Petrece o vară „tehnologică” la taberele Tekwill Academy Kids!

A venit vacanţa de vară și vrem să o petrecem cât mai interactiv și util!

Tocmai de aceea, Tekwill Academy Kids lansează taberele de vară pentru copii și adolescenți. Robotică, electronică, design grafic, programare interactivă, științe, matematică sau chiar jurnalism! Toate acestea sunt disponibile în cadrul programului de vară al TAK.

Taberele de vară sunt desfășurate conform unui program interactiv, care nu va lăsa copiii să se plictisească. Ba mai mult! – Ei vor face experimente, vor avea ore de engleză, dans, Taekwondo și multe alte activități de dezvoltare personală.

Împreună cu mentorii TAK, micii exploratori vor trăi experiențe unice și vor căpăta abilități de comunicare și colaborare în grup, de gândire creativă și critică, capacitate de planificare și realizare a proiectelor ulilizând tehnologiile – atât de necesare în secolul XXI

Fiecare tabără are program adaptat vârstei, începând de la 7 și până la 16 ani. Durata unei tabere este de 2 săptămâni, între orele 9.00-18.30, fiind asigurat prânzul și 2 gustări. Costul unui tur este de 3200 lei.

Astfel, în perioada 14-25 iunie se vor desfășura taberele:

Star Wars – tabăra de robotică pentru copii de 10-12 ani, care visează să ajungă într-un laborator cu roboți autonomi și să devină nu doar utilizatori, dar și creatorii acestora.

Design Graphic – tabăra pentru adolescenți de 12-14 ani pasionați de arta grafică. Ei vor realiza proiecte creative cu ilustrații, fotografii și animații utilizând Photoshop-ul.

Scratch – tabără unde copiii de 8-10 ani vor învăța să animeze personajele preferate și vor crea prima lor poveste interactivă prin intermediul limbajului de programare Scratch.

Tabăra de Video Blogging destinată adolescenților cu vârsta între 11 și 13 ani, în care vom crea conținut video personalizat, utilizând tehnici moderne de filmare și montare.

Magic Numbers – tabăra pentru copii de 7-9 ani unde se vor rezolva zeci de probleme șmechere prin experimente și activități practice, stimulând gândirea logică, creativitatea și capacitatea de a gândi rațional.

MILO – o tabără de robotică, destinată copiilor de 7-9 ani, pasionați de explorarea lumii prin tehnologii. Copiii vor asambla o serie de roboți și vor face primii pași în programare.

Tekwill Academy Kids propune mai multe! Disponibilă în perioada 28 iunie – 9 iulie este

tabăraPhoto Master, pentru adolescenții de 11-13 ani, pasionați de fotografie și imagini creative. Aici ei vor învăța modalități de captare a imaginilor și elemente importante de editare a pozelor.

Smart Labtabăra pentru adolescenți de 12-15 ani, unde vom conecta robotica și electronica, vom proiecta și programa diverse mecanisme robotizate care lucrează pe baza de senzori multifuncționali.

Tabăra pentru copii curioși cu vârste între 7 și 10 ani – Science Art. Aici, pe micii exploratori îi așteaptă proiecte de cercetare a lumii înconjurătoare și experimente practice din domeniul STEAM (Științe, Tehnologii, Inginerie, Matematică și Arte).

Pentru copiii de 10-12 ani este disponibilă în perioada 12-23 iulie tabăra de MoJo (Mobile Journalism) – destinată celor captivați de tot ce înseamnă jurnalism și tehnologii: reporterie, filmare și editare. Aici vor învăța cum pot folosi doar telefonul mobil pentru a deveni un adevărat jurnalist.

În aceeași perioadă, pentru adolescenți de 12-15 ani pasionați de programare, propunem tabăra Web Master. Împreună vom crea o pagină web cu conținut bazat pe domeniul de interes al copilului.

Tabere Tekwill Academy Kids vor fi disponibile toată vara!

