În Chișinău cazurile persoanelor agresate de animale fără stăpân sunt în creștere. Anul trecut, au fost înregistrate aproape 1900 de cazuri, cu 300 mai multe comparativ cu acum 10 ani. O problemă pentru cetățeni au devenit maidanezii. La cabinetul antirabic se adresează zilnic cel puțin 10 oameni care au fost mușcați, noteză Radio Moldiva.

Există câteva reguli stricte care trebuie urmate de pacienți după ce au administrat vaccinul împotriva rabiei.
„Efort fizic nu trebuie să facă. Baie fierbinte tot așa, alcool să nu se consume. Dacă apar reacții adverse trebuie să aplicăm magneziu, dacă este inflamație sau dacă febra se ridică mai sus de 38”, explică asistenta medicală Viorica Baltag.
Anul trecut, aproape două mii de oameni s-au adresat la cabinetul antirabic cu mușcături de animale, majoritatea fiind câini.
„În cazurile în care mușcătura este realizată de un animal bolnav de rabie, dar persoana nu se adresează după ajutor antirabic, are toate șansele să se îmbolnăvească de rabie și atunci nu poate fi salvat”, subliniază medicul rabiolog Mariana Pîntea.
În adăpostul de animale din cadrul întreprinderii de supraveghere și protecție a animalelor sunt în prezent aproape 600 de patrupezi.
„Sunt diferite locații unde sunt concentrați mai mulți patrupezi sau mai puțini care, cu părere de rău, sunt și agresivi. Problema municipiului Chișinău și a Republicii Moldova este abandonul. Prin intermediul dvs aș interveni cu rugămintea să nu abandonăm câinii pe lângă casă”, a spus administratorul întreprinderii municipale „Supravegherea și Protecția Animalelor”, Ruslan Darie.
Potrivit datelor întreprinderii, anul trecut, în capitală, aproape 1900 de oameni au fost mușcați de câini, iar aproape 360 de pisici.