolul următor
Alte articole interesante