Ajută copiii bolnavi de cancer. Donează 10 lei pentru ei

”Luminează cerul copilăriei” este campania menită să aducă zâmbetul pe fețile copiilor mai puțin fericiți, care luptă cu o grea încercare între cei patru pereți ai Institutului Oncologic.
Vedetele s-au solidarizat și au acceptat să transmită mesajul și celorlalți părinți. E în mâinile noastre să dăruim speranță!

separator

Data de 4 februarie este dedicată Zilei Mondiale a Cancerului, iar 15 februarie – Ziua Internațională a Copilului bolnavi de cancer. Cu acest prilej, Farmacia Familiei și Chicco lansează o campanie menită să aducă speranțe și bucurii copiilor bolnavi de cancer de la Institutul Oncologic.

 

Comapania de caritate – ”Luminează cerul copilăriei” organizată de Chicco și Farmacia Familiei te îndeamnă să ajuți copiii bolnavi de cancer. Procurând orice produs Chicco de la Farmacia Familiei, donezi 10 lei copiilor bolnavi de cancer. Nu contează cât de mare este darul, contează cu câtă dragoste îl oferi…

Campania este valabilă din 1-28 februarie, exclusiv în rețeaua Farmacia Familiei. Verifică farmacia care este mai aproape de casa ta, aici www.farmaciafamiliei.md/pharmacies

Celula de criză de la ambasada Moldovei în Israel a fost reactivată

Celula de criză de la ambasada Moldovei în Israel a fost reactivată. Se întâmplă pe fundalul escaladării situației de securitate în Orientul mijlociu, scrie realitatea.md.

Până acum, diplomații noștri de la Tel-Aviv nu au primit nici o solicitare de la cetățenii moldoveni. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, prin intermediul ambasadei, a transmis recomandări conaționalilor. Responsabilii mențin contactul cu aceștia prin intermediul liniilor fierbinți.

Precizăm că, pe 15 aprilie, Ministerul de Externe de la Chişinău a recomandat moldovenilor să evite călătoriile în Israel. Autoritatea menționa că „securitatea și stabilitatea în zonă pot fi afectate pe un termen nedeterminat”.

„Ministerul recomandă conaționalilor să urmărească cu atenție știrile și informațiile oficiale furnizate de autorități, inclusiv MAE și reprezentanța diplomatică din Tel Aviv. Aceste surse pot oferi actualizări referitoare la situația din zonă și eventualele măsuri de siguranță adiționale.

Ministerul încurajează cetățenii să fie responsabili, precauți, să pună prioritate siguranța personală, să respecte instrucțiunile și regulile impuse de autorități și să evite expunerea în mod voluntar la riscuri nejustificate și recomandă să fie menținut contactul cu ambasada din Israel”, a transmis diplomația de la Chișinău.

Moldovenii care au nevoie de ajutor diplomatic pot solicita sprijinul ambasadei noastre din Tel Aviv, str. Leonardo Da Vinci 21, telefona la numărul +972 3-523-2000 sau transmite mesaje la adresele de e-mail tel-aviv@mfa.gov.md și israel.mfa.gov.md.

În noaptea de sâmbătă și duminică, Iranul a lansat sute de drone și zeci de rachete spre Israel. Se invoca faptul că acesta este răspuns pentru un ce armata subordonată administrației din Tel Aviv a tras asupra ambasadei iraniene din Damasc.

Mai multe surse occidentale susțin că ar putea urma un răspuns al Israelului pentru Iran.

Circa 5.000 de persoane au început deja cursurile gratuite de limba română

Circa 5 000 de persoane din cele peste 12 000 care s-au înscris la Programul național de limba română au început deja cursurile. Ceilalți solicitanți vor începe formările în luna iulie și, respectiv, septembrie a acestui an.

La sfârșitul programului, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

Ținând cont că la ediția din acest an s-au înscris un număr record de persoane, dublu comparativ cu anul trecut, Ministerul Educației și Cercetării a identificat alte peste 120 de cadre didactice care, din 15 aprilie, au început sesiuni de instruire pentru a deveni formatori în cadrul Programului.

