Pentru astăzi, meteorologii anunță vreme instabilă și ploi

Și astăzi, vremea continuă să fie posomorâtă. Ziua în unele regiuni ale țării sunt posibile ploi de scurtă durată. Cerul va fi senin, iar vântul va sufla slab din nord-vest.

separator
img_885181_thumbs_600x400_30137


La Briceni, Soroca şi Bălţi se vor înregistra 19 de grade Celsius, iar la Orhei va fi cu un grad mai mult. În Capitală şi la Tiraspol sunt prognozate 21 de grade.

În sudul ţării, la Leova mercurul din termometre va urca până la 22 de grade, iar la Comrat vor fi 23 de grade Celsius. Cel mai cald va fi la Cahul unde vor fi până la 24 de grade.

De mâine temperaturile încep să crească. În Capitală, maximele termice vor indica până la 26 de grade Celsius, iar noaptea vor fi până la 14 grade.

Primul militar rus, trimis în judecată pentru crime de război comise în Ucraina, condamnat la închisoare pe viață. Reacția Kremlinului

Vadim Șișmarin, primul militar rus trimis în judecată pentru crime de război comise în Ucraina, a fost condamnat la închisoare pe viață după ce săptămâna trecută a pledat vinovat față de toate capetele de acuzare, scrie hotnews.ro.

Avocatul soldatului rus a anunțat că va face apel împotriva sentinței la închisoare pe viață.

Șișimarin, un sergent în vârstă de 21 de ani, a fost acuzat de procurorii ucraineni că a ucis un vârstnic de 62 de ani din Ciupahivka, un oraș din regiunea Sumî. Investigația a scos la iveală că Șișimarin l-a omorât pe civilul ucrainean în timp ce acesta din urmă mergea cu bicicleta pe marginea drumului și vorbea la telefon.

Bătrânul a murit pe loc la câțiva metri de locuința sa după ce militarul rus l-a împușcat în cap cu un Kalashnikov.

Șișimarin a pledat „vinovat” față de toate capetele de acuzare miercurea trecută, susținând că nu a dorit să îl împuște pe civil dar că i s-a ordonat să facă acest lucru.

„Mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată. A căzut şi ne-am continuat drumul”, și-a justificat acesta fapta, relatând că soldații ruși s-au temut că bărbatul ar transmite prin telefon poziția lor.

Reacția Kremlinului

Kremlinul se declară „îngrijorat” de soarta lui Vadim Șișmarin, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, conform CNN.

„Desigur, suntem îngrijorați de soarta cetățeanului nostru”, le-a spus Peskov reporterilor într-o conferință telefonică.

„Nu avem multe posibilităi de a-l proteja, deoarece instituțiile străine nu au de fapt nicio activitate la Kiev. Dar asta nu înseamnă că nu vom lua în considerare posibilitatea de a face încercări prin alte canale”, a adăugat Peskov, fără a clarifica despre ce canale vorbește.

Momente dramatice la procesul militarului rus

Procesul care a început pe 11 mai a fost scena unor momente dramatice, Șișimarin fiind confruntat joia trecută de văduva bărbatului ucis.

Femei a apărut în fața instanței și l-a întrebat pe soldatul rus ce a simțit atunci când i-a ucis soțul și dacă să căiește pentru crima comisă. Soldatul a răspuns că și-a recunoscut deja vinovăția și a cerut iertare.

„Dar înțeleg că nu veți putea să mă iertați”, a adăugat militarul rus.

„Spune-mi, te rog, de ce ați venit aici? Să ne protejați?”, l-a mai întrebat femeia, o trimitere la declarațiile lui Vladimir Putin care argumenta invazia din Ucraina prin nevoia de a proteja populația țării.

În declarația sa de război de pe 24 februarie Putin a vrobit de asemenea despre nevoia de „demilitarizare” și „denazificare” a Ucrainei, referindu-se la guvernul de la Kiev.

„Să ne protejați de cine? M-ai protejat de propriul meu soț, pe care l-ai ucis?”, a continuat văduva civilului ucis. Soldatul a păstrat tăcerea.

