Moldoveanul care a adus nuferii la Bardar

Dacă mai toți moldovenii care-și fac studiile peste hotare nu se mai întorc în țară, Gheorghe Luchița a renunțat la un job bine plătit în SUA și, după ce a obținut doctoratul la Universitatea din Florida, s-a reîntors în satul natal, Bardar, pentru a-și transforma un vis în realitate.

separator

bardar-1


Gheorghe, feciorul familiei Luchița, cunoscută pentru imensele plantații de lalele, are o pasiune aparte pentru nuferi. Bărbatul a descoperit această plantă acvatică, pe când era în SUA, s-a îndrăgostit iremediabil și de atunci în inima sa a încolțit un vis, pe care l-a adus acasă și l-a transformat în realitate, scrie timpul.md.

„Pentru prima oară am văzut aceste plante în Florida. Acolo era o asemenea baltă, în care pe lângă nuferi mai viețuiau și niște crocodili. M-a atras frumusețea florilor, dar și faptul că erau plante inaccesibile. Nu puteai să le atingi pentru că erau pe apă și înotau crocodilii pe acolo. Așa că mi-am promis că, atunci când voi reveni în țară, voi colecționa nuferi, cu atât mai mult că balta exista deja”, recunoaște Gheorghe.

Chiar dacă după obținerea doctoratului la Universitatea din Florida, bărbatului i s-a propus un post de muncă bine plătit, acesta nu s-a putut acomoda cu munca de birou. Așa că după câțiva ani, a decis să revină în țară, să se ocupe de afacerea familiei, dar și să-și înfăptuiască visul.

„Paradoxal, în SUA avem un salariu bun, dar nu aveam libertate. Nu m-am putut obișnui cu regimul de a pierde zilnic opt ore din viață la birou și de a chefui în weekend, pentru că altceva nu prea aveai ce face. Îmi lipsea libertatea de a fi stăpân pe propriul pământ, avantaj pe care în Republica Moldova oricine îl poate avea”, explică bărbatul.
658x0_rama-29

Reîntors în țară, Gheorghe a mărit balta construită inițial pentru a uda plantațiile de lalele și a început a căuta nuferi pentru a-și realiza visul. Așa a întâlnit întâmplător la piață o femeie care vindea aceste plante. După ce a văzut câteva fotografii, a plecat la ea acasă și a cumpărat doi nuferi. Însă, aventura sa în realizarea visului abia acum începea „Am plantat nuferii în baltă, dar în scurt timp aceștia au fost mâncați de pești. Îmi plăceau prea mult ca să mă resemnez și să renunț, așa că am tot luptat cu peștii până i-am învins. Îmi amintesc că am organizat chiar și o competiție de pescuit. Sătenii au fost fericiți că au petrecut timpul cu spor, eu – că am scăpat de pești și raci”, își amintește Gheorghe.

Un an mai târziu, bărbatul a cunoscut un colecționar de la Tiraspol, care pe atunci avea 30 de soiuri de nuferi și a aflat că acesta căuta demult alte trei. Așa că nu a stat mult pe gânduri și le-a cumpărat online din Marea Britanie.

„Primele trei soiuri au fost cumpărate din Marea Britanie pentru colecționarul de la Tiraspol, atunci când a avut loc și primul schimb de nuferi. Ulterior, am mai cumpărat plante din Thailanda, Franța, chiar și Ucraina. Iar anul acesta am adus două soiuri de nuferi pitici din Japonia”, spune colecționarul.

Un vis în valoare de zece mii de dolari

În prezent, în balta de la Bardar, puteți admira peste 50 de soiuri de nuferi. Plantele acvatice au diferite forme, culori și dimensiuni. Însă florile, care pot bucura privirea oricărui sceptic, necesită investiții mari și nu aduc profit. „Pentru realizarea acestui vis am investit, aproape toate economiile din salariul obținut în SUA. O singură plantă costă peste o mie de lei, iar investiția totală, care include și reconstrucția bălții, a valorat zece mii de dolari. Nuferii nu aduc profit, deoarece florile lor nu pot fi comercializate. Și asta pentru că odată rupte, majoritatea se ofilesc, există totuși câteva excepții. Din cele 50 de soiuri de nuferi, doar trei sau patru flori pot fi rupte și păstrate în vază”, susține bărbatul.

