Sute de copii din Moldova îndură frig și foame! Pentru ei, tu poți fi Moș Crăciun

Sunt mici și neajutorați, departe de condițiile decente în care ar trebui să-și petreacă copilăria. Cu toate acestea, ca și mulți alți copii din țară, cred în minuni și existența Moșului bun. În acest an, poți fi chiar tu Moș Crăciun pentru aceste suflete inocente.

Poți pregăti o cutie cu cadouri sau poți susține cu ajutorul unei donații campania Shoe box Moldova, care continuă și în acest an. Cutiile cu cadouri de Crăciun pot fi aduse în toate locațiile Tucano Coffe din Chișinău, până pe data de 20 decembrie, iar de aici vor fi împărțite copilașilor din sate.

,,Chiar dacă în casă e frig, iar masa goală, în ochii lor găsești fericirea pură, sinceră, molipsitoare”, mărturisește Cristina Mastac Comerzan, realizatoarea proiectului de caritate Shoeboxmoldova. ,,Elfii noștri deja lucrează de zor, pregătindu-și săniuțele și sacii. Vă spunem un mega, mare mulțumesc pentru donațiile voastre și pentru mărinimie 🙏🙏🙏. Continuăm să îi încălzim pe cei înghețați și să îi hrănim pe cei flămânzi”, mai comunică Cristina Mastac Comerzan.

Dacă nu aveți posibilitatea de a pregătiți cutia cu cadouri, puteți susține campania de Crăciun și online AICI sau prin paypal: cristina.mastac@yahoo.com cu mentiunea “Campanie Craciun”. Coordonatoarele proiectului vor avea grijă ca niciunul dintre copii să nu rămână fără cadoul mult așteptat, așa cum se întâmplă de fiecare dată grație efortului mamelor cu suflet mare.

Tot mai mulți șoferi din Capitală constată că maşinile le-au fost sparte. Polițiștii au inițiat o campanie de prevenire

Din ce în ce mai mulţi locuitori din Chişinău constată că maşinile lor au fost sparte. Poliţia a înregistrat cu 7% mai multe furturi din autoturisme, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cele mai multe fiind în sectoarele Buiucani, Botanica, Rîşcani şi Centru. Oamenii legii au iniţiat o campanie de prevenire, scrie tvrmoldova.md.

Pentru a combate acest fenomen, timp de două luni poliţiştii vor derula o campanie de informare intitulată „Nu-ţi lăsa automobilul la îndemâna hoţilor”.

TUDOR BORŞ, şef adjunct, Direcţia de Poliţie, municipiul Chişinău: „Am constat că numărul de sustrageri de accesorii şi din automobile este puţin în creştere, în comparaţie cu anul precedent. Respectiv, la etapa actuală avem 180 de infracţiuni”.

Oamenii legii le recomandă şoferilor să-şi lase vehiculele în zone bine iluminate sau supravegheate video.

Şi folosirea sistemelor de alarmă îi poate descuraja pe hoţi.

Anul trecut, în municipiul Chişinău au avut loc 140 furturi din automobile.

Shakira a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală

Shakira a fost trimisă în judecată, marți, pentru evaziune fiscală. Procuratura cere o pedeapsă totală de 8 ani și 2 luni împotriva starului pop, precum și plata unei amenzi de aproape 24 milioane de euro.

Potrivit EFE și altor media iberice, instanța nu a stabilit deocamdată o dată pentru începerea procesului.

Shakira este acuzată de evaziune fiscală în valoare de 14,5 milioane de euro între anii 2012 și 2014, primii ani în care și-a stabilit reședința la Barcelona, unde cântăreața a locuit cu fostul ei partener, fotbalistul Gerard Piqué.

Shakira a promis să lupte împotriva a ceea ce declara a fi acuzații „false” ale autorităților spaniole că a evitat plata a 14,5 milioane de euro în taxe.

Actele instanței consultate de Reuters afirmau că Shakira a petrecut mai mult de jumătate din fiecare an în Spania între 2012 și 2014, iar în mai 2012 a cumpărat o casă în Barcelona.

În luna iulie a anului trecut, un judecător spaniol a declarat că a văzut „suficiente dovezi” pentru ca Shakira să fie judecată. Un al doilea judecător a respins apelul ei împotriva acestei decizii în luna mai.

Recomandări pentru oameni în cazul unui atac nuclear

Riscul unui atac nuclear este acum puțin probabil, dar nu imposibil. Sunt concluziile Consiliului Suprem de Securitate, care a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și populației pentru un astfel de dezastru. În această ordine de idei, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență amintește că primul ajutor și-l poate acorda omul singur, izolarea corectă la domiciliu, respectarea măsurilor de igienă și protejarea locuinței de aerul contaminat, scrie ntv.md.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „În prezent, riscul de folosire a armelor nucleare este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil. În context, s-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventualitatea unor consecințe nucleare și să reia campania de comunicare despre măsurile de protecție în situația de accident nuclear. Rog cetățenii să fie atenți la comunicările Inspectoratului general pentru Situații de Urgență la acest subiect”.

La rândul său, specialistul în domeniul radioprotecției din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Alexandru Calancea, a declarat că în țara noastră a existat mereu un pericol nuclear, deoarece suntem înconjurați de mai multe stații atomice. Totuși, el a precizat că, în contextul războiului din Ucraina, pericolul este și mai mare, de aceea, autoritățile și cetățenii trebuie să fie păregătiți pentru orice scenariu.

ALEXANDRU CALANCEA, specialist în domeniul radioprotecției, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: „E foarte important populația să cunoască pericolul, să sesizeze că s-au schimbat timpurile și acest pericol deja este mai mult probabil să se întâmple. Sperăm că nu va fi, dar, totuși, trebuie să fim gata”. Specialistul în urgențe radiologice din cadrul IGSU, Alexandru Calancea, a mai declarat că oamenii trebuie să se informeze doar din surse sigure și să nu creeze panică în societate. El este specialist în domeniul radioprotecției, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: „Contaminarea teritoriului dacă va avea loc, este important să stăm acasă, măcar câteva zile.

ALEXANDRU CALANCEA, specialist în domeniul radioprotecției, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: „Ele se administrează numai în caz de accidente nucleare, unde este eliminare de iod radioactiv. Iodul radioactiv nu se elimină la toate accidentele. Pastilele se administreză din prealabil, numai la indicația Ministerului Sănătății, la indicația medicilor”. De asemenea, în cazul unui atac nuclear, se recomandă păstrarea produselor alimentare în pungi și consumarea apei îmbuteliate.

Totodată, oamenii trebuie să fie asigurați cu respiratoare și măști sanitare, atenționează specialiștii. Pentru a ajunge la un număr cât mai mare de oameni informați, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis un ghid cu informații utile, care poate fi descărcat de pe site-ul www.dse.md. Materialul instructiv include regulile de siguranță pentru cetățeni și recomandări de pregătire pentru diverse situații de risc. Documentul prevede și acțiuni care trebuie realizate în caz de semnale de avertizare, lipsa curentului electric, întreruperea livrării de apă, dar și a legăturii telefonice. 

Elveția nu autorizează deocamdată vaccinul anti-Covid. Care sunt explicațiile?
Articolul anterior
Crima groaznică de la Comrat. Fotografiile tinerei care și-ar fi ucis mama și i-a scos inima din piept
Articolul următor