Socialiștii Bolea și Suhodolschi au plecat de urgență la Tel Aviv. Ar urma să se întâlnească cu Ilan Șor

Deputații socialiști Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi, alături de candidatul acestora din primul tur al alegerilor bașcanului Găgăuziei, Victor Petrov, au plecat în această dimineață în Israel. Potrivit surselor Deschide.MD, cei trei, care la data de 16 mai și-au exprimat dezacordul față de acțiunile CNA și Procuraturii Anticorupție în dosarul pornit pentru coruperea de către Partidul „ȘOR” a alegătorilor în cadrul scrutinului din Găgăuzia, ar urma să se întâlnească cu politicianul fugar Ilan Șor, scrie Deschide.md. 

Conform surselor noastre, Petrov a plecat în această dimineață din Comrat spre Chișinău. Ajuns pe Aeroportul Internațional Chișinău, acesta a fost întâmpinat de Bolea și Suhodolschi, după care toți trei au mers pentru a trece controlul de pașapoarte. În jurul orei 11:00, avionul a decolat de pe AIC spre Israel, cu escala la Istanbul.

Este de menționat că biletele de avion pentru cei trei au fost procurate din Tel Aviv.

Amintim că în cadrul alegerilor bașcanului, socialiștii Bolea și Suhodolschi, contrar deciziei Consiliului republican al PSRM, care a decis susținerea în scrutin a lui Grigori Uzun, l-au susținut pe Petrov și au făcut parte din staff-ul electoral al acestuia. În urma scrutinului, Victor Petrov s-a clasat pe locul III.

Marți, 16 mai, când la sediul Consiliului Electoral Central al Găgăuziei au avut loc percheziții în cadrul unui dosar penal pornit pentru coruperea alegătorilor de către Partidul „ȘOR”, Victor Petrov, alături de alte persoane, au protestat împotriva „imixtiunii Chișinăului în procesele electorale din Găgăuzia” și a susținut rezultatele alegerilor câștigate de reprezentantului Partidului „ȘOR”, Eugenia Guțul.

Mai mult, în cadrul ședinței nocturne a Adunării Populare din Găgăuzia (organ legislativ local al autonomiei), anume Petrov a fost cel care a propus colegilor din APG să recunoască rezultatele alegerilor, chiar dacă acestea nu au fost validate de Curtea de Apel de la Comrat. Continuare aici.

Cetățenii moldoveni își pot obține cazierul judiciar din orice colț al lumii, online

Se extinde lista serviciilor digitale calitative, accesibile și sigure prestate de sistemul afacerilor interne. Cetățenii Republicii Moldova, atât cei din țară, cât și cei aflați peste hotare, au acum posibilitatea să obțină orice tip de cazier juridic de la distanță, într-o singură zi.

În 2022, Serviciul de Tehnologii Informaționale al Ministerului Afacerilor Interne (STI al MAI) a înregistrat peste 95 de mii de cereri de eliberare a cazierului judiciar, acesta fiind cel mai solicitat serviciu. De asemenea, au fost emise peste 17 mii de caziere contravenționale și mai bine de 7 mii de caziere judiciare detaliate.

Ana Revenco, ministra afacerilor interne, a subliniat:A devenit prioritar pentru noi să livrăm cetățenilor acest serviciu electronic, în cea mai simplă și rapidă formă. Peste 100 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu vor mai pierde timpul pe drumuri și nu vor suporta cheltuieli suplimentare ca să obțină actele ce le deschid accesul la piața muncii, la instruiri, recalificări. (…) Mulțumesc echipei de la tehnologia informației, analiștilor, inginerilor care au avut grijă ca acest proces să fie finalizat rapid si fără cusur. Pentru aceasta, s-a lucrat în echipa extinsă, împreună cu colegii de la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerul Justiției și alte instituții ale statului.

Prin intermediul sistemelor integrate, cazierele pot fi apostilate, la solicitare, de către Agenția Resurse Informaționale Juridice din cadrul Ministerului Justiției.

Veronica Mihailov-Moraru, Ministra Justiției:Trăim în era digitală. O epocă în care lumea prosperă datorită avantajului tehnologiilor informaționale, generând comoditate și utilitate. Astăzi, mai facem un pas pentru deblocarea de birocrația tradițională a unor servicii publice digitalizate, cum sunt apostilarea documentelor naționale concomitent cu solicitarea lor de la autoritățile emitente. Astfel, scutim cetățenii noștri de navigarea prin labirintul birourilor publice, unde sunt nevoiți să suporte cozi lungi și, uneori, să se întoarcă cu mai multe întrebări decât răspunsuri.

Serviciul permite un nivel înalt de securizare a datelor personale cu caracter sensibil. Cazierele digitale pot fi accesate doar prin intermediul cabinetului personal guvernamental al cetățeanului, MCabinet, iar descărcarea acestora se face cu ajutorul semnăturii electronice. Autenticitatea documentelor poate fi verificată în orice moment, din orice colț al lumii, scanând codul QR înserat pe cazier, fapt care exclude orice tentativă de falsificare a documentelor digitale.

Dumitru Alaiba, Ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării: Suntem hotărâți să accelerăm procesul de digitalizare a serviciilor publice și să aducem beneficii tangibile pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de locul în care se află. Construim o țară modernă, transparentă și orientată către nevoile cetățenilor, iar digitalizarea va juca un rol central în această transformare.