Militarii ruși vor fi judecați pentru crimele de război comise în Ucraina

Este așteptat ca Ucraina să trimită în judecată în perioada următoare mai mulți militari ruși capturați după descoperirea unor masacre precum cele de la Bucha, Irpin sau Borodianka.

Curtea Penală Internațională a anunțat la rândul său marți că a trimis în Ucraina cea mai mare echipă de anchetatori desfăşurată vreodată.

Noi înregistrări video cu unul dintre masacrele comise de soldații ruși la Bucha au fost publicate vinerea trecută de jurnaliștii de la The New York Times, aceștia realizând o amplă anchetă la fața locului despre uciderea cu sânge rece a 8 bărbați ucraineni.

La sfârșitul lunii martie președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat armata rusă că a comis crime de război și în Mariupol, orașul-port de la Marea Azov, existând suspiciuni că forțele armate ale Moscovei au luat măsuri pentru a-și acoperi atrocitățile comise aici după ocuparea orașului.

Olga Buzova a fost cerută în căsătorie

Pe rețelele sociale a apărut un videoclip în care artista din Rusia Olga Buzova, în vârstă de 36 de ani, este cerută în căsătorie.

Un tănăr a urcat pe scenă în timpul concertului Buzovei de la Soci, i-a dăruit un buchet de trandafiri roșii, apoi s-a pus în genunchi și i-a cerut se căsătorească cu el.

Vedeta nu a răspuns propunerii, ci l-a luat pe potențialul mire în culise.

În comentariile de sub videoclip, fanii au pus la îndoială sinceritatea tânărului necunoscut: „Acesta este Dava 2.0”, „Băiatul și-a luat minutul de faimă”, „Decret!”, „Pare foarte nesincer”.

Mai târziu, jurnaliştii şi fanii cântăreţei au aflat că potenţialul ei logodnic era un producător din Soci. Judecând după rețelele de socializare, el are o iubită de multă vreme. Până acum, Buzova nu a comentat informația.

Anterior, artista a avut orelație cu rapperul David Manukyan, dar cuplul s-a despărțit în 2021. Iar din 2012 până în 2016, Buzova a fost căsătorită cu fotbalistul Dmitri Tarasov.

Kremlinul anunță că va urmări răspunsul Chișinăului la afirmațiile unei țări NATO de a livra armament Republicii Moldova

Moscova are mai multe semne de întrebare legate de intenția NATO de a trimite armament Republicii Moldova, a declarat, luni, 23 mai, adjunctul ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Andrei Rudenco, scrie telegraph.md.

”Suntem nedumeriți nu atât de declarațiile Marii Britanii, dar de posibila reacție a Chișinăului. Noi vom urmări. În Constituția Republicii Moldova este clar stipulat statutul de neutralitate al țării, iar livrarea de armament, mai ales din partea unei țării membre NATO, desigur, trezește semne de întrebare”, a spus Rudenco.

Șefa diplomației britanice, Liz Truss, a declarat că NATO analizează posibilitatea trimiterii în Republica Moldova a armamentului modern, ”pentru a o proteja de invazia rusă”.

”Mi-aș dori ca Moldova să fie dotată în conformitate cu standardele NATO. În prezent purtăm asemenea discuții cu partenerii din alianță”, a declarat Truss.

Într-o declarație remisă presei, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu declarația ministrului de Externe al Marii Britanii și cere președintelui țării, Guvernului, MAEIE, majorității parlamentare să ofere de urgență explicații publice pe acest subiect.

Amintim, guvernarea PAS deja a anunțat că va dubla în acest an bugetul dedicat apărării. Despre aceasta a declarat deputatul PAS, Mihail Druță. Parlamentarul a evitat să spună din ce surse urmează să fie majorat din nou bugetul militar al țării, dar a remarcat că aceasta se face pentru că avem un război ”în coasta noastră”. La ultima rectificare a bugetului care a fost făcută recent de guvernare, bugetul pentru apărarea națională a fost suplimentat cu aproape 128 de milioane de lei. Acesta a ajuns acum la peste 1,16 miliarde de lei.

Vezi ce te așteaptă la festivalul „DeVin&DeGust”! Iată agenda evenimentului
Articolul anterior
Adrian Ursu și Irina Negară, într-o escapadă de vis în Spania!
Articolul următor