Moldova – o destinație tot mai accesibilă pentru turiștii polonezi

În perioada 17-19 februarie, Asociaţia Naţională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM) împreună cu partenerii și membrii acesteia, participă la cea de-a 28 ediție a expoziției de turism „Tour Salon”, din orașul Poznan, Polonia. Evenimentul adună în fiecare an experți din domeniu din peste 40 de țări ale lumii, iar participarea Moldovei la expoziție a fost posibilă datorită suportului strategic din partea Proiectului de Competitivitate din  Moldova și al Guvernului Suediei, care susțin dezvoltarea sectorului turismului.

separator

img_001_2

Profesioniştii dar şi vizitatorii vor avea posibilitatea să comunice și să afle mai multe detalii despre oferta turistică a Moldovei atât de la reprezentanţii departamentelor de  turism receptor prezenți la standul Moldovei (companiile turistice „Solei”, „TatraBis”, „Visit Moldova”) cât şi de la cei ai vinăriilor („Maurt”, „Asconi”, „Castel Mimi” și „Purcari”), care vor oferi spre desgutarea Vinul Moldovei.

Fiecare companie își propune ca prin participarea la expoziție să consolideze unele parteneriate deja existente şi să stabilească noi relaţii de colaborare. Piața Poloniei este una prioritară pentru sector, iar în ultimii ani a fost înregistrată o creștere a numărului de turiști polonezi care vizitează Moldova. În 2015, numărul turiștilor polonezi care au vizitat Moldova a constituit 4% din numărul total al turiștilot, iar în perioada ianuarie-septembrie al lui 2016, a fost înregistrată o creștere de  4,6%. Mai mult, în 2016, ANTRIM a înregistrat o creștere semnificativă a cererii pentru tururi vinicole, gastronomice și cultural-istorice din partea turiștilor polonezi și  rezervări confirmate pentru primăvara-toamna 2017.

img_005_2

La târgul de turism sunt promovate rutele turistice dedicate special pentru piața poloneză și atracțiile turistice de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin distribuirea materialelor informative create cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova și al Guvernului Suediei  Sida și din cadrul programului finanțat de UE și implementat de PNUD „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Ca parte a campaniei de promovare, va avea loc o prezentare a ofertei turistice și a evenimentelor culturale, unde peste 30 de reprezentanți ai mass-media de specialitate din Polonia, dar și publicul larg vor avea ocazia să participe și să câștige la tombola organizată.

„Polonia este una din piețile țintă pentru sectorul turismului receptor din Moldova pentru anul 2017. Participarea noastră la acest târg face parte dintr-un program complex de promovare a ţării ca destinaţie turistică vinicolă, cu accent pe gastronomie, cultură și ospitalitate. Pentru următoarea perioadă planificăm activităţi B2B, tururi de familiarizare pentru mass-media din Polonia, campanii de promovare digital.”, a declarat Emilian Dzugas, Președintele ANTRIM.

Sectorul turismului este una din industriile competitive din Moldova, care un potențiale mare de dezvoltare, iar cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, implementat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, acest domeniu a înregistat o creștere semnificativă în ulitmii ani.

„Numărul turiștilor străini care aleg Moldova drept destinație este în continuă creștere și, deoarece considerăm că există un mare potențial, vom oferi întregul suport pentru dezvoltarea domeniului. Moldova organizează o serie de evenimente culturale, gastronomice, vinicole, sub brandul de țară Pomul Vieții, care reprezintă mijloace eficiente de atragere a turiștilor în Republica Moldova. Începând cu anul 2013, cu susținerea USAID au fost realizați pași importanți pentru brandingul, poziționarea și promovarea Republicii Moldova drept o nouă destinație turistică.”, a spus Doina Nistor, director, Proiectul de Competitivitate din Moldova.

img_004_2

Reprezentarea Moldovei la expoziție face parte din programul de marketing și promovare pentru piața Poloniei, implementat de ANTRIM în colaborare cu sectorul privat, cu suportul strategic al Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Despre ANTRIM

ANTRIM contribuie prin activitățile pe care le desfășoară la consolidarea relațiilor din mediul de afaceri din industria turismului și la promovarea Republicii Moldova ca destinație turistică. În acest sens, ANTRIM a organizat o serie de evenimente și activități precum campanii de comunicare în interiorul țării și în afara ei, împreună cu partenerii de dezvoltare și cu partenerii Guvernamentali.

