Zeci de familii din Capitală riscă să rămână fără apartamente

Aproape 80 de familii din sectorul Botanica al Capitalei afirmă că sunt într-o situație disperată, temându-se că își vor pierde locuințele în urma unor decizii judecătorești luate de Curtea de Apel Chișinău. Locatarii acuză compania de construcții „Elat Neocons SRL” de orchestrarea unor încercări de evacuare, pe baza unor hotărâri care, potrivit lor, le-au anulat dreptul de proprietate, fără să fi fost citați sau să fi avut posibilitatea de a se apăra, transmite IPN.

În cadrul unei conferințe de presă, mai mulți locatari vizați în acest caz și-au exprimat îngrijorările față de legalitatea deciziilor, susținând că acestea au fost luate în absența lor, fără notificare prealabilă.

„Am fost judecați, dar nu am fost acolo. Niciunul dintre cei prezenți în sală nu a participat la ședința de judecată, unde s-a decis soarta apartamentelor și a proprietății noastre”, a declarat unul dintre locatari în cadrul conferinței de presă.

Locatarii declară că deciziile judecătorești s-ar baza pe o acțiune controversată a companiei „Elat Neocons SRL”, care ar fi anulat retroactiv bonurile de casă, ce atestau achitarea integrală a apartamentelor. Oamenii spun că timp de trei ani au trăit fără incidente în apartamentele lor, până au fost chemați în fața instanței.

Potrivit locatarilor, noul administrator al companiei încearcă să recupereze banii printr-o procedură de expropriere, iar această anulare ar fi fost justificată prin presupuse nereguli interne ale companiei. „Este o escrocherie, o încălcare gravă a drepturilor noastre”, spun aceștia.

Locatarii susțin că dețin dovezi solide de achitare a apartamentelor, inclusiv contracte și bonuri de casă originale, dar se confruntă cu hotărâri judecătorești care par să legitimeze anularea acestor probe.

Totodată, oameni cer ca autoritățile competente, inclusiv Procuratura Generală și Serviciul Fiscal de stat, să investigheze legalitatea acestor decizii.

Putin a încălcat armistițiul: „Atacurile continuă”, spune Zelenski

Vladimir Putin a ordonat trupelor să oprească atacurile până la finalul primei zile a sărbătorii Învierii Domnului. 

„Partea rusă declară un armistițiu de Paște. Ordon ca toate acțiunile militare să fie oprite pentru această perioadă. Presupunem că partea ucraineană ne va urma exemplul”, a declarat Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Kievul l-a acuzat pe președintele rus că minte

„La ora 17:15, drone rusești de atac au fost detectate pe cerul nostru. Dronele Shahed de pe cerul nostru dezvăluie adevărata atitudine a lui Putin față de Paște și față de viața umană”, a scris Vladimir Zelenski pe X. 

Mai mult, liderul de la Kiev spune că Ucraina ar vrea extinderea armistițiului pentru alte 30 de zile. Vladimir Zelenski a acuzat sâmbătă Rusia că a încălcat încetarea focului pe care omologul său rus Vladimir Putin tocmai o anunțase pentru Paște și pe care Ucraina s-a angajat să o respecte, în ceea ce ar fi cea mai semnificativă pauză în lupte din ultimii trei ani de conflict, relatează AFP.

„Dacă Rusia este gata să se angajeze cu adevărat (la o încetarea a focului – n.r.), Ucraina va face același lucru”, a scris președintele ucrainean pe X, adăugând că propune „prelungirea încetării focului dincolo de 20 aprilie”.

Iată câteva curiozități interesante despre Ziua de Paște, pe care la sigur nu le-ai știut

Paștele este una dintre cele mai importante și îndrăgite sărbători ale anului, marcând nu doar un eveniment esențial în calendarul creștin – Învierea lui Iisus Hristos – ci și o perioadă bogată în simboluri, tradiții și obiceiuri unice. Fie că vorbim despre ouăle roșii, mirosul cozonacilor proaspeți sau misteriosul iepuraș care aduce daruri copiilor, această sărbătoare îmbină spiritualitatea cu bucuria comunității și reîntâlnirea familiei. În cele ce urmează, vom descoperi câteva curiozități fascinante despre Paște – de la semnificațiile ascunse ale obiceiurilor românești, până la cele mai neobișnuite tradiții din jurul lumii.

