Artistul a făcut confesiuni tulburătoare pentru UNICA. RO și a povestit în viața lui de dincolo de scenă, unde a vorbit despre relația lui cu mama.
„Legătura mea cu mama este una specială. Chiar dacă nu ne vorbim zilnic, ne simțim și reușim să ne susținem moral unul pe altul, chiar și acum, după atâția ani. Mama a făcut sacrificii majore ca visul meu să se realizeze, ca să studiez, ca să ajung artist. Sigur că după ce am reușit să ajung unde ne-am propus, după ce am avut succes, am încercat să le fac o mulțime de bucurii alor mei. În primul rând, am încercat să fac în așa fel, acum mulți ani, ca mama să iasă la pensie și să nu mai lucreze, asigurându-i eu un venit lunar, ca să nu mai aibă nici o grijă. Mai apoi, i-am dus să viziteze o mulțime de locuri din lume, în vacanțe de poveste.
Am încercat să-mi fac părinții mândri și fericiți, că uite, copilul lor a reușit să le facă astfel de împliniri! Apoi azi, mama mea nu are dorințe majore. O bucură lucrurile mici, daruri de suflet, dulciuri și desigur, cel mai important, prezența mea!”, scrie unica.ro
Schimbări majore anunțate în învățământ. Obiectivele Ministerului Educației
Mai multe școli, universități și colegii trec, în prezent, printr-un amplu proces de modernizare, vor fi deschise câteva specialități noi, atractive pentru tineri, iar sute de școli vor trece la catalogul electronic. În același timp, vor fi adoptate mai multe măsuri sociale și economice pentru a motiva tinerii să aleagă o carieră didactică. Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, a prezentat astăzi, 24 martie 2023, în conferința de presă, prioritățile ministerului pentru perioada imediat următoare.
Potrivit ministrului, primul obiectiv al MEC este creșterea atractivității și relevanței studiilor pentru piața muncii.
„Studiile de calitate înseamnă, în primul rând, profesori buni, conținuturi relevante și infrastructură modernă. 13 universități și colegii pedagogice trec în prezent printr-un amplu proces de transformare și modernizare. Ministerul a alocat 289 de milioane de lei pentru 20 de proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, dar și de schimbare a conținuturilor predate în aceste instituții”, a spus Anatolie Topală.
În perioada următoare cele 13 instituții vor fi dotate cu 52 de laboratoare și centre de cercetare; 67 de săli de curs, săli polifuncționale și alte spații de instruire; 18 centre didactice și de consiliere.
La fel, este preconizată introducerea unor noi programe de studii, printre care „Securitatea Informațională”, „Știința Datelor”; „Inteligența artificială”.
Investițiile în colegiile și universitățile pedagogice vor continua și pe viitor, urmând să fie anunțat un nou concurs de proiecte investiționale în sumă de circa 210 milioane lei.
Procesul de modernizare a început și în domeniul învățământului general elevii urmând să aibă manualele noi la majoritatea disciplinelor școlare până în septembrie 2024.
Pentru prima dată după mulți ani în care nu s-a investit aproape deloc în dotarea cabinetelor pentru științele exacte, în perioada următoare, circa 300 de școli vor avea laboratoare moderne de fizică, biologie și chimie.
Totodată, va fi implementat catalogul electronic în majoritatea instituțiilor de învățământ general și în școlile profesionale. La moment, catalogul electronic este utilizat în circa 560 de instituții de învățământ.
Ministerul lucrează la elaborarea sistemului E-Admitere pentru învățământul superior, care va permite depunerea actelor pentru admitere la universitate în regim on-line. Pe viitor, și diplomele de licență vor fi emise în format digital.
Va continua dotarea instituțiilor de învățământ general cu echipament IT. Astfel, în circa 70 de instituții de învățământ general vor fi create laboratoare digitale, dotate cu suportul UNICEF. Cu sprijinul Băncii Mondiale în școli vor ajunge peste 5000 de laptopuri. Echipamente IT vor fi achiziționate pentru școli și în baza unui grant din partea Parteneriatului Global pentru Educație, în acest scop urmând să utilizate peste 2 milioane de dolari. De asemenea, vor fi desfășurate cursuri de instruire în domeniul tehnologiilor informaționale pentru cadrele didactice.
Pentru a consolida resursa umană în sistemul educațional, ministerul propune extinderea perioadei de acordare a indemnizației pentru tinerii specialiști – de la 3 ani la 5 ani. Această prevedere este inclusă în proiectul de modificare a Codului Educației.
De asemenea, vor fi perfecționate criteriile de evaluare și de stabilire a sporurilor pentru cadrele didactice, care vor fi proporționale cu efortul depus de profesor și performanța obținută de acesta.
