Grădina Zoologică a fost închisă timp de 10 zile, pentru a înlătura toate pericolele pentru vizitatori

Parcurile din Capitală au suferit pierderi considerabile după intemperiile de săptămâna trecută și s-au închis, temporar, pentru vizitatori. Valoarea pagubelor încă nu a fost estimată, iar administrațiile acestor instituții fac apel către cetățeni să le dea o mână de ajutor pentru a face curățenie.

separator

copac1

Foto: Sputnik.md

„Unul dintre cele mai afectate parcuri din cauza ninsorilor și a înghețurilor este Grădina Botanică. Majoritatea colecțiilor de plante și arbori au fost distruse și există riscul să nu poată fi recuperate. Este vorba despre exemplare unice, care au fost cultivate și îngrijite de către specialiștii de la Grădina Botanică de-a lungul mai multor decenii,” a subliniat directorul adjunct pe știință, Ion Roșca.
„Între altele, este vorba despre colecția de magnolii, de tuia, de chiparoși, majoritatea coniferelor, toată colecția de mesteacăn, merii și perii decorativi, etc. Pentru a fi recuperate cel puțin parțial, a fost făcut un apel de ajutor către alte grădini botanice, din alte țări. Dar, deocamdată, este nevoie de cât mai mulți voluntari care să ajute la curățenia generală pe teritoriul Grădinii Botanice,” a adăugat Ion Roșca.

„Dacă pot, au dorință, au putere, au timp sau au dragoste față de natură, față de bijuteria Grădinii Botanice, îi îndemn cu mare drag să vină să ne ajute la curățenie. Pot veni de astăzi, de mâine și în fiecare zi. Să se adreseze la poarta centrală a Grădinii Botanice, acolo o să fie informată paza despre sectoarele în care noi efectuăm lucrările de curățenie”, a declarat Ion Roșca.

De asemenea, cei de la Grădina Botanică se vor adresa la Trezoreria Centrală pentru deschiderea unor conturi bancare pentru donații.

Și parcul Dendrariu a fost distrus în proporție de 80 la sută și a fost închis pentru vizitatori. De asemenea, Grădina Zoologică a fost închisă timp de 10 zile, pentru a înlătura toate pericolele pentru vizitatori, dar și pentru animale. Vice-directorul pentru logistică, Dumitru Ciobanu, spune că, din fericire, niciun animal nu a avut de suferit, dar au fost distruse câteva voliere costisitoare, în valoare de sute de mii de lei.

„Câteva voliere de peste 100 de mii de lei au fost distruse, două voliere acolo, arbori foarte mulți au fost distruși. Dar încă nu se vede totul, noi curățăm drumurile, dar trebuie să intrăm în fiecare volieră. Plasă multă s-a prăbușit, acoperișuri, adăposturi care erau pregătite pentru vară”, a spus Dumitru Ciobanu.

Dumitru Ciobanu a menționat că nu au fost estimate toate pagubele, dar recuperarea totală ar putea dura mai mult timp. Crenguțele din copacii de mesteacăn vor putea fi utilizate, totuși, în calitate de hrană pentru animalele, a mai spus acesta. Voluntarii sunt așteptați și la Grădina Zoologică pentru a ajuta la înlăturarea consecințelor intemperiilor.

Sursa: radiochisinau.md

Alla Pugacheva și soțul ei, Maxim Galkin, nu mai sunt proprietarii castelului luxos din satul Gryaz

Alla Pugacheva a povestit ce s-a întâmplat cu castelul lor din satul Gryaz. În timpul șederii sale scurte la Moscova, artista ar fi rezolvat problemele cu imobiliarele deținute de către familie.

Алла Пугачева, певица, недвижимость Пугачевой

Alla Pugacheva și soțul ei, Maxim Galkin, nu mai sunt proprietarii castelului luxos din satul Gryaz, pe care showmanul l-a construit timp de mai mulți ani. Primadona scenei ruse a dezvăluit despre asta jurnaliştilor care au înconjurat-o după ceremonia de rămas a lui Mihail Gorbaciov, scrie presa rusă.

Potrivit artistei, acum castelul ,,a fost donat unor oameni care locuiau acolo când familia ei era în străinătate”.

După plecarea din țară a cuplului celebru, unii oficiali ruși s-au pronunțat pentru exproprierea proprietăților imobiliare ale familiei.