Pentru detalii despre toate taberele disponibile și înregistrare, accesați: http://tabere.tak.md/, sau contactați-ne la numărul de telefon 079744448.

Pentru înregistrare – accesați denumirea taberei care vă interesează printr-un click.

Mod sănătos de viață după gratii: Cursuri gratuite de fitness pentru deținutele de la Rusca

Pentru prima oară în istoria penitenciarului de femei din Rusca sunt organizate și desfășurate cursuri de instruire fitness. O antrenoare celebră în lumea sportului din Republica Moldova, Natalia Șveț s-a oferit să instruiască, gratis, timp de 6 săptămâni, femeile aflate în detenție, scrie unimedia.info.

„În scop de solidaritate, dar și de promovare a unui mod sănătos de viață după gratii, la prima ședință de sport, alături de femeile din detenție s-au antrenat și doamnele din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, în frunte cu directoarea adjunctă Liuba Jignea-Suveica. 

Înainte de a purcede la antrenamentul propriu-zis, directoarea adjunctă a ANP și-a exprimat mulțumirea pentru un astfel de eveniment, menționând că cea mai bună pastilă antistres este efortul fizic, îndemnând persoanele din custodia penitenciarului gazdă să practice sportul, indiferent de starea  de spirit. 

Pe lângă antrenamentele performante, trainer-ul Natalia Șveț, a venit cu un șir de recomandări în fața celor prezenți ce ține de o poziționare corectă, respirație corespunzătoare, stare de sănătate pozitivă și altele. Totodată, antrenoarea a dat promisiuni că timp de 6 săptămâni va depune toată străduința ca să transmită femeilor din detenție o parte din dragostea sa față de sport, dar și experiența acumulată, astfel încât, pe viitor, aceste antrenamente să aibă continuitate în cadrul penitenciarului. 

„Rănile câștigătorilor se vindecă mai repede, este un fenomen stabilit științific. La fel ca și faptul că frica și stresul slăbesc imunitatea. Trăim un stres continuu și acest lucru este cu certitudine dăunător pentru sănătate. A venit timpul să schimbăm lucrurile!„ a menționat înainte de a purcede la „treabă„ Natalia. 

Administrația Națională a Penitenciarelor aduce sincere mulțumiri antrenoarei Natalia Șveț pentru efortul și contribuția sa la reintegrarea persoanelor din detenție”, menționează ANP.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Condiții moderne la Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul, renovat și dotat cu mobilier. Ce alte instituții urmează

Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul a fost renovat și dotat cu mobilier modern pentru elevi și profesori. Încăperea are o suprafață de 500 de metri pătrați și cuprinde mai multe laboratoare și săli de clasă, un spațiu de consiliere psihologică, un laborator de creație video și o sală multifuncțională.

Modernizările au fost făcute din cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Suma investițiilor alocate colegiului din Cahul se ridică la 339 175 euro.

În total, în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” sunt prevăzute aproape 25 mln euro pentru modernizarea a 7 universități și 6 colegii pedagogice din țară.

Lacăte pe la porți și gospodării fără stăpân! Recensământul dezvăluie o situație tristă a satelor din R. Moldova

Lacăte la porţi şi case fără stăpân. E tabloul pe care-l găsesc, în această perioadă, recenzorii care numără populaţia din satele Republicii Moldova. Migrarea masivă din ultimii ani o observăm chiar şi în localităţi care au propriile primării, iar satele mai mici ajung să aibă chiar şi câteva zeci de locuitori, scrie tvrmoldova.md.

Elena Damaschin este recenzor în satul Călimăneşti din raionul Nisporeni. Născută aici, ştie practic fiecare gospodărie şi consătean.

