Seismologii prognozează pentru viitorul apropiat un cutremur puternic care va afecta trei țări, inclusiv Moldova

În acest weekend, în România a mai avut loc un cutremur. Acesta a fost iarăși unul minor, dar experții susțin că o serie de cutremure minore pot prevesti un seism devastator.

separator
prelcutr


Sâmbătă, 2 septembrie, la ora 12:33, în apropiere de Focșani, s-a produs un cutremur de pământ. Epicentrul cutremurului a fost înregistrat în munții Vrancea, la o adâncime de 64 de kilometri. A fost un seism slab, de doar 2.6 grade pe Richter, pe care aproape că nu l-au sesizat nici locuitorii României, nici cei ai Republicii Moldova. problema este alta: de la începutul anului s-au înregistrat deja mai bine de 50 de astfel de cutremure, informează Sputnik.md

Directorul Centrului de Seismologie Experimentală a Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe, Ion Ilieș, susțină că în zona seismică Vrancea are loc acumularea unor energii care pot declanșa pe viitor un cutremur puternic.

El spune că acea serie cu cutremure mici nu este în măsură să elibereze energiile subpământene care ar putea să erupă într-o zi.

„Are loc acumularea acestei energii și, bineînțeles, se va produce un cutremur de proporții. Înainte ca aceasta să se declanșeze, vom avea o perioadă de liniște. După seimurile din 2014 nu am avut niciunul puternic, cu o magnitudine de 7 grade pe Richter, care ar fi eliberat energiile acumulate în adâncuri pe mulți ani înainte. Așa că trebuie să ne așteptăm la un cutremur puternic”, a declarat Ion Ilieș pentru Sputnik Moldova

Când va avea loc cutremurul nimeni nu poate să spună. Dar seismologul spune că acesta poate avea loc în orice clipă și trebuie să fim gata în permanență de el.

Recent și Directorul onorific al Institutului Național de Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat că într-un viitor apropiat va avea loc un cutremur de pământ care va afecta România, Moldova și Ucraina.

„Cercetările noastre anunță un cutremur puternic, epicentrul cărui va fi la mare adâncime. El va afecta Moldova și Ucraina, iar o parte din puterea lui va fi resimțită și la București”, afirmă savantul român.

Ce nu știai despre cojile de vinete
Articolul anterior
Un medic român descoperă o nouă metodă de depistare a cancerului
Articolul următor
Alte articole interesante