Programul național de studiere a limbii române este rezervat adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero. Pentru ediția din anul curent a Programului, Ministerul Educației și Cercetării a alocat 10 milioane de lei.

Un preot moldovean, șofer de autobuz în Italia: ”Lucrez pentru a-mi întreține familia”

Preotul moldovean Ion Grebănosu, liderul comunității ortodoxe moldovenești din Trentino și protopop – paroh al Bisericii Ortodoxe a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, prezent în Rovereto din 2008, își completează veniturile lucrând de mai mult timp ca șofer pe autobuz.

Această situație neobișnuită vine ca o necesitate, având în vedere că preoții ortodocși nu beneficiază de un salariu fix, ceea ce îl obligă pe părintele Grebănosu să găsească alte surse de venit pentru a-și întreține familia, relatează presa italiană citată de rotalianul.com. „Înainte lucram ca șofer cu normă întreagă, acum am un program mai flexibil”, a mărturisit el.

Preotul Grebănosu are 54 de ani, este căsătorit cu Tatiana și are trei copii: două fiice, Ionela 30 de ani, Aleftina de 27 și un fiu, Teopemt, de 28 de ani.

„Deoarece preoții noștri nu au un tip de remunerație fixă, majoritatea dintre noi caută un loc de muncă în zilele lucrătoare pentru a acoperi diverse cheltuieli și pentru a-și susține familiile”, a explicat preotul moldovean.

El a fost nevoit să devină șofer de autobuz, o meserie pe care o practică periodic prin intermediul unui contract flexibil, ce îi permite să intervină când colegii șoferi sunt bolnavi sau în vacanță.

În august 2023, compania pentru care lucra ca șofer a pierdut un contract important cu Trentino Trasporti, iar sănătatea sa a devenit precară din cauza problemelor de inimă și a efectelor post-COVID de care a suferit.

Această situație l-a forțat să reducă orele de muncă și să se adapteze la un program mai flexibil.

„Am lucrat ca șofer cu normă întreagă, chiar dacă uneori a fost puțin greu să împac munca cu rolul meu de ghid spiritual care trebuie să răspundă diferitelor nevoi din biserică și din comunitate.

A fi preot paroh este o misiune care trebuie să aibă prioritate, dar, datorită înțelegerii încheiate cu compania de a avea weekendul liber pentru a celebra liturghia și a fi la dispoziție credincioșilor, am reușit mereu”, a afirmat el.

Biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, situată într-o fostă mănăstire restaurată în 2009 cu ajutorul enoriașilor, nu doar că servește nevoile spirituale ale credincioșilor, dar joacă un rol vital în integrarea moldovenilor în Italia.

Aceasta oferă cursuri de limbă, cateheză, desen și dansuri tradiționale pentru copii, precum și suport pentru adulții în căutare de locuri de muncă sau locuințe.

Amestecarea rolurilor religioase și civile evidențiază adaptabilitatea și dedicarea preotului moldovean în servirea comunității sale.

El continuă să fie o figură centrală pentru mulți, oferind nu doar îndrumare spirituală, dar și suport concret în viața de zi cu zi.

Partenerii noștri
Author Chicco
Adresa: Chișinău, str. Burebista, 23
Tel.: (+373) 22 782 858
Email:office@farmaciafamiliei.md
Facebook: https://www.facebook.com/Chicco.Moldova/
Author Farmacia Familiei
Adresa: Chișinău, str. Burebista, 23
Tel.: (+373) 22 782 858
Email:office@farmaciafamiliei.md
Facebook: https://www.facebook.com/FarmaciaFamilieiSRL/?fref=ts&__mref=message_bubble
A lăsat văduve 130 de soții cu care a făcut 203 copii! E vorba despre un bărbat din Nigeria care a murit la 93 de ani
Articolul anterior
Femeile din Iran elimină stereotipurile! Uite ce ținute adoptă acestea
Articolul următor