Temperaturile vor scădea până la +1 grad Celsius în zilele următoare!

Vremea își schimbă macazul în perioada imediat următoare. Luni vor cădea precipitații sub formă de ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice pe întreg teritoriul țării, temperaturile vor scădea ușor. Ziua nu se vor înregistra mai mult de +22 de grade Celsius.

separator

Marți și miercuri vremea se răcește simțitor. Sunt așteptate valori diurne cuprinse între +11.. și +16 grade Celsius, iar pe parcursul nopții temperaturile vor continua să scadă până la +1 grad Celsius în raioanele de nord și +3 grade Celsius în sudul republicii. Capturăoop

Variațiile mari de temperatură de la zi la noapte, înregistrate în această perioadă, îi mâhnesc mai ales pe agricultori și producătorii care cultivă legume. Acest fenomen predispune la îmbolnăvirea culturilor agricole și scăderea ratei de producție.

Totodată, în unele localități ale țării astăzi a plouat puternic. În Chișinău a căzut precipitații scurte. În Orhei însă a plouat în toată regula. Au căzut averse puternice care, de altfel, sunt specifice sezonului cald.

https://youtu.be/1_srJ4dLFRE

Şoferilor care circulă pe traseu în astfel de condiții le este recomandat să adapteze viteza, să mărească distanţa de siguranţă în mers, să pună în funcţiune luminile de întâlnire şi să nu facă depăşiri riscante. De asemenea, în așa situați există posibilitatea acvaplanării pe drumurile care nu au canale de scurgere a apei, scrie autoblog.md.

Republica Moldova a semnat un acord cu Amazon Web Services pentru creșterea nivelului de securitate cibernetică

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) al R. Moldova, împreună cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, au semnat un Memorandum de Înțelegere cu Amazon Web Services (AWS).

Scopul acordului este stabilirea unui cadru de cooperare pentru transferul de bune practici și cunoștințe în domeniul Cloud computing și noilor tehnologii, dezvoltarea de soluții digitale, precum și implementarea proiectelor comune de transformare digitală, anunță MDED. 

„Guvernele de la Chișinău și București, cu sprijinul Amazon Web Services (AWS), vor lucra împreună pentru a valorifica expertiza globală și soluțiile digitale ale AWS. Acest lucru va ajuta la facilitarea dezvoltării inițiativelor comune ale României și Republicii Moldova legate de transformarea digitală a celor două state și creșterea nivelului de securitate cibernetică”, anunță Ministerul Dezvoltării Economice de la Chișinău

Această cooperare va sprijini eforturile ministeriale în domeniul transformării digitale și al utilizării serviciilor cloud, precum și noilor tehnologii în sectorul public și privat din România și R. Moldova.

„Suntem bucuroși să sprijinim Guvernele Republicii Moldova și România în eforturile lor de a accelera adoptarea cloud-ului și a noilor tehnologii de către sectorul public și privat. Salutăm cooperarea bilaterală puternică la care cele două guverne s-au angajat în domeniul tehnologiilor digitale. Acest lucru va fi crucial pentru stimularea inovației și susținerea creșterii economice, sporind în același timp securitatea și reziliența în regiune”, a declarat Liam Maxwell, Director AWS pentru transformare guvernamentală, citat de MDED.

La eveniment a participat și ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon.

„Statele Unite susțin cu fermitate activitatea Guvernului Moldovei de a întări reziliența la amenințările cibernetice crescute și eforturile sale de a stimula creșterea economică. Semnarea acestui memorandum de înțelegere revoluționar între AWS și Guvernele Moldovei și României este un exemplu minunat al acestor eforturi și al potențialului pentru investițiile private din SUA aici”, a notat ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon.

Prioritățile cheie pentru atingerea acestui obiectiv sunt:

  • consolidarea infrastructurii digitale în sectorul public și privat din România și R. Moldova;
  • implementarea de servicii și sisteme care să asigure continuitatea guvernamentală în caz de urgență în ambele țări;
  • dezvoltarea unui spațiu digital comun pentru creșterea calității serviciilor electronice și asigurarea unui mediu digital de încredere pentru toți cetățenii României și R. Moldova;
  • implementarea standardelor tehnice armonizate și interoperabile în domenii de interes strategic comun;
  • sprijin pentru creșterea nivelului de securitate cibernetică.

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu moldovenii stabiliți în Marea Britanie

Președintele Maia Sandu a avut sâmbătă seara o discuție cu cetățenii moldoveni stabiliți în Marea Britanie, informează Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

„Am rămas impresionată, ca de fiecare dată când mă întâlnesc cu oamenii noștri care locuiesc în afara țării, de interesul lor pentru realitățile de acasă și de emoțiile cu care vorbesc despre Moldova”, a menționat șefa statului.

Președintele a răspuns la mai multe întrebări despre oportunitățile de investiții și programele de sprijin pentru afacerile mici și mijlocii, despre reforma justiției și eforturile de luptă cu corupția și, mai ales, despre viitorul european al țării noastre, viitor pe care îl construim împreună. 

„I-am îndemnat pe toți cei prezenți să-și încurajeze rudele de acasă să participe pe 21 mai la Adunarea „Moldova Europeană”, zi în care vom spune cu toții, împreună, care ne este alegerea: o țară dezvoltată, liberă și europeană, o țară primitoare și bună pentru toți oamenii săi”, a spus Maia Sandu.

Alarme aeriene pe parcursul nopții, în mare parte din Ucraina. Au fost doborâte mai multe drone, inclusiv deasupra Kievului

Alerte de raid aerian au răsunat timp de mai multe ore, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în aproximativ două treimi din Ucraina, iar autoritățile au spus că sistemele de apărare antiaeriană au doborât mai multe drone, inclusiv una în spațiul aerian al Kievului, transmite Reuters, conform Hotnews.

KievFoto: Oleksandr Khomenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„În timpul ultimei alerte aeriene, un UAV (vehicul aerian fără pilot) de recunoaștere inamic a fost detectat în spațiul aerian al Kievului”, a anunțat administrația militară a Kievului pe Telegram.

„Drona a fost distrusă … Potrivit informațiilore preliminar, nu s-au înregistrat victime sau daune”, a adăugat sursa citată.

Alertele s-au extins de la capitala Kiev și regiunile de la vest de aceasta până la toate regiunile din est, precum și la sud, până la regiunea Herson și Crimeea anexată.

Un oficial instalat de Moscova în Crimeea a declarat că Ucraina a trimis peste 10 drone deasupra Peninsulei. about:blank

Oficiali locali din mai multe regiuni ucrainene au raportat că sistemele de apărare aeriană au intrat în acțiune peste noapte, dar nu existau informații la începutul zilei de duminică cu privire la posibile victime sau pagube.

Noi imagini de la Soroca! Cum arată orașul după ce străzile au fost pictate
Articolul anterior
Doina Ciobanu vine la Chișinău pentru a-ți povesti istoria sa de succes!
Articolul următor