Stamate se retrage din PAS, dar iși păstrează mandatul de deputat neafiliat

Fostul președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, Olesea Stamate, va continua să-și exercite mandatul de deputat în calitate de parlamentar neafiliat, după ce a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Decizia vine în urma implicării sale în promovarea modificărilor controversate la Legea amnistiei, care au permis eliberarea unor deținuți condamnați la închisoare pe viață.

Într-o postare pe rețelele sociale, Olesea Stamate a scris că a traversat „una dintre cele mai dificile perioade” din viața sa și că a fost ținta unui val de critici și acuzații, resimțite nu doar de ea, ci și de familia sa. Fosta deputată PAS subliniază că toate acțiunile sale în privința legii amnistiei au fost „conforme cu legea și făcute în deplină transparență”.

„Am conștiința împăcată în raport cu mine însămi, cu legea și cu valorile în care cred”, a declarat Stamate, precizând că regretă impactul emoțional pe care l-a avut acest scandal asupra familiei sale.

De asemenea, ea și-a exprimat regretul față de reacțiile din interiorul partidului din care a făcut parte, sugerând că a devenit o țintă în cadrul unor „interese mai largi”.

„Am avut încredere în echipa din care am făcut parte și îmi pare rău că am ajuns într-o astfel de situație. Situația creată este rezultatul unei serii de factori și percepții care s-au suprapus”, a mai scris deputata.

În contextul în care PAS a anunțat oficial excluderea ei din partid, Olesea Stamate a decis să părăsească și fracțiunea parlamentară, însă va rămâne în Legislativ și își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat.

„Îmi voi continua activitatea în calitate de deputat neafiliat, cu respect față de mandatul încredințat de cetățeni și în deplină conformitate cu principiile statului de drept”, a mai declarat ea.

Până în prezent, PAS nu a comentat decizia Olesei Stamate de a rămâne în Parlament ca deputat neafiliat.

De menționat că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat excluderea Olesei Stamate, fosta șefă a Comisiei juridice, numiri și imunități, din cadrul formațiunii politice, în urma implicării sale în modificările controversate ale legii amnistiei, care au permis eliberarea unor deținuți periculoși.

Ulterior, într-o postare pe Facebook, ea scris că a primit cu înțelegere decizia conducerii PAS și a subliniat că înțelege contextul politic dificil și atacurile informaționale dure care i-au fost direcționate în ultimele zile, în special într-un an electoral.

Așa va circula transportul public în Noaptea Învierii și de Paști în Chișinău

În Noaptea Învierii, troleibuzele de pe câteva rute importante, 2, 8, 10, 12, 22 şi 25 vor cicula până la ora 04:30, la un interval de până la 20 de minute.

Pe traseul 5, maşinile vor circula la un interval de 30 de minute, începând cu ora nouă seara, iar ultimele vor porni din sectoarele Botanica și Ciocana la miezul nopţii.

Duminică şi luni, în prima şi în a doua zi de Paşti, transportul public va circula conform orarului de duminică. Nu vor circula autobuzele de pe traseele 12, 18A, 21 și 36. 

sursa: tvrmoldova.md

Ucraina și Rusia au făcut cel mai mare schimb de prizonieri din timpul războiului / Moscova spune că a făcut și un „gest de bunăvoință”

Ucraina și Rusia au anunțat sâmbătă că au făcut cel mai mare schimb de prizonieri din cadrul războiului, negocierile mediate de Emiratele Arabe Unite ducând la eliberarea a 277 de ucraineni și 261 de ruși.

„Oamenii noștri sunt acasă – una dintre cele mai bune vești care pot fi primite. Alți 277 de luptători s-au întors acasă din captivitatea rusă”, a scris Volodimir Zelenski pe conturile sale de pe rețelele de socializare, unde a postat și imagini cu ucrainenii care s-au întors acasă.

„Sunt deosebit de recunoscător Emiratelor Arabe Unite pentru medierea lor”, a spus președintele ucrainean, adăugând că, „de la începutul războiului la scară largă, 4.552 de persoane – atât militaru, cât și civili – au fost readuse cu succes acasă din închisorile rusești.

Ce a spus ministerul rus al apărării

La rândul său, ministerul apărării de la Moscova a transmis că, sâmbătă, „ca urmare a procesului de negociere, 246 de militari ruși au fost returnați de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, menționând și el că Emiratele Arabe Unite au mediat negocierile.

„De asemenea, ca un gest de bunăvoință, 31 de prizonieri de război răniți au fost predați în schimbul a 15 militari ruși răniți care aveau nevoie de asistență medicală urgentă”, se spune într-un mesaj postat pe contul de Telegram al ministerului.

Potrivit Moscovei, militarii ruși eliberați sunt acum în Belarus, „unde li se oferă asistența psihologică și medicală necesară, precum și posibilitatea de a-și contacta rudele.

Toți militarii eliberați vor fi duși în Federația Rusă pentru tratament și reabilitare în instituțiile medicale ale Ministerului rus al Apărării”.

Potrivit Associated Press, acest schimb de prizonieri de război este cel mai mare de până acum.

Ucraina și Rusia au mai desfășurat schimburi mari de prizonieri în martie, cu câte 175 de prizonieri, în noiembrie 2024 (câte 190 de prizonieri) și în septembrie 2024 (câte 206 prizonieri)

Aur și argint la Campionatul European de Haltere

Sportivul Marin Robu a încheiat pe primul loc concursul probei de smuls, cu rezultatul de 173 kg, performanță care i-a adus medalia de aur.

La proba de aruncat, Marin Robu a înregistrat rezultatul de 202 kilograme și s-a clasat pe locul doi. Cu rezultatul de 375 kg la total, sportivul s-a clasat pe locul doi, cucerind a doua sa medalie de argint.

Cu aceste trei medalii, lotul național de haltere ajunge la șapte distincții cucerite până acum la europenele de haltere.

Amintim ca acest campionat se desfășoară în perioada 13-21 aprilie, la Arena Chișinău.

Care sunt prețurile la Piața Centrală înainte de Paște
Articolul anterior
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru: Dragalin putea spune totul atunci când încă era șefa PA
Articolul următor