Tot mai mulți oameni sunt atacați de maidanezi. Zilnic, la cabinetul antirabic din Chișinău se adresează cel puțin 10 oameni

În Chișinău cazurile persoanelor agresate de animale fără stăpân sunt în creștere. Anul trecut, au fost înregistrate aproape 1900 de cazuri, cu 300 mai multe comparativ cu acum 10 ani. O problemă pentru cetățeni au devenit maidanezii. La cabinetul antirabic se adresează zilnic cel puțin 10 oameni care au fost mușcați, noteză Radio Moldiva.

Există câteva reguli stricte care trebuie urmate de pacienți după ce au administrat vaccinul împotriva rabiei.

„Efort fizic nu trebuie să facă. Baie fierbinte tot așa, alcool să nu se consume. Dacă apar reacții adverse trebuie să aplicăm magneziu, dacă este inflamație sau dacă febra se ridică mai sus de 38”, explică asistenta medicală Viorica Baltag.

Anul trecut, aproape două mii de oameni s-au adresat la cabinetul antirabic cu mușcături de animale, majoritatea fiind câini.

„În cazurile în care mușcătura este realizată de un animal bolnav de rabie, dar persoana nu se adresează după ajutor antirabic, are toate șansele să se îmbolnăvească de rabie și atunci nu poate fi salvat”, subliniază medicul rabiolog Mariana Pîntea.

În adăpostul de animale din cadrul întreprinderii de supraveghere și protecție a animalelor sunt în prezent aproape 600 de patrupezi.

„Sunt diferite locații unde sunt concentrați mai mulți patrupezi sau mai puțini care, cu părere de rău, sunt și agresivi. Problema municipiului Chișinău și a Republicii Moldova este abandonul. Prin intermediul dvs aș interveni cu rugămintea să nu abandonăm câinii pe lângă casă”, a spus administratorul întreprinderii municipale „Supravegherea și Protecția Animalelor”, Ruslan Darie.

Potrivit datelor întreprinderii, anul trecut, în capitală, aproape 1900 de oameni au fost mușcați de câini, iar aproape 360 de pisici.

Glume pe Internet legate de silueta Mariei Zaharova: Ce spun internauții

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avut o apariție surprinzătoare la înmormântarea cântărețului bulgaro-rus Bedros Kirkorov, în urma căreia a devenit subiectul de glume al internauților. Aceștia s-au legat fie de greutatea purtătoarei de cuvânt, fie de ținuta sa, scrie adevarul.ro.

Vineri, 21 martie, Zaharova a fost prezentă la înmormântarea artistului într-o rochie mulată albastră, decorată cu mai multe linii albe. Deși a urmărit să se prezinte într-o ținută elegantă, care să-i surprindă pe cei prezenți, a reușit în schimb să devină subiectul mai multor glume.

Așa arată reprezentantul Ministerului de Externe al Rusiei în viața reală: dresuri peste buric, împărțindu-i strategic stomacul în două sfere de influență, și o față care a văzut la fel de multe briefinguri pe cât sticle de vin roșu sec”, a comentat bloggerul ucrainean Harley Quinn pe Telegram.

De asemenea, prețul rochiei a reprezentat motivul altor ironii. Rochia purtată de Zaharova la înmormântare costă aproximativ 30 de euro și se numește „Tăiței Midi de Primăvară”, potrivit site-ului unde a fost găsită la vânzare.

Și în acest caz, utilizatorii s-au legat de obiceiul vechi al purtătoarei de cuvânt de a purta ținute prin care să-și dezvăluie părți ale corpului, despre care spun că s-ar potrivi mai degrabă unei tinere decât unui oficial din diplomație în vârstă de 49 de ani.

Născut pe 2 iunie 1932, în Varna, Bulgaria, Bedros Kirkorov a fost un cântăreț bulgaro-rus. Acesta a primit titlul de Artistul Poporului din Rusia. Kirkorov a decedat la 18 martie 2025, la Moscova.

