Tinerele din Afganistan îi acuză pe talibani de agresiuni sexuale, după ce au fost arestate pentru hijab necorespunzător

Adolescentele și tinerele femei din Afganistan, arestate de talibani pentru că purtau „hijab necorespunzător”, spun că au fost supuse la violențe sexuale și agresiuni în detenție, potrivit The Guardian.

În mai multe cazuri, arestările și abuzurile sexuale cu care s-au confruntat tinerele femei în timpul detenției la începutul acestui an au dus la sinucidere și la tentative de sinucidere, au declarat reporterii de la serviciul de știri afgan Zan Times.

În unul dintre cazuri, cadavrul unei femei ar fi fost găsit într-un canal, la câteva săptămâni după ce fusese arestată de militanții talibani, o sursă apropiată familiei afirmând că aceasta fusese abuzată sexual înainte de a muri.

ONU afirmă că mai multe femei au fost reținute de talibani pentru „hijab necorespunzător” în decembrie 2023 și ianuarie 2024, ca urmare a unui decret taliban conform căruia femeile trebuie să se acopere din cap până în picioare, dezvăluindu-și doar ochii.

La acea vreme, ONU a calificat arestările drept „îngrijorătoare”, iar fetele și femeile au declarat pentru The Guardian că au fost supuse la bătăi și intimidări în timpul detenției, potrivit TVR Info.

Acum, fetele și femeile tinere ies în față pentru a raporta că s-au confruntat, de asemenea, cu violențe sexuale și abuzuri din partea poliției talibane, cu consecințe devastatoare.

Familia lui Zahra*, în vârstă de 16 ani, a declarat că ea și o altă adolescentă au fost arestate într-un magazin din vestul Kabulului în decembrie 2023.

Mama ei, Somaia*, spune că Zahra și prietena ei au fost reținute timp de două săptămâni înainte de a fi eliberate. Când s-a întors acasă, Zahra „nu mai era fata care plecase de acasă cu două săptămâni înainte”.

„Am alergat și am îmbrățișat-o, dar ea a plâns și a spus: „Sunt dezonorată”. Pentru restul acelei zile, Zahra nu a mâncat și nu a vorbit”, a spus mama ei.

Stătea doar într-o cameră și plângea. Nu am îndrăznit să o întreb ce s-a întâmplat”, a mai spus ea.

Amina*, o studentă la medicină în vârstă de 22 de ani, a declarat că a petrecut trei nopți într-o închisoare talibană după ce a fost arestată în ianuarie 2024. Ea a spus că a fost interogată de un bărbat mai în vârstă care a întrebat-o despre menstruația ei și dacă era căsătorită sau nu.

„Am căzut la picioarele lui și l-am implorat: Te rog, ucide-mă, dar nu mă hărțui”, a spus ea. „El a spus: ”Din moment ce ești dornică să mori, te voi ucide, dar înainte de asta, hai să ne distrăm cu tine”. „Apoi a început să-mi atingă părțile intime”, a spus Amina. „Am leșinat de două ori în timpul interogatoriului, dar de fiecare dată, mi-a turnat apă rece pe cap.”

Amina a spus că ceea ce i s-a întâmplat ei s-a întâmplat tuturor fetelor duse în acea cameră de interogatoriu și lăsate singure cu bărbatul.

„[Acum] nu pot dormi noaptea, sunt atât de speriată și de fiecare dată când îi văd pe soldații talibani, leșin”, a spus ea. „Am încercat să mă sinucid de două ori.

Odată am luat toate medicamentele mamei mele, dar familia mea m-a dus la spital. De fiecare dată când îmi amintesc că m-au atins, nu mai suport să trăiesc”, a spus Amina.

Pentru Zahra, calvarul cu care a spus că s-a confruntat în închisoare s-a dovedit a fi prea greu de suportat pentru ea, a declarat familia sa.

„În mijlocul nopții m-am trezit și am observat că Zahra nu era acolo. L-am trezit pe soțul meu și am început să o căutăm în toate camerele. Soțul meu i-a găsit cadavrul„, a spus Somaia. „Se spânzurase”.

Moartea lui Zahra nu a fost singura tragedie asociată cu arestarea de către talibani a femeilor din cauza modului în care își purtau hijabul.

În decembrie 2023, o studentă de 23 de ani din același cartier ar fi fost, de asemenea, arestată de talibani.

Marina Sadat se îndrepta spre Institutul Farabi de Științe ale Sănătății, unde studia moașele, singura opțiune educațională disponibilă pentru femei în Afganistanul taliban.

Douăzeci și două de zile mai târziu, persoane care îi cunosc familia spun că trupul ei bătut a fost găsit într-un sac într-un canal din districtul Paghman din Kabul.

Reporterilor Zan Times li s-a spus că a fost abuzată sexual. „Este pur și simplu brutal ca o tânără să meargă la universitate și cadavrul ei să ajungă acasă”, le-a spus jurnaliștilor o persoană intervievată.

La 4 ianuarie, un purtător de cuvânt al ministerului taliban al moravurilor și virtuților a declarat pentru Associated Press că femeile care au fost arestate „au încălcat valorile și ritualurile islamice și au încurajat societatea și alte surori respectate să adopte un hijab nepotrivit … în fiecare provincie, cele care merg fără hijab vor fi arestate”.

În urma condamnării în Afganistan și în străinătate, Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a negat ulterior că ar fi avut loc arestări pentru „hijab necorespunzător”.

Ca răspuns la acuzațiile de agresiune sexuală asupra tinerelor femei aflate în detenție, un purtător de cuvânt taliban a negat, de asemenea, că ar fi existat arestări pentru „hijab necorespunzător” și a declarat: ” Chestiunea violului nu este deloc posibilă deoarece nu există doar una sau două persoane [în camera cu un deținut] și atunci când există trei persoane, o astfel de crimă nu s-ar întâmpla …[aceasta este] o problemă foarte sensibilă pentru talibani. Sunt sigur că un astfel de lucru nu s-a întâmplat”.

