Elevii basarabeni ar putea fi obligați să susțină examen la admiterea în instituțiile de învățământ superior din România

Ministerului Educației Naționale din Romania a elaborat o nouă Metodologie de admitere la studii în România, care prevede, printre altele, ca, începând cu anul academic 2017/2018, etnicii români din câteva țări, inclusiv din Republica Moldova, să aplice direct la universitățile dorite și eventual să suțină un examen de admitere.

separator
yyyy

Acest document cadru este lansat spre dezbatere partenerilor interesați pentru o perioadă de 10 zile lucrătoare, după care va fi aprobat prin Ordin de ministru.

Deoarece noua metodologie prezintă un model provizoriu, iar Ministerul Educației Naționale din România este deschis spre consultarea opiniei publice, studenții basarabeni din România au decis să ia atitudine.

Președintele Organizației Studenților Basarabeni din  Timișoara, Artur Ţventarnîi, spune că acest document cadru aduce cu sine unele propuneri de modificări ce au dat startul unor dezbateri foarte aprinse în mediul online.

„Cea mai controversată este dispoziția care stabilește că începând cu anul academic 2017/2018 etnicii români din câteva țări printre care și Republica Moldova, ar trebui să aplice direct la universitățile dorite și eventual să suțină un examen de admitere. Această propunere poate are atât aspecte pozitive cât și negative dar pentru a putea avea o idee clară și bine formulată, Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara a hotărât să lanseze un studiu prin intermediul unui chestionar prin care să analizeze care ar fi fost reacția actualilor studenți din Moldova, la universitățile din România, dacă aceștia ar fi trebuit să aplice direct la universitățile dorite”, explică Artur Țventarnîi.

Chestionarul face parte din planul de acțiune al grupului de lucru, creat cu participarea tuturor organizațiilor studenților basarabeni din România și care are scopul de a veni cu un demers comun  pentru noua metodologie, menționează diez.md.

În decurs de o săptămână, datele urmează să fie colectate și analizate, iar ulterior, trimise către Ministerul Educației Naționale, prin intermediul unei scrisori oficiale, ce va prezenta concluzia și poziția tuturor studenților basarabeni, cu statut de etnici români, bursieri ai Romaniei, referitor la noua Metodologie. Ulterior, rezultatul sondajului va fi făcut public și postat pe site-ul osb.basarabeni.ro.

„Oricare vor fi rezultatele demersurilor noastre, Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara va depune toate eforturile necesare pentru a permite cât mai multor studenți să beneficieze de acces la studii de calitate și îi va ajuta în procesul de integrare în mediul academic și social din România”, a mai menționat Artur Ţventarnîi.

A slăbit peste 24 kilograme, iar noi am premiat-o cu o schimbare de look
Articolul anterior
O surpriză frumoasă pentru copiii bolnavi de cancer
Articolul următor
Alte articole interesante