Citește articolul integral pe timpul.md.

Avertizările salvatorilor – lansarea focurilor de artificii reprezintă un pericol eminent!

În perioada sărbătorilor de iarnă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să evite lansarea focurilor de artificii, pentru ca bucuria Crăciunului să nu fie umbrită de evenimente nedorite, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest sens, salvatorii avertizează că utilizarea materialelor pirotehnice reprezintă un pericol pentru siguranța și viața personală, acestea cu ușurință pot să provoace incendii de proporții, arsuri, traumatisme, dar și diverse incidente grave.

De aceea, pentru prevenirea situațiilor de risc în perioada magică a sărbătorilor de iarnă, salvatorii îndeamnă cetățenii să nu lanseze artificii și să respecte cu strictețe regulile antiincendiare.

Totuși, oamenii care optează pentru lansarea focurilor de artificii, sunt îndemnați să țină cont de recomandările specialiștilor. Astfel, este interzisă lansarea materialelor pirotehnice de la balcoane, în holuri, în curțile blocurilor de locuit, cât și în apropierea caselor, vehiculelor, spațiilor forestiere, locurilor aglomerate, dar și în zonele cu acces limitat.

De asemenea nu se recomandă purtarea articolelor pirotehnice în buzunare, ținerea acestora în mâini, precum și îndreptarea artificiilor în direcția oamenilor și animalelor.

O atenție deosebită în perioada sărbătorilor de Crăciun, trebuie acordată și regulilor de siguranță în procesul de împodobire a pomului și decorare a locuințelor. Pompierii îndeamnă oamenii să evite amplasarea bradului în apropierea surselor de căldură și a materialelor combustibile, cum ar fi draperiile și piesele de mobilier. Bradul trebuie să fie fixat în condiții de siguranță pe un suport metalic, iar crengile acestuia nu trebuie să atingă tavanul casei.

Mai mult, este interzis aprinderea lumânărilor în apropierea pomului, indiferent daca este natural sau artificial, acesta se poate cu ușurință să se aprindă, provocând incendii de proporții. Totodată, în vederea prevenirii unui scurt circuit care ar putea genera un incendiu, pompierii îndeamnă oamenii să deconecteze instalațiile și ornamentele electrice pe timp de noapte și atunci când părăsesc locuința.

Salvatorii reamintesc tuturor cetățenilor că un comportament responsabil poate salva vieți omenești, iar pentru a ne bucura de magia sărbătorilor de iarnă alături de cei dragi este important să respectăm regulile de securitate personală.

Elon Musk a devenit cel mai bogat om din lume și un „președinte din umbră”

Într-o perioadă în care procesul bugetar al Statelor Unite este în discuție, pe fondul tranziției de la administrația Biden la Trump, o figură relativ neașteptată a devenit mai proeminentă decât se anticipase: miliardarul Elon Musk, un susținător al președintelui ales, scrie europaliberă.md.

Influența sa asupra deciziilor politice a devenit subiect de dezbatere intensă, iar mulți se întreabă – fie ca observatori, fie sperând, din rațiuni politice, că cei doi pot fi dezbinați – dacă nu cumva cel mai bogat om din lume a devenit un „președinte din umbră”.

De-a lungul timpului, Musk s-a remarcat nu doar prin inovațiile tehnologice, ci și prin implicarea activă în discuțiile publice și politice. Totuși, evenimente recente au demonstrat că impactul său merge mult dincolo de opiniile exprimate pe platforma X (fosta Twitter), pe care o deține.