Tragicul accident de la Ciocana, unde o fetiță de 12 ani a fost lovită mortal de troleibuz: Se împlinesc doi ani de la decesul Anastasiei

Astăzi, 24 martie, se împlinesc doi ani de la tragicul accident din sectorul Ciocana, în urma căruia o copilă de doar 12 ani a decedat fiind strivită de un troleibuz.

„Astăzi sunt doi ani de la tragicul accident… Mulți au uitat, mulți nu-și aduc aminte, dar noi întotdeauna suntem alături de familia îndurerată… Domnul să te aibă în paza sa, întoarce-te la părinți măcar în vis, arată-le că ești fericită acolo unde ești, iar părinților răbdare și putere pentru a trece peste așa o tragedie”, scriu apropiații părinților Anastasiei pe Facebook, transmite Știri.md.

Amintim că, la 24 martie 2023, o fetiță de 12 ani a fost lovită mortal de un troleibuz în sectorul Ciocana al Capitalei, în timp ce traversa strada regulamentar.

Patru luni mai târziu, șoferița a fost condamnată la patru ani de închisoare, doi dintre care cu suspendare. Aceasta urma să execute doi ani și șase luni într-un penitenciar de tip deschis.

Tatăl soldatului decedat spune că a discutat cu acesta în ajunul morții

Ostașul batalionului nr. 22 al Armatei Naționale, care la 20 martie a decedat subit în cazarmă, a fost petrecut duminică, 23 martie, pe ultimul drum. Funeraliile au avut loc în satul de baștină, Bărboieni, Nisporeni, scrie zdg.md

„L-a plâns tot satul, tineri și bătrâni. A fost un copil cuminte, de ajutor. Întrebarea mea este legată de riscurile la care sunt supuși cei înrolați în Armata Națională: de ce nu se cunosc motivele decesului?”, ne-a spus David Manole, consilier local la Bărboieni.

Gavril Târșină, tatăl ostașului decedat, spune că, în ajunul morții, a vorbit cu Cristian la telefon. „Vorbeam seară de seară. Niciodată nu s-a plâns de probleme de sănătate. De fapt, era un băiat sănătos, nu am umblat cu el prin spitale. Uneori îl întrebam dacă nu se întâmplă ca soldații să între în conflicte sau să se bată între ei. Îmi spunea că totul e bine, să nu-mi fac griji. Îl credeam, dar acum nu știu ce să cred, pentru că și până azi nu cunosc de ce a murit unicul meu fecior”, plânge Gavril Târșină.

Potrivit informației din cadrul Armatei Naționale, în amiaza zilei de 20 martie, militarul Cristian Târșină și-ar fi pierdut cunoștința în cazarmă. I-ar fi fost acordat primul ajutor medical, fiind solicitată și ambulanța. În scurt timp, medicii sosiți la fața locului au constatat însă decesul tânărului.

O comisie specială a Armatei Naționale a inițiat o cercetare de serviciu privind cauzele și circumstanțele tragediei.

Gavril Târșină, tatăl ostașului decedat în circumstanțe neelucidate, ne-a spus că la înmormântare au fost colegi de serviciu ai fiului săi, dar și responsabili din cadrul batalionului nr. 22, unde era înrolat Cristian. „Nu mi-au spus de ce a murit fiul meu. Au zis să aștept o lună de zile, după care va fi clar de ce a murit”, ne-a mai spus tatăl ostașului care fusese înrolat în vara anului 2024.

Și responsabili din Armata Națională fac trimitere la faptul că motivele decesului urmează a fi stabilite de către medicii legiști, mai scrie sursa citată.

16 persoane, spitalizate după ce autocarul de pe ruta Kiev – Chișinău s-a răsturnat
Articolul anterior
Drumurile naționale sunt practicabile. Drumarii, mobilizați pentru asigurarea condiții de circulație
Articolul următor