Pungile din plastic au fost interzise prin lege

Astăzi, deputații au votat în lectură finală legea care prevede interzicerea comercializării pungilor de unică folosință, de către unitățile comerciale.

separator
akoy56me4sqxxlu-3021


Utilizarea și comercializarea pungilor din plastic de unica folosinţă de către unităţile comerciale cu amănuntul se va sancționa cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 200 de unităţi convenţionale sau cu amendă în mărimea valorii produsului respectiv, dar nu mai puţin de 200 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei juridice.

Pentru unităţile comerciale ambulante, magazine, mobile, staţionare provizorii, Legea va fi aplicată începând cu anul 2020.

Pentru unităţile comerciale cu suprafaţă medie şi mică stipulate, legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, iar pentru unităţile comerciale cu suprafaţă mare stipulate Legea trebuie aplicată chiar de la începutul acestui an.

Un sondaj făcut de Magenta Consulting arată că moldovenii sunt gata să folosească pungi ecologice, 80 la sută dintre cei intervievaţi le-ar folosi pe cele din textile, dacă li s-ar oferi posibilitatea să le cumpere din magazin la un preţ rezonabil.

Comisia Europeană a cerut încă în 2013 statelor membre să reducă utilizarea acestor tipuri de pungi. Statul Francez printr-un şir de acte legislative a interzis utilizarea pungilor din plastic din comerţ începând cu 1 ianuarie 2016.

Uniunea Europeană a declarat război pungilor de plastic. Unele ţări impun taxe usturătoare pentru folosirea acestora, altele propun utilizarea pungilor din hârtie sau a trăistuţelor din pânză.

Un sondaj făcut de Magenta Consulting arată că moldovenii sunt gata să folosească pungi ecologice, 80 la sută dintre cei intervievaţi le-ar folosi pe cele din textile, dacă li s-ar oferi posibilitatea să le cumpere din magazin la un preţ rezonabil. Comisia Europeană a cerut încă în 2013 statelor membre să reducă utilizarea acestor tipuri de pungi. Statul Francez printr-un şir de acte legislative a interzis utilizarea pungilor din plastic din comerţ începând cu 1 ianuarie 2016. Uniunea Europeană a declarat război pungilor de plastic. Unele ţări impun taxe usturătoare pentru folosirea acestora, altele propun utilizarea pungilor din hârtie sau a trăistuţelor din pânză.

Pentru unităţile comerciale ambulante, magazine, mobile, staţionare provizorii, Legea va fi aplicată începând cu anul 2020. Pentru unităţile comerciale cu suprafaţă medie şi mică stipulate, legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, iar pentru unităţile comerciale cu suprafaţă mare stipulate Legea trebuie aplicată chiar de la începutul acestui an. Un sondaj făcut de Magenta Consulting arată că moldovenii sunt gata să folosească pungi ecologice, 80 la sută dintre cei intervievaţi le-ar folosi pe cele din textile, dacă li s-ar oferi posibilitatea să le cumpere din magazin la un preţ rezonabil. Comisia Europeană a cerut încă în 2013 statelor membre să reducă utilizarea acestor tipuri de pungi. Statul Francez printr-un şir de acte legislative a interzis utilizarea pungilor din plastic din comerţ începând cu 1 ianuarie 2016. Uniunea Europeană a declarat război pungilor de plastic. Unele ţări impun taxe usturătoare pentru folosirea acestora, altele propun utilizarea pungilor din hârtie sau a trăistuţelor din pânză. Un sondaj făcut de Magenta Consulting arată că moldovenii sunt gata să folosească pungi ecologice, 80 la sută dintre cei intervievaţi le-ar folosi pe cele din textile, dacă li s-ar oferi posibilitatea să le cumpere din magazin la un preţ rezonabil. Comisia Europeană a cerut încă în 2013 statelor membre să reducă utilizarea acestor tipuri de pungi. Statul Francez printr-un şir de acte legislative a interzis utilizarea pungilor din plastic din comerţ începând cu 1 ianuarie 2016. Uniunea Europeană a declarat război pungilor de plastic. Unele ţări impun taxe usturătoare pentru folosirea acestora, altele propun utilizarea pungilor din hârtie sau a trăistuţelor din pânză.

Sursa

Foto. Pălării ce se poartă în această vară
Articolul anterior
Un designer de la noi, în costum de baie cu burtica de gravidă la vedere!
Articolul următor
Alte articole interesante