ELENA DAMASCHIN, recenzor, satul Călimăneşti: Harta îmi arată că aici există o gospodărie, însă nu am găsit pe nimeni acasă. A fost o bunicuţă, dar a decedat cu câţiva ani în urmă şi în acest moment aici nu locuieşte nimeni. În următoarea casă la fel, nu este nimeni… dar oricum, vin copiii, duc cont că e casa părintească şi au grijă să nu se demoleze.

În jur de 530 de locuitori. Atâţia au mai rămas la casele părinteşti. În 2014, aici trăiau peste 800 de oameni. Iar recensământul din 2004 arată că în sat locuiau mai bine de 1000 de persoane.

„S-au împuţinat… într-adevăr s-au împuţinat. În mahalaua asta, erau vreo 47 de copii… dar dintre ei, cei care erau când erau şi fetele mele, poate au rămas vreo patru-cinci. Nivelul de trai eu aş zice că e bun. Dacă munceşti, ai, nu munceşti – nu ai. Dumnezeu îţi dă, dar în pod nu-ţi pune.”

Într-o situaţie similară sunt şi alte localităţi din raion. Deşi au propriile primării, ceea ce ar însemna o populaţie de cel puţin 1500 de oameni, cum ar fi în satele Bărboieni şi Vînători, acum zece ani, aici erau sub 1000 de persoane.

SATE CU MAI PUŢIN DE 1000 DE OAMENI, CONFORM RPL 2014 Bărboieni 815 Călimănești 819 Vînători 919 Bolțun 936

În satele mai mici e şi mai multă linişte.

LILIA CIBOTARU, recenzor, comuna Şişcani: Ne aflăm în satul Drojdieni, din raionul Nisporeni, pe o stradă unde din numărul total de locuinţe, mai puţin de jumătate sunt locuite. Ca să fac o comparaţie cu recensământul precedent, din 2014, atunci toate casele erau locuite.

Deşi harta îi arată că va avea de recenzat în jur de 150 de gospodării în satul Drojdieni din comuna Şişcani, Lilia Cibotaru spune că a găsit unele străzi altfel decât acum zece ani.

LILIA CIBOTARU, recenzor, comuna Şişcani: În majoritatea caselor, cel puţin o persoană este plecată peste hotare, dar sunt şi multe locuinţe care au devenit sezoniere. Persoanele sunt duse peste hotare.

Chiar şi unii bătrâni se gândesc să se mute din sat.

„Peste hotare poate nu, dar la fecior, la Chişinău, da. Cine să te ajute?! Căci sunt plecaţi nu 50%, dar 80%, nu găseşti pe nimeni, nici pe drum, nici… nimic. Sunt vreo câteva case aici unde nu e nimeni. Unde un pic buruianul e crescut în grădină, gata, asta e casă părăsită.Foarte greu pentru cei care au investit la stat. Dar drumurile iată am pus eu bani pentru toată mahalaua şi care ne-a dat şi care nu ne-a dat.

„Vreo câţiva bătrâni am rămas aici. Dacă ne mai ducem şi noi, păi… Sunt case care nu sunt locuite, dar totuşi vin copiii. Ca şi copiii mei. Cât eu voi fi în viaţă, ei o să vină la casa asta. Şi mai apoi cred că tot. – De câte ori vă vizitează? – Care şi cum… Am care… şi mai mult de doi ani nu m-a vizitat.”

„Schimbări sunt, pentru că au migrat mulţi, mulţi au plecat peste hotare. Şi acum sunt foarte puţini, mai mult oameni în vârstă. Oamenii pleacă peste hotare şi vin şi investesc pentru ca să îmbunătăţească nivelul de trai.”

Până acum au fost recenzate peste 400 de mii de persoane şi 290 de mii de locuinţe. Numărul exact al locuitorilor din Republica Moldova va fi cunoscut şi făcut public în decembrie 2025.

Cetățenii moldoveni vaccinați complet pot călători fără restricții în Ucraina
Articolul anterior
Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Haşdeu” invită copiii la cea de-a treia ediție a programului „Provocarea verii”
Articolul următor