замок Галкина

Castelul din satul Gryaz, aflat la 40 km de Moscova, a fost construit de Galkin și Pugacheva în 2006. Mai mult, Maxim însuși a spus că a visat mereu să locuiască într-un castel pe un deal, așa că locul era perfect. Este situat pe un teren de un hectar. Castelul, cu o suprafață de aproape 3.000 mp. metri, contine 6 etaje, 20 de camere de living, dintre care doar 5 dormitoare pentru oaspeti, lift de marfa, garaj subteran pentru 4 masini, o sera, o gradina de iarna.

Замок Пугачевой и Галкина в деревне Грязь остался заброшенным после их  отъезда в Израиль - STMEGI

Pe teritoriul castelului, există două case separate pentru servitori. Castelul are și o piscină, o bibliotecă spectaculoasă și chiar un mic observator cu telescoape. Potrivit zvonurilor, construcția ar fi costat familia 10 milioane de euro.

Numai pentru amenajarea bucătăriei s-au cheltuit aproximativ o sută de mii de euro.

Conform presei ruse, în timpul șederii sale de o lună la Moscova, Pugacheva a făcut testament pentru o altă proprietate de lux, un apartament în Filippovsky Lane cu o suprafață de 300 de metri pătrați. Artista deținea și jumătate dintr-un apartament cu cinci camere de pe strada Tverskaya, iar cealaltă jumătate aparținea fiicei ei Kristina Orbakaite.

Minskul a inițiat o procedură de mobilizare. Belarușii fug masiv în Polonia

Belarusii fug masiv în Polonia, temându-se de mobilizare. Potrivit jurnaliștilor, la punctul de trecere a frontierei Varshavsky Most există o linie vizibilă de mașini cu numere de înmatriculare din Belarus și Rusia, transmite Focus.ua.

Пограничный переход "Варшавский мост, польша белорусы,

Locuitorii din Minsk și Bobruisk sunt chemați masiv la birourile militare de înregistrare și înrolare pentru a primi „ordine de mobilizare”. De frica mobilizării, locuitorii din Belarus și Federația Rusă, care au ajuns în Belarus, au început să caute refugiu în Polonia învecinată.

La punctul de control „Varshavsky Most” există o coadă mare de mașini cu numere bieloruse și rusești. Acest lucru este raportat de canalul Telegram „Truha”.

Пограничный переход из Беларуси в Польшу
Автомобильная очередь на пограничном переходе "Варшавский мост

Conform sursei, la Minsk și Bobruisk au început convocarea regulată a populației masculine la birourile militare de înregistrare și înrolare, unde se emit „ordinele de mobilizare”.

Angajații întreprinderilor locale sunt verificați pentru înregistrare, locul de reședință, numerele de telefon mobil.

Cu toate acestea, conducerea regiunii Mogilev nu numește această acțiune ,,mobilizare”.

Autoritățile din Belarus plănuiesc să găzduiască 20.000 de militari ruși mobilizați, care ar trebui să reînnoiască unitățile Forțelor Armate RF staționate în Belarus.

Un deputat din Duma rusească a cerut ca nepoții Allei Pugacheva să fie mobilizați. Conform unor surse, unul dintre tineri ar fi primit citația

Un deputat din Duma rusească a cerut ca nepoții Allei Pugacheva, Deni Baisarov și Nikita Presniakov, să fie înrolați în armată.

”Chemări trebuie să primească toți cei care se încadrează în mobilizarea parțială, fără nicio excepție. Cine se va duce să slujească în locul nepoților colaboraționistei Pugaciova? Băieții din familii simple? Așa nu merge!” a declarat deputatul Roman Hudiakov.

Acesta a mai declarat că elitarismul s-a terminat și că toți sunt egali.

Alla Pugacheva a părăsit din nou Rusia, împreună cu copiii săi, gemenii Gari și Liza în vârstă de 9 ani.

Conform presei ruse, Deni Baisarov ar fi primit deja citația de înrolare. Nu se știe dacă nepoții Allei Pugacheva se află în Rusia sau ar fi părăsit țara după anunțul mobilizării.

Caz TRAGIC! Angajatul unei școli din Chișinău, strivit de un copac
Articolul anterior
9 luni de grijă și protecție cu Medpark
Articolul următor