Rețea de migrație ilegală, destructurată. Cetățenii ucraineni achitau câte 4.000 de dolari ca să treacă granița

Polițiștii de frontieră, sub coordonarea Procuraturii Cahul, au reușit să destructureze o grupare criminală transfrontalieră specializată în organizarea migrației ilegale pe zona de sud a Republicii Moldova . Gruparea facilita tranzitul cetățenilor ucraineni prin Republica Moldova pentru a ajunge în statele Uniunii Europene, utilizând rute clandestine și ocolind punctele de trecere a frontierei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Investigațiile, au dezvăluit o schemă complexă cu grupuri și roluri bine organizate. Gruparea opera în zona frontierei moldo-ucrainene, pe direcția localităților Giurgiulești (RM) – Reni (UA). Străinii care au încercat să traverseze ilegal frontiera au dezvăluit, în cadrul audierilor, faptul că beneficiau de cazare și ghidare contra unor sume de bani. Prețul pentru trecerea ilegală era de 4000 de dolari americani de persoană.

În urma perchezițiilor efectuate la domiciliul membrilor grupului criminal, în raionul Cahul, au fost ridicate probe esențiale și anume sume de bani, telefon mobil și mijlocul de transport utilizat pentru deplasarea migranților ilegali. Organizatorii, un cetățean moldovean, și complicele său ucrainean și-au împărțit responsabilitățile, având ca scop obținerea unor beneficii financiare ilegale.

La data de 18 decembrie 2024, liderul grupării a fost reținut pentru 72 de ore, ulterior fiind plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. În prezent, investigațiile continuă pentru identificarea tuturor celor implicați și tragerea acestora la răspundere penală.

Această operațiune reprezintă un exemplu clar al profesionalismului și dedicării angajaților Poliției de Frontieră în prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere.

Poliția de Frontieră face apel la societate să contribuie la menținerea securității, semnalând orice activitate suspectă. Totodată, reamintim că, potrivit legislației, persoanele suspecte beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

ULTIMA ORĂ! Guvernul a majorat valoarea compensațiilor pentru energie
Articolul anterior
33 de șoferi prinși beți la volan în weekendul trecut
Articolul următor