Socialiștii îl înaintează pe Alexandr Stoianoglo la funcția de președinte al țării

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) au organizat astăzi, 8 iulie, un briefing în care liderul fracțiunii, Igor Dodon, a venit cu un anunț important cu privire la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024. Acesta a anunțat oficial că PSRM îl înaintează pe Alexandr Stoianoglo la funcția de președinte al Republicii Moldova.

„Astăzi vreau să fac un anunț de mare importanță pentru politica din Republica Moldova. Astăzi noi deschidem o pagină nouă, ce va marca în mod pozitiv soarta de mai departe a democrației moldovenești, a țării și a cetățenilor. E vorba de modul în care opoziția poate participa în comun la alegerile prezidențiale”, a declarat Igor Dodon, transmite Știri.md

Potrivit fostului șef de stat, mai întâi de toate trebuie evidențiat un lucru, și anume faptul că majoritatea cetățenilor sunt de acord că a venit timpul de consolidarea forțelor politice, în special a celor din opoziție. 

„ Altfel, nu se va schimba nimic. Oamenii s-au săturat de ambițiile și egoismul unor lideri din Republica Moldova și oamenii așteaptă ca opoziția să găsească o limbă comună, să se unească. Societatea moldovenească dorește o strategie eficientă din partea opoziției, în lupta pentru funcția supremă din stat. Nu mai este timp de pierdut și noi suntem datori să răspundem acestor solicitări justificate din partea poporului nostru. (…) Oamenii mai au o singură speranță, că opoziția se va înțelege și noi nu avem dreptul să le înșelăm așteptările”, susține Igor Dodon. 

Așadar, pornind de la această constatare, PSRM, dar și el personal, a luat decizia de a răspunde în mod ferm și pozitiv acestei solicitări. Igor Dodon a anunțat că PSRM nu va înainta candidatura lui la aceste alegeri, că va susține un candidat unic de compromis național, în jurul căruia ar putea fi posibilă consolidarea mai multor forțe de opoziție și în jurul căruia ar fi posibilă mobilizarea unor mari segmente ale cetățenilor din Republica Moldova. 

„Precizez, propunerea de a susține un candidat comun de interes național a fost discutată astăzi, 8 iulie, la ședința PSRM și unanim susținută de toți colegii. (…) Trebuie să dăm dovadă de maturitate politică. În decizia de astăzi, PSRM a ținut cont de toate discuțiile și recomandările din ultimul timp”, precizează Igor Dodon. 

Astfel, PSRM vine cu un candidat unic, și anume Alexandr Stoianoglo, pe care atât PSRM, cât și Dodon personal îl va susține cu toate încrederea în cadrul acestor alegeri prezidențiale. 

„Alexandr Stoianoglo posedă și autoritate profesională, și patriotism, modestie, curaj civic, și principialitate. Dumnealui posedă toate acele calități de care trebuie să dea dovadă un președinte de țară, un președinte al tuturor, dar nu un președinte afiliat politic unui partid politic. Evident că noi solicităm și cerem susținerea și a altor partide politice”, a mai declarat Igor Dodon. 

„Dragi prieteni, am acceptat astăzi să mă implic într-o activitate dificilă. Acum nu este loc pentru demonstrarea orgoliului și a ambițiilor, există doar conștientizarea responsabilității și a complixității incredibile a sarcinilor trasate. Decizia mea a fost influențată de mai mulți factori: injustiția crește în fiecare zi, nedreptatea nepedepsită, abuzul demonstrativ, batjocora față de oameni, legea este călcată în picioare și altele. Restabilirea dreptății și a legilor este începutul. 

Mulți știu că eu sunt un susținător la integrării europene a Republicii Moldova, dar mă doare că aceasta este folosită ca o bâtă, ci nu ca o prerogativă ambițioasă pentru unitatea oamenilor. Este dezgustător să vezi cum Moldova neutră este transformată într-un câmp de lucru. Și nu doar partidul de la putere este implicat în acest joc. O Moldovă europeană trebuie să fie neutră, care va fi un stat care va oferi securitate. 

Eu nu sunt politician, nu am în spate activități politice. Însă, eu pot comunica cu mulți lideri politici ai țării noastre, care nu discută între ei deja de mulți ani. (…) Misiunea președintelui trebuie să fie acesta, de a uni, de a găsi compromisuri, de a fi la același nivel cu oamenii. Asta e ceea de ce are nevoie Republica Moldova. Vă mulțumesc”, a declarat Alexandr Stoianoglo. 

Alexandru Stratan, rector ASEM: Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional 

Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Alexandru Stratan depune zilnic efort alături de colegii săi ca să mențină un nivel ridicat al educație și să pregătească noi specialiști înalt calificați în sectorul economic. La baza prosperității unei țări stă o economie solidă, dezvoltată de profesioniști bine pregătiți.  

Domnul Stratan își dorește ca instituțiile de învățământ din Republica Moldova să fie orientate mai mult către colaborările cu instituțiile din țările europene, către schimburi de experiență și proiecte de dezvoltare. Alinierea la valorile și standardele europene