Ministerul lucrează și la reorganizarea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP), astfel ca această structură să asigure calitatea și eficiența domeniului de asistență psihopedagogică. Atât CRAP, cât și centrele de resurse pentru educația incluzivă vor fi dotate cu echipamente necesare la instruirea copiilor cu cerințe educaționale speciale. Tot în anul curent, va fi aprobat programul de dezvoltare a educației incluzive pentru următorii patru ani.
În curând, va fi aprobată Strategia în domeniul tineretului, care presupune modernizarea acestui sector și diversificarea programelor pentru organizațiile de tineret.
„Înțelegem și împărtășim așteptările societății cu privire la creșterea calității educației, precum și a relevanței acesteia în contextul noilor realități socio-economice. Ne dorim oameni motivați în toate instituțiile de învățământ din țară. Ne dorim ca profesorii și elevii să vină cu plăcere la lecții, iar studenții să aleagă să învețe în țara noastră, și după absolvire să rămână să muncească în Republica Moldova”, a menționat Anatolie Topală.
Amintim că recent Executivul a adoptat Strategia de dezvoltare „Educația- 2030”, iar în săptămânile care urmează vor fi promovate în Guvern modificări la Codul Educației.
Salarii de până la 40 de mii de lei în Moldova. Lista locurilor vacante
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a publicat un TOP al celor mai plătite locuri de muncă vacante în Republica Moldova. Topul a fost realizat în baza ofertelor agenților economici.
Cel mai plătit loc de muncă este oferit de compania ISIGHT PARTNERS S.R.L. din mun. Chişinău (până la 40 mii lei) pentru poziţia de programator. Ce interesați de acest loc de muncă au nevoie de cunoştinţe aplicabile în domeniul de operare cu privire la utilizarea sistemului Backend, crearea codurilor, programelor şi bibliotecilor, optimizarea aplicaţiilor. De asemenea, sunt necesare cunoștințe de limba engleză la nivel avansat.
Un salariu de până la 40.000 de lei mai oferă și compania Marcodor S.R.L. din mun. Chişinău pentru poziţia de dezvoltator software. Cerinţele angajatorului sunt atribuite utilizării limbajelor de programare (Front-end, JS, EXT, VUE, Delphi, Php Developer).
Salarii de până la 30 mii lei oferă companiile: JT INTERNATIONAL TRADING S.R.L. din mun. Chişinău pentru poziţiile de contabil, ANCOM-AGRO S.R.L. din or. Floreşti pentru viitorul conducător auto şi VIITOR SERVICE S.R.L. din or. Ialoveni pentru poziţia de motorist.
Remunerări salariale până la 25 mii lei oferă companiile: MODERN SISTEM S.R.L. din mun. Chişinău pentru poziţiile de consultantîn tehnologia informației și comunicațiilor, ISIGHT PARTNERS S.R.L din mun. Chişinău reprezentant tehnico-comercial şi DANSICONS S.R.L. din mun. Chişinău pentru poziţia de dulgher.
Companiile din mun. Chişinău MADENA-CONS S.R.L. şi INOXPLUS S.R.L. oferă mai multe locuri de muncă vacante în domeniul industriei pentru poziţia de sudor cu arc electric de argon. Remunerarea salarială este de până la 20 mii de lei.
Mai multe companii din mun. Chişinău: TELLYOU S.R.L., XPLANE RESEARCH S.R.L., S.C. MAGENTA CONSULTING S.R.L. oferă locuri de muncă vacante pentru poziţiile de operatori telefonici cu o remunerare salarială de până la 15 mii de lei.
Locuri de muncă vacante sunt oferite de către PARCUL DE TROLEIBUZE NR. 3 din mun. Chişinău pentru poziţiile de conducător/conducătoare de troleibuz. Remunerarea salarială oferită de angajator este de 12000 – 13900 mii de lei.
Compania Î.C.S. LEAR CORPORATION S.R.L. din mun. Ungheni oferă cele mai multe locuri de muncă vacante pentru poziţiile de cusător, salariul oferit este de până la 12 mii de lei.
Ministrul Agriculturii a explicat creșterea majoră a prețului la ceapă
Prețul la ceapă a explodat în ultima lună, iar un kilogram a ajuns să coste 25 de lei. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” că prețurile au explodat pe fundalul exporturilor masive de ceapă în Ucraina.
„Republica Moldova din importator de ceapă a devenit exportator. Produsul ajunge în Ucraina, în condițiile în care zonele unde se cultiva ceapa au fost afectate de război, respectiv au crescut prețurile și pe piața internă”, a punctat Bolea, transmite bani.md.
Potrivit lui, până la războiul din Ucraina, o cantitate semnificativă de ceapă era adusă din regiunea Herson, acum însă exporturile sunt limitate.
Prețul unui kilogram de ceapă costă între 22-25 de lei față de 7-8 lei cât era anterior.
Datele Biroului Național de Statistică relevă că în luna februarie prețurile la ceapă s-au majorat cu peste 32% față de luna similară a anului precedent.