O fetiță nou-născută cu o malformație cardiacă, operată la Chișinău

O fetiţă nou-născută a reuşit să supravieţuiască datorită medicilor de la Spitalul Republican „Timofei Moşneaga”.

Micuţa a venit pe lume cu o malformaţie cardiacă congenitală şi a fost operată cu succes chiar în primele zile de viaţă. Anual, în Republica Moldova se nasc 5 copii cu astfel de patologii, scrie publika.md.

Nichifor Sciuca este unul dintre medicii care a efectuat intervenţia chirurgicală de aproximativ 5 ore.

„La aşa tip de copii cu transpoziție de vase magistrale îs încurcate căile circuitului mare şi circuitului mic. Dacă noi în mod normal trebuie să avem o saturaţie de 100%, micuţa avea o saturaţie de 40%. S-a făcut o intervenţie endovasculară. Un efect lărgit între două camere ale inimii”, a spus Nichifor Sciuca, medicul cardiochirurg, SCR „Timofei Moşneaga”.

Daria Rodic a născut-o pe micuţa Mira la Bălţi, ea fiind al patrulea copil în familie. Femeia spune că a aflat despre malformaţie abia după naştere.

„Am aflat despre malformaţia la inimă la o oră după ce am născut. Ea s-a învinețit şi mi-au spus că are probleme cu inima. Şi am adus-o la Chişinău. Am avut mari emoţii, m-am rugat foarte mult. Medicii au făcut o minune”, a spus mama bebeluşului.PUBLICITATE

Mama mai spune că starea fetiţei se îmbunătăţeşte de la o zi la alta: „Deja se simte bine. Mănâncă biberon. Deja ea îşi revine şi se comportă bine. Este în afara oricărui pericol”.

Medicii susţin că micuţii care se nasc cu astfel de malformaţii sunt incompatibili cu viaţa dacă nu sunt operaţi la timp.

„Noi trebuie să repoziţionăm aorta din ventriculul stâng şi artera pulmonară din ventriculul drept. În asemenea tipuri de operaţii, nefiind operat copilul, acesta garantat moare”, a declarat Nichifor Sciuca, medicul cardiochirurg, SCR „Timofei Moşneaga”. 

În Moldova, operaţiile la malformațiile de la inimă se fac doar la Spitalul Republican ”Timofei Moşneaga” şi sunt gratuite.

Dezvăluirile Valeriei Lungu despre despărţirea de iubitul ei
Articolul anterior
474 de persoane imunizate, testate pozitiv la COVID-19
Articolul următor