În timpul negocierilor pentru evitarea unui blocaj guvernamental, Musk a folosit platforma X pentru a critica un proiect legislativ care ar fi menținut guvernul federal funcțional pentru încă trei luni. Mesajele sale, inclusiv unele care conțineau informații false, au stârnit o reacție în lanț. Politicienii au raportat un val de apeluri telefonice din partea alegătorilor, alimentate de postările lui Musk.

Chiar dacă, oficial, fostul și viitorul președinte Trump și vicepreședintele ales JD Vance au fost cei care au respins proiectul de lege, prin apelurile lor la deputați este evident că intervențiile lui Musk au avut un impact major.

Senatoarea democrată de Hawaii, Mazie Hirono, a declarat că este alarmant faptul că un miliardar neales ar putea avea o asemenea influență asupra deciziilor naționale.

Pe de altă parte, unii republicani au salutat implicarea lui Musk, considerând-o un exemplu de cetățean care se implică în procesul democratic. Senatorul Rick Scott a declarat că Musk face exact ceea ce mulți americani ar trebui să facă: să se implice și să înțeleagă procesul legislativ.

Elon Musk nu este doar o figură publică influentă. El este și unul dintre cei mai mari donatori politici din America, având și contracte guvernamentale de miliarde de dolari prin companiile sale. Această combinație între influența politică și interesele financiare ridică semne de întrebare privind un potențial conflict de interese.

Criticii avertizează că intervențiile lui Musk în politica americană ar putea prefigura un viitor în care deciziile nu sunt dictate de aleșii poporului, ci de cei cu influență financiară și mediatică.

În același timp, susținătorii săi consideră că el aduce o voce proaspătă și o perspectivă practică în dezbaterile politice, unii republicani propunând chiar ca el să fie ales președintele Camerei Reprezentanților, poziție care poate fi ocupată și de cineva din afara camerei legislative.

Ce este clar, însă, este că influența lui Elon Musk nu se limitează la lumea afacerilor sau la inovațiile tehnologice. Fie că vorbim despre procesul bugetar, politica spațială sau tranziția energetică, Musk continuă să fie o figură controversată și, în același timp, centrală în modelarea viitorului politic și economic al țării.

În cele din urmă, proiectul inițial a fost abandonat la acea vreme. Această demonstrație de putere politică a stârnit îngrijorări în rândul democraților, al organizațiilor din societatea civilă și chiar al unor republicani.

Tot mai mulți delfini mor din cauza petrolului rusesc scurs în Marea Neagră

Mai mulți delfini au murit în Marea Neagră din cauza petrolului vărsat, după ce două tancuri petroliere au fost avariate în urma unei furtuni, la mijlocul acestei luni, potrivit unui raport care citează un expert în mediu, informează agenția de presă germană Deutsche Presse-Agentur (DPA), scrie libertatea.ro.

Un număr de 11 delfini morți au fost găsiți în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, a informat agenția rusă de stat Ria Novosti, citând-o pe Tatiana Belei, directoarea centrului de mediu Delfa.

Petrolul curge și acum din cele două tancuri care s-au răsturnat pe 15 decembrie Petrolul continuă să se scurgă din cele două tancuri petroliere care s-au răsturnat pe 15 decembrie, în timpul unei furtuni, în Strâmtoarea Kerci, între Marea Neagră și Marea Azov.

Petrolul este adus de valuri pe plaje pe o distanță de zeci de kilometri, afectând nu doar regiunea Krasnodar, ci și Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. Aproximativ 8.000 de voluntari curăță în prezent plajele, conform rapoartelor. Aceștia au salvat 700 de păsări acoperite cu ulei, a declarat guvernul regional. Delfinii, specii pe cale de dispariție Nu au fost furnizate informații despre numărul total al viețuitoarelor ucise de scurgerea de petrol.

Marea Neagră găzduiește trei specii de delfini: delfinul cu bot gros de la Marea Neagră, delfinul comun și marsuinul. Toate cele trei sunt incluse în Cartea roșie a speciilor aflate pe cale de dispariție.


15 aforisme despre femei de la Emilian Crețu: “Femeia care tace nu este femeie”
Articolul anterior
Trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima din viața ta
Articolul următor