,,Hai la piersici!”, festivalul piersicilor din satul Tudora își așteaptă vizitatorii la cel mai savuros eveniment al verii!

În Sudul Moldovei s-au copt unele dintre cele mai suculente și aromate fructe ale verii. Livezile de piersici din satul Tudora, raionul Ștefan-Vodă, se extind pe zeci de sute de hectare și anume aici se coc primele fructe delicioase din Moldova. Deja a devenit o tradiție ca la culesul primei roade, sătenii din Tudora să îmbrace straie populare și să organizeze un festival al piersicilor, un eveniment care își așteaptă vizitatorii la unul dintre cele mai savuroase festivaluri ale verii.

separator
19601396_1363783950374116_8048446256708280942_n

În acest an, Festivalul ,,Hai la piersici!” din satul Tudora se va desfășura pe 16 iulie.19702311_1909202896006388_5143408943734952253_n

Ce surprize te așteaptă la evenimentul organizat în Sudul Moldovei? Piersici dulci și aromate, deliciosul gem de piersici, bucate savuroase gătite de gospodinele din Tudora, expoziție și târg de fructe și legume Eco, lucruri hand-made, cursuri de master în arta ceramicii, muzică, tombolă cu surprize și multă voie bună vor contura atmosfera la  expoziția-târg cu impact cultural-turistic „Hai la piersici!”, organizată în satul Tudora, raionul Ștefan-Vodă. 19665193_1909202966006381_2493060012953892542_n

Vizitatorii festivalului vor primi în dar câte un borcănaș de gem de piersici și o eșarfă de culoarea piersicilor.

Programul festivalului include:

– 8:00- plecarea de la Chișinău;
– 10:30 – sosirea în satul Tudora (Ștefan Vodă);
– 10:40 – 11:40 – vizita la muzeul ” La Bunici“. Aici vei avea posibilitatea să participi la cursuri de masterclass în arta ceramicii, precum și să savurezi din gustul bucatelor tradiționale autohtone (supa de pește, plăcinte, compot de piersici);
– 11:40 – 17:00 – expoziție și târg de fructe și legume crescute în condiții ecologice, expoziție gastronomică, expoziție de lucruri hand-made, ateliere de lucru. Vei avea posibilitatea să achiziționezi gem de piersici, jeleu și mousse-uri de piersici;
– 12:00 – 15:00 – participarea la programul cultural al festivalului: evoluarea ansamblurilor folclorice din diferite localități ale țării, tombolă cu cadouri, suveniruri și alte surprize, zona de relaxare și odihnă pentru copii. Opțional, veti avea posibilitatea să faci o plimbare cu barca (prețul -10 lei);
– 16:00 – 17:00 – Hora satului. Fiecare turist va intra în posesia unei eșarfe și a unui borcănaș cu gem.
– 18:00 – plecarea spre Chișinău.

Prețul excursiei este de 190 de lei (pentru un grup de 45 de persoane).

Biletul include:

– Călătoria cu autocarul
– Serviciile oferite de către un ghid specializat, pe întregul traseu
– Hrana (plăcintă, supă de pește, compot de piersici).

Pentru mai multe detalii puteți contacta organizatorii evenimentului la numerele de telefon 022 855385, 022 727284, 079721930, 068695989.

Mai jos, poți vedea câteva imagini de la ediția precedentă a expo-târgului cultural-artistic ,,Hai la piersici!”IMG_1838-810x810IMG_1823-810x810IMG_1778-810x810IMG_1814-810x810

Drumul de centură al orașului Sângerei necesită din nou reparație, la un an după darea în exploatare

Drumul de ocolire al orașului Sângerei, dat în exploatare la sfârșitul lunii septembrie 2022, necesită din nou reparație. 20 de metri de parapet au alunecat. Potrivit responsabililor, de vină sunt ploile care au spălat solul de sub asfalt.

Centura Sângerei, dată în exploatare în 2022, necesită din nou reparație

Oamenii spun că responsabilii trebuie trași la răspundere, iar drumul reparat cât mai curând, transmite tvn.md.

„Cred că nu lucrează calitativ și stăpânul nu-i ca lumea. Eu știu că trebuie trași la răspundere toți cei care fac acest râs, în țara asta.”

„Așa a fost primit lucrul, cu ce suntem noi de vină, ei au luat banii și s-au dus. Trebuia să fie un control în timpul lucrului. Trebuie de tras la răspundere și lasă să-l facă, să-l facă, să-l repare.”

„A fugit pământul. Îi moale, a fost ploaie mare, ploile au fost mari și s-a înmuiat și a fugit.  Nu-i pericol, oricum, compania care a făcut o să rezolve, cred că și eu voi fi pe acolo. Eu am lucrat acolo 2 ani și greșelile lor mereu le fac.”

