Părinții care agresează fizic copiii nu vor mai fi trași la răspundere penală în Rusia

Recent, Duma de Stat a adoptat în a treia lectură proiectul de lege cu privire la eliminarea răspunderii penale pentru provocarea leziunilor corporale membrilor familiei și rudelor apropiate, anulând astfel o prevedere ce permitea o interpretare ambiguă a codului. Astfel, potrivit noului proiect de lege, violența în familie va fi pedepsită doar contravențional, nu și cu închisoare.

separator
Russian Prime Minister Viktor Zubkov (R) delivers a speech during the first session of the newly elected deputies of the State Duma in Moscow, 24 December 2007. Russian Russian Prime Minister Viktor Zubkov hopes the new State Duma lower house of parliament will work in close contact with the government for solving social tasks, Itar-Tass news agency reported. AFP PHOTO / ALEXEY SAZONOV

Potrivit legii, provocarea leziunilor corporale rudelor apropiate va fi exclusă din șirul de fapte pedepsite penal, fiind trecute în categoria contravențiilor administrative.

Această măsură a fost luată în scopul anulării unei redactări care permitea o interpretare ambiguă a Codului Penal, din iulie 2016.

Societatea civilă a atras atenția că pedeapsa pentru violența în cadrul familiei devenise mai aspră decât în cazul violenței în raport cu persoanele străine, calificată drept contravenție administrativă.

În acest fel, tragerea la răspundere contravențională sau penală pentru violență depindea de gradul de rudenie al persoanelor. În opinia autorul proiectului, Elena Mizulina, actuala redacție a Codului Penal este îndreptată împotriva instituției familiei.

„O palmă la fund în familie se pedepsește cu 2 ani închisoare, iar persoana riscă să primească eticheta de criminal pentru toată viața, în timp ce pentru violența în stradă se aplică o amendă de 40 de mii de ruble. O astfel de situație este intolerabilă. Este necesar să modificăm Codul Penal și să înlăturăm aceste prevederi absurde”, a declarat Elena Mizulina, citată de RIA Novosti, scrie sputnik.md.

Până în prezent, în legislația rusă violența în familie era pedepsită cu munca în folosul comunității, muncă de corecție, privațiune de libertate (până la doi ani), muncă forțată (până la doi ani) sau închisoare de până la șase ani.

Potrivit proiectului de lege, violența în familie va fi pedepsită contravențional în primul caz, iar în cazul recidivei — penal.

Ghid pentru părinți: ce treburi casnice poți cere copilului să facă, în funcţie de vârstă!
Articolul anterior
Scăpăm de ger! În weekend vremea se mai domolește
Articolul următor
Alte articole interesante