Despre suportul USAID în industria turismului

Proiectului de Competitivitate din Moldova, implementat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, prin Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (SIDA), a susținut industria turismului din RM începând cu anul 2013, realizând pași importanți pentru brandingul, poziționarea și promovarea țării drept o nouă destinație turistică, fiind definită și oferta turistică a țării. Pentru a spori atractivitatea Moldovei din punct de vedere istoric, cultural și gastronomic, precum și pentru a valorifica tradițiile milenare în vinificație, turismul vinicol a fost identificat ca fiind produsul turistic cu cel mai mare potențial de creștere.


Abordarea complexă a domeniului se concentrează asupra următoarelor aspecte: promovarea Moldovei ca destinație turistică pe piețele-cheie (campanii, expoziții, branding de țară cu Pomul Vieții și Vinul Moldovei, promovare în presa internațională etc.); modernizarea serviciilor turistice (vinării, pensiuni rurale, artizani etc.); dezvoltarea de noi produse turistice (tururi vinicole și gastronomice, drumeții, ciclism, MICE); îmbunătățirea forței de muncă a sectorului (cunoștințe despre produse, serviciul clienți etc.); creșterea calității furnizorilor de servicii turistice; asigurarea unui cadru legal favorabil pentru turismul intern; elaborarea unei politici de turism și a unei strategii în comun cu Organizația Mondială a Turismului.

După o perioadă de stagnare, începând cu anul 2015 fluxul de turiști în RM înregistrează în cele din urmă o anumită creștere calitativă. În anul 2016 numărul vizitatorilor străini a crescut cu 18.9%, ajungând la 3.4milioane, iar pensiunile rurale au înregistrat de 3 ori mai mulți vizitatori. Stimulate prin activități dinamice de promovare sub brandul „Pomul Vieții” și în cadrul Programului de Stratup în Turism, veniturile operatorilor turistici locali din turismul receptor au crescut cu 50%.

img_003_2

Contractul uriaș pe care Rusia speră să-l semneze cu China anul acesta. Anunțul, făcut după vizita lui Xi Jinping la Moscova

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat joi, 23 martie că țara sa speră să se ajungă până la finalul anului la un acord pentru aprovizionarea Chinei cu gaze prin planificata conductă Power of Siberia 2, potrivit Reuters și ziare.com.

Chinese President Xi invites Russia's Putin to visit China

Moscova vrea ca prin conducta de 2.600 km – care va avea o capacitate de 50 miliarde metri cubi (bcm) de gaze pe an – să înlocuiască exporturile pierdute către Europa.

Preşedintele Vladimir Putin a discutat planul cu omologul chinez Xi Jinping la întâlnirea lor de săptămâna aceasta de la Moscova, iar joi Novak a declarat că Gazprom a primit instrucţiuni pentru a se ajunge la un acord cât mai curând posibil.

”Acum se finalizează condiţiile din contract între Gazprom şi firma chineză CNPC. Este deja în derulare un studiu de fezabilitate, proiectarea gazoductului prin teritoriul Mongoliei”, a afirmat Novak.

Acesta a adăugat: ”Sperăm, suntem siguri că firmele noastre vor ajunge la un acord până la finalul anului şi vor semna contractul”.

Importurile de energie ale Rusiei în Uniunea Europeană au scăzut semnificativ ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Dar experţii spun că statul chinez nu ar avea nevoie de cantităţi suplimentare de gaze până după 2030.

Moscova are nevoie mai mult ca Beijingul de acord, deoarece Gazprom speră să recupereze prin China exporturile sale de gaze pe piaţa europeană, care era responsabilă pentru 80% din exporturile sale.

Analiştii se aşteaptă ca Gazprom să livreze doar 50-65 bcm Europei şi Turciei anul acesta, faţă de un nivel de vârf de aproximativ 200 bcm în 2018.

Primul gazoduct Power of Siberia este deja operaţional, iar Novak a confirmat că va livra 22 bcm de gaze Chinei anul acesta.

Francezii preferă să arunce în aer țara, decât să muncească până la 64 de ani. Imaginile haosului de la proteste

Reforma pensiilor riscă să arunce în aer Europa. Franţa este deja pe un butoi cu pulbere. Peste 800.000 de oameni au ieşit în stradă astăzi la Paris, nemulţumiţi că trebuie să lucreze cu doi ani mai mult. Greviştii au ridicat baricade pe străzi şi le-au dat foc, s-au bătut cu forţele de ordine, au dat peste cap traficul rutier şi feroviar, şi au promis că nu se opresc până când preşedintele nu renunţă la proiect. Emmanuel Macron pare însă de neclintit: vrea ca legea să intre în vigoare până la finalul anului, scrie Observator. 

Paris este aproape sub asediu. Sindicaliştii furioşi au blocat marile bulevarde ale capitalei, au incendiat pubele şi au atacat forţele de cu sticle incendiare. 