GABRIELA MOCANU, reporter TV Nord: „La nici un an de când a fost dat în exploatare drumul de ocolire a orașului Sângerei se surpă. Chiar dacă aici au fost investiți peste 19 milioane de euro, bani împrumutați de la BERD, calitatea lucrărilor s-a adeverit a fi departe de așteptările șoferilor.”

Potrivit viceprimarului de Sângerei, acest lucru s-a întâmplat pentru că pământul care a fost adus pentru a lărgi lățimea drumului nu a fost suficient presat, lucru care a dus la spălarea solului.

ANDREI CUCOȘ, viceprimar, Primăria orașului Sângerei: „Informația pe are noi o deținem, s-a surpat o porțiune de balustradă de pe drumul de ocolire Sângerei, în urma ploilor care au fost luna trecută, vreo 2 săptămâni la rând tot plouă și plouă. La fața locului a fost administrația drumurilor, totul este sub control. Compania turcească are termen de garanție la executarea lucrărilor. Sunt ferm convins că totul o să fie reparat și adus la condiții cum trebuie să fie.”

Reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor pe care i-am găsit la fața locului au refuzat să vorbească cu presa.

„Eu nu-s responsabil. Eu is responsabil de mașini, dar nu de drum. -De mașini, dar de ce ați înconjurat aici? O dată ce înconjurați…-Toate întrebările la oficiu.”

Purtătorul de cuvânt de la Adnimistrația de Stat a Drumurilor, Elena Dintiu, a declarat că la momentul actual comisia de evaluare stabilește circumstanțele alunecării acestui teren.

ELENA DINTIU, purtător de cuvânt, ASD: „Ne este cunoscută această situație, la moment menționăm că comisia evaluează această cauză, din ce cauză a fost anume această alunecare. Din membrii comisiei fac pate compania de supervizare, antreprenorul și proiectantul. Ca beneficiari vom emite instrucțiunile necasare ca antreprenorul să remedieze această situație. Când va fi cunoscut motivil exact, noi vom da toate comentariile.”

Contactați de echipa TV Nord, conducerea firmei turcești care a efectuat reparația acestei porțiuni de drum nu au răspuns la telefon.

Lucrările de construcție a drumului de ocolire al orașului Sângerei, care are o lungime de 12 kilometri, au durat doi ani și jumătate.

Curtea Constituțională are un nou președinte

În ședința plenară a Curții Constituționale de marți, 25 aprilie, judecătorul Nicolae Roșca a fost ales în calitate de Președinte al Înaltei Curți.

Decizia a fost luată în contextul în care pe data de 23 aprilie curent a expirat termenul de 3 ani pentru care Domnica Manole a fost aleasă președintă a Curții Constituționale.

Nicolae Roșca a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale în 2019, intrând în exercițiul funcției la 16 august 2019, după depunerea jurământului. Magistratul și-a desfășurat activitatea profesională la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, deținând consecutiv funcțiile didactice de lector, lector superior, conferențiar universitar, de asemenea, a deținut calitatea de șef de catedră / șef al Departamentului Drept Privat. Deține titlul de doctor în drept și gradul științifico-didactic de conferențiar universitar.

De asemenea, a fost membru al Uniunii avocaților din Republica Moldova, președinte al Colegiului disciplinar al judecătorilor, membru al Consiliului Științific Consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, a îndeplinit alte funcții relevante. Nicolae Roșca este autor și coautor a peste 75 de publicații didactice și științifice, inclusiv manuale, monografii, comentarii la legi.

Ana Revenco, după ce i-a fost interzis să calce pe teritoriul Rusiei: ,,Nu intenționam și nu intenționez să merg în Rusia”

„De 31 de ani, Rusia agresează constant Republica Moldova”, susține ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, care a reacționat la decizia autorităților ruse de a interzice intrarea pe teritoriul țării a unor oficiali moldoveni, printre care și ea.

„Ne șantajează continuu, ne abuzează cetățenii și îi manipulează. Ne distruge economia și ne sărăcește țara. Acestea sunt măsurile diplomatice care au ajuns să fie aproape normalitate în acest front al războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva țării noastre.

Ca să dea greutate deciziilor lor, trec în liste de persoane non-grata oficiali ai statelor care se opun presiunilor și șantajului. Eu nu intenționam și nu intenționez să merg în Federația Rusă”, a declarat ministra pentru tv8.md.

O declarație similară a avut și deputatul PAS, Lilian Carp, și el pe lista de sancțiuni a Rusiei. „Nu am de gând să merg acolo atâta timp cât la putere este regimul criminal al lui Putin”, a spus parlamentarul.

Intervenție chirurgicală inedită în Moldova! Un bărbat cu tumoare la mandibulă a primit o grefă osoasă de la picior
Articolul anterior
Ce mănâncă Cristina Gheiceanu la micul dejun?
Articolul următor