Costurile serviciilor au rămas aceleași, iar digitalizarea nu exclude emiterea cazierelor pe suport de hârtie. Dimpotrivă, cetățenii care preferă un cazier emis în format „clasic”, pot solicita ca acesta să le fie livrat direct la inspectoratul raional de poliție, serviciu care le va fi prestat gratuit. La fel, cazierul pe suport de hârtie, cu sau fără apostilare, în limbile română, engleză sau rusă, poate fi solicitat la domiciliu, prin intermediul serviciului guvernamental M-Delivery, care asigură livrarea cazierului în peste 200 de țări ale lumii.

Proiectul cu titlul generic E-cazier a fost lansat de STI al MAI în regim de pilotare pe data de 19 iunie, în colaborare cu Agenția pentru Guvernare Electronică. În doar 5 zile, peste 1800 de cereri au fost depuse online, un indice comparabil cu numărul cererilor depuse de cetățeni la ghișeul fizic al STI (cca 2 mii de solicitări de caziere, în mediu, pe săptămână). Fiecare al zecelea cetățean a cerut un cazier apostilat.

Angajații instituțiilor bugetare vor putea beneficia de locuințe sociale

Parlamentul a susținut, în prima lectură, inițiativa legislativă a Guvernului de extindere a criteriilor de eligibilitate a beneficiarilor de locuințe sociale.

Locuinţe sociale ca în România! În Moldova ar putea să apară o agenţie,  care se va ocupa de construcţia caselor accesibile — Moldova.org

Proiectul prevede că, pe lângă asigurarea cu locuințe sociale a păturilor vulnerabile, acțiunea legii se va extinde și asupra familiilor în care cel puțin unul dintre membri este angajat al unei instituții bugetare sau activează în sfera serviciilor publice. Totodată, conceptul de „minim de existență” va fi înlocuit cu cel de „salariu minim pe țară”, drept unul dintre criteriile de eligibilitate. „Prin această modificare, autoritățile publice locale din Republica Moldova vor avea posibilitatea să ofere locuințe funcționarilor publici din zonele critice și să suplinească posturile vacante, contribuind la dezvoltarea regiunilor”, argumentează autorii.

Concomitent, în proiect se conțin și unele recomandări ale Curții de Conturi, care a realizat un audit al conformității asupra implementării Proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile în anii precedenți. În special, aceste propuneri se referă la condițiile speciale de reziliere a contractului de locațiune, inclusiv în cazul identificării prezentării datelor eronate sau neinformării APL despre modificarea condițiilor care au servit temei pentru acordarea locuinței sociale.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la locuințe va fi supus votului în cea de-a doua lectură.

Potrivit informațiilor prezentate de ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, în cadrul celor două faze de implementare a proiectului de construire a locuințelor sociale, au fost asigurate cu locuințe 3500 de persoane din categoriile social vulnerabile. „Pentru etapa a treia care va demara în curând ne propunem ca lista acestor beneficiari să fie suplinită cu alte 3800 de persoane”, a menționat ministra.

Un moldovean de 25 de ani a murit în Italia, la locul de muncă. O grindă de 11 tone a căzut peste el

Un tânăr din Republica Moldova, în vârstă de 25 de ani și care era muncea în Italia, a murit în urma rănilor suferite într-un accident de muncă la o fabrică din Valeggio sul Mincio, provincia italiană Verona din Veneto.

Tânăr moldovean din Italia, mort în urma unui accident de muncă. Fusese  lovit de o grindă de 11 tone

Potrivit publicației Verona Sera și Rotalianul, accidentul s-a petrecut vineri, 16 iunie 2023, când tânărul a fost lovit de o grindă mare de oțel ce cântărea aproximativ 11 tone.

Tânărul muncitor a primit imediat primul ajutor de la colegi, apoi a fost transportat de urgență la spitalul din Verona, unde a fost internat în stare gravă.

În cursul zilei de astăzi însă, 22 iunie 2023, a fost confirmată vestea tristă a decesului tânărului moldovean, care s-a zbătut între viață și moarte timp de mai bine de cinci zile.

Administrația locală din Valeggio sul Mincio a exprimat, prin intermediul unui comunicat de presă, „profundul său regret pentru dispariția tânărului muncitor de 25 de ani implicat săptămâna trecută într-un tragic accident de muncă la fabrica Fincantieri din Valeggio”.

Primarul orașului, Alessandro Gardoni, a vorbit personal despre acest incident tragic: „În fața unor fapte ca acestea, care din păcate se întâmplă prea des, cuvintele pot să pară inutile.

Gândurile mele se îndreaptă în primul rând către tânărul muncitor și familia sa, cărora le transmit sincere condoleanțe din partea mea și a întregii administrații”.

Gardoni a continuat să comenteze asupra incidentului, subliniind importanța securității la locurile de muncă: „Indiferent de responsabilitățile care vor fi stabilite în instanțele potrivite, vreau să subliniez necesitatea de a ne angaja cu toții pentru a crește securitatea la locurile de muncă.

Pe lângă conștientizarea din partea instituțiilor și a companiilor, este necesară investiția de resurse corespunzătoare pentru prevenirea accidentelor de muncă. Trebuie să eliminăm cauzele și să ne asigurăm că nimeni nu își diminuează atenția asupra acestei priorități fundamentale”.

Cum arată iahtul lui Vladimir Plahotniuc în valoare de 50 milioane de euro
Articolul anterior
Bloggerul rus Ilia Varlamov, declarat „agent străin” în Rusia, a venit în Moldova și își invită urmăritorii locali la un jogging prin Chișinău
Articolul următor