Curiozități religioase și simbolice:
  • Ziua Paștelui nu are o dată fixă – este sărbătorită în prima duminică după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară. De aceea, poate cădea între 22 martie și 25 aprilie (pentru Paștele catolic) și între 4 aprilie și 8 mai (pentru Paștele ortodox).
  • Ouăle roșii – simbolizează sângele lui Hristos și viața nouă. Vopsitul ouălor este un obicei păstrat de secole și are rădăcini precreștine.
  • Salutatul cu „Hristos a înviat!” / „Adevărat a înviat!” – este un obicei specific Paștelui ortodox și durează 40 de zile, până la Înălțare.
  • Curiozități culturale:

    1. Iepurașul de Paște – vine din tradițiile germanice și simbolizează fertilitatea și primăvara. În România, a fost adoptat mai recent, în special în zonele influențate de cultura occidentală.
    2. În unele țări, copiii caută ouă ascunse – „Easter egg hunt” e foarte popular în SUA și alte țări vestice. Ouăle sunt din ciocolată sau plastic și ascund surprize.
    3. Cel mai mare ou de Paște din lume – a fost realizat în Argentina în 2015, cântărind peste 7.000 kg și având peste 10 metri înălțime!

    Tradiții gastronomice:

    1. Cozonacul, pasca și mielul sunt preparate nelipsite din meniul de Paște în România. Mielul simbolizează sacrificiul lui Hristos.
    2. În Italia, se pregătește o prăjitură numită Colomba di Pasqua (Porumbelul de Paște), în formă de porumbel – simbol al păcii

    Zeci de străini nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova în ultimele 24 de ore

    Peste 61 294 traversări la trecerea frontierei au fost în ultimele 24 de ore, anunță Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.

    Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi:

    PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 15 522 traversări persoane;
    PTF Leușeni – 10 845 traversări persoane;
    PTF Sculeni – 7 301 traversări persoane;
    PTF Costești – 3 949 traversări persoane;
    PTF comun Palanca – 3 883 traversări persoane.

    În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru 43 persoane străine.

    Încălcări înregistrate:

    – Traversarea ilegală a FS de către persoane – 2;

    – Tentativa trecerii ilegale a FS de către persoane – 0;

    – Folosirea documentului fals – 1;

    – Nerespectarea regulilor de ședere și intrare în RM – 5;

    – Încălcarea regimului frontierei de stat, a regimului zonei de frontieră, a regimului punctelor de trecere a frontierei de stat și a regulilor de trecere a frontierei de stat – 6. 

    Poliția de Frontieră vă recomandă:

    Pentru evitarea aglomerației:

    – PTFS „Leușeni-Albița”: Alternativa – PTFS „Leova-Bumbăta” (08:00-20:00) sau PTFS „Cahul-Oancea”.
    – PTFS „Sculeni-Sculeni”: Optați pentru PTFS „Costești-Stânca” sau PTFS „Lipcani-Rădăuți Prut”.
    – PTF comun „Palanca-Maiaki-Udobnoe”: Alternativa – PTFS „Tudora-Starokazacie”.

    Pentru situația în timp real a punctelor de trecere a frontierei, accesați: https://border.gov.md/camere-web 

    Pentru întrebări suplimentare, contactați: Linia Verde a Poliției de Frontieră: 022 259 717 

    Odată ajunși la frontieră, vă rugăm să manifestați răbdare, înțelegere și respect față de personalul aflat la datorie și ceilalți participanți la trafic.

    Microbuzul cu numere moldovenești, implicat în accidentul din România, venea din Polonia
    Articolul anterior
    Criza de la CFM: Întreprinderea scoate la vânzare zeci de locomotive și vagoane pentru a achita salariile restante
    Articolul următor