Rapoartele de violență sexuală și agresiune împotriva femeilor și fetelor în detenție vin în contextul în care talibanii sunt așteptați să participe la o conferință a ONU privind Afganistanul, care va avea loc la Doha pe 30 iunie, unde ONU a confirmat că nu vor participa femei afgane și că drepturile femeilor nu vor fi discutate.

* Numele au fost schimbate pentru a proteja identitatea persoanelor intervievate și a redactorilor stabiliți în Afganistan

Alexandru Stratan, rector ASEM: Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional 

Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Alexandru Stratan depune zilnic efort alături de colegii săi ca să mențină un nivel ridicat al educație și să pregătească noi specialiști înalt calificați în sectorul economic. La baza prosperității unei țări stă o economie solidă, dezvoltată de profesioniști bine pregătiți.  

Domnul Stratan își dorește ca instituțiile de învățământ din Republica Moldova să fie orientate mai mult către colaborările cu instituțiile din țările europene, către schimburi de experiență și proiecte de dezvoltare. Alinierea la valorile și standardele europene va contribui nemijlocit la recunoașterea diplomelor moldovenești și peste hotarele țării.

„Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional prin expertiza partenerilor europeni și alinierea la standardele educaționale europene”, a declarat rectorul ASEM.

Statutul de țară membră a marii familii europene aduce beneficii nu doar pentru sistemul educațional, dar și pentru antreprenorii locali. 

„Pentru mediul de afaceri este o posibilitate de a accesa o piață comună de peste 500 de milioane de consumatori, atragerea investițiilor străine directe, crearea de noi locuri de muncă, aici, la noi acasă și sporirea competitivității produselor autohtone”,  susține Alexandru Stratan. 

Videoul cu declarațiile rectorului Alexandru Stratan poate fi vizualizat AICI.

Parcurile din Chișinău, verificate după incidentul tragic cu cei doi copii electrocutați la Botanica în timp ce se jucau

Temperaturile extreme înregistrate în ultimele zile în Republica Moldova ar putea fi cauza tragediei din sectorul Botanica, unde doi copii au fost electrocutați în timp ce se jucau în parc. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău a confirmat pentru Teleradio-Moldova că specialiștii examinează această ipoteză, în timp ce autoritățile așteaptă rezultatele anchetei inițiate după incident. Între timp, toate parcurile din capitală sunt verificate de specialiști, scrie radiomoldova.md.

„Așteptăm rezultatele anchetei. Este un caz tragic. Aseară toți colegii responsabili s-au întrunit în ședință. Ținând cont că am avut temperaturi de peste 40 de grade mai multe zile la rând, specialiștii spun că ar fi situație în legătură și cu acest fapt. S-au luat măsuri imediate de securizare. Așteptăm rezultatele anchetei. Sperăm că nu fie politizat acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, pentru Teleradio-Moldova.

Potrivit lui, responsabilii de la Spații Verzi au inițiat verificări în toate parcurile din capitală.

Amintim că doi copii, de 6 și 11 ani, au fost electrocutați în seara zilei de 18 iulie, în timp ce se jucau în parcul de la intersecția străzii Sarmisegetusa cu bulevardul Cuza Vodă din sectorul Botanica al capitalei. Potrivit IGP, preliminar, copiii se jucau în parc, iar la un moment dat ar fi atins niște fire care au produs un scurt circuit. Minorii au fost preluați de ambulanță. Cu regret, fetița de 11 ani a decedat.

Pe cazul dat a fost inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele.

Vacanță cu final tragic: cinci copii și-au pierdut viața în luna iunie. Închiderea grădinițelor ar fi o cauză

În prima lună de vacanță, 65 de copii din Republica Moldova au fost implicați în situații de risc, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind copii mici, cu vârste de până la 7 ani. Ala Revenco, președinta Asociației Obștești „Părinți Solidari”, consideră că închiderea grădinițelor pe timp de vară contribuie semnificativ la creșterea numărului de cazuri, scrie radiomoldova.md.

Conform datelor Inspectoratului General al Poliției, dintre cei 65 de copii afectați, 31 aveau vârste cuprinse între 2 și 6 ani. În 40 de cazuri, minorii au căzut de la înălțime, de pe tobogane și copaci. În alte 4 cazuri, copiii s-au înecat. Majoritatea incidentelor, 38 la număr, s-au produs în condiții casnice.

Din păcate, cinci copii și-au pierdut viața, iar 18 au suferit traumatisme în această perioadă.

 Ala Revenco a explicat că inclusiv închiderea grădinițelor pe timp de vară pune părinții într-o situație dificilă, mulți fiind nevoiți să își modifice programul de muncă sau să renunțe complet la locul de muncă pentru a avea grijă de copii.

Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii, arată datele Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Din cele 1.421 de grădinițe care activează în țara noastră, 515 și-au închis ușile pentru mai mult de 40 de zile. Aproape jumătate din ele nu oferă nicio alternativă pentru părinții încadrați în câmpul muncii. Secretara de stat Valentina Olaru a declarat, recent, pentru Teleradio-Moldova, că primăriile sunt cele care decid perioada de vacanță a grădinițelor din țara noastră, și nu Ministerul Educației.

#unicLifeHacks: Cum să te îmbraci în funcție de proporții. Ghid vestimentar pentru bărbații
Articolul anterior
Trei șoferi au încercat să mituiască polițiștii, în doar 24 de ore, pentru a scăpa de pedepse
Articolul următor