Irène Costelian, jurnalist francez: Aceste acte de violenţe sunt cele care reflectă tensiunea care este astăzi în societatea franceză. Forţele de ordine, evident, sunt peste tot, ca de obicei. Tensiuni în cortegiu au început să apară, cu focuri de gunoaie, focuri de obiecte care s-au găsit pe stradă, materiale de şantier, în principiu.

În Rennes, Toulouse, Nantes şi Marseilles manifestanţii au atacat forţele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene. Pe străzile luate cu asalt de sute de mii de oameni au fost ridicate baricade. Multe dintre ele au fost incendiate cu cocktailuri Molotov. 

Zeci de oameni au blocat timp de două ore un depou de autobuze şi nu au permis circulaţia mijloacelor de transport în comun.

În gara din Lyon, manifestanţii au mers azi pe liniile de cale ferată, iar circulaţia trenurilor a fost paralizată. Intrările pe aeroporturile Charles-de-Gaulle şi Roissy au fost şi ele blocate de sindicalişti. Revoltaţi, oamenii au scandat minute în şir şi au promis că vor ieşi în stradă şi în zilele următoare. 

Direcţia Generală a Aviaţiei Civile a cerut companiilor aeriene să anuleze 30% din zborurile lor la Paris-Orly şi 20% pe alte aeroporturi până joi. 

În acest timp, autostrada din Toulouse era paralizată. Mai mulţi manifestanţi au creat o baricadă de foc şi au oprit astfel circulaţia maşinilor. La fel s-a întâmplat şi în Lyon, unde, în plină stradă, pubele, scaune şi cutii de carton au ars sub privirile trecătorilor.

Proteste violente în Franța. Macron nu dă înapoi

În ciuda mişcărilor violente din stradă, care au ajuns în a 9-a zi, Emmanuel Macron nu face niciun pas în spate.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Crezi că mă bucur să accept această reformă? Nu! Nu vrem neapărat să auzim adevărul, dar vă spun că această reformă nu este un lux, nu este o plăcere, ci este o necesitate pentru țară.

În ciuda criticilor primite în urma adoptării forţate a reformei pensiilor, Macron promite că legea care urcă vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani va intra în vigoare până la finalul acestui an.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Trebuie să poţi face totul până la capăt, să implici pe toată lumea în această transformare.

Manifestările violente aduc schimbări şi în programul Regelui Charles, în prima sa vizită de stat de la preluarea tronului. Agitaţia provocată de greve ar putea modifica locaţia banchetului fastuos organizat pentru monarh, care, în teorie, ar urma să aibă loc la Palatul Versailles. Guvernul britanic a declarat, însă, că, momentan, nu a fost informat despre o schimbare de plan.

Un pacient a primit 150.000 de euro daune morale pentru că s-ar fi infectat cu stafilococ auriu în spital

Despăgubiri de 150.000 de euro pentru un fost pacient al spitalului județean din Neamț. Bărbatul a câștigat în instanță daune morale pentru că s-ar fi infectat cu stafilococ auriu în perioada în care a fost internat. Suma a fost plătită în 6 tranșe, din veniturile proprii ale spitalului, a declarat managerul unității medicale pentru Mesagerul de Neamț.

barbat pacient suparat pat de spital

Pacientul fusese internat pe secția de Ortopedie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț în toamna anului 2015. S-ar fi infectat cu stafilococ auriu MRSA, fiind nevoit să se trateze la Târgu Mureș. Ulterior, fostul pacient a dat spitalul în judecată și a cerut daune morale de 150.000 de euro.

Instanța i-a dat dreptate și a dispus, prin hotărâre judecătorească executorie, că spitalul este bun de plată. La executarea silită, singura dispensă obținută în negocierile cu casa de avocatură care l-a reprezentat pe bărbat a fost plata în rate a daunelor morale.

„Am reușit să negociem plata în șase tranșe pentru a nu afecta foarte puternic cash flow-ul spitalului. Procesul a început în 2015, domnul respectiv a avut o infecție cu stafilococ auriu, posibilă din Spitalul Județean Neamț, nu e demonstrat categoric, dar justiția i-a dat acestuia aceste daune morale pentru suferința cauzată de către spital. Banii au fost plătiți din veniturile proprii ale spitalului”, a declarat Alexandru Filimon, managerul Spitalului Județean Piatra Neamț, pentru sursa citată.

Ultima tranșă datorată pacientului a fost achitată luna aceasta.

Irina Shayk, cu burtica proeminentă la vedere!
Articolul anterior
Dianna Rotaru cântă pe străzile din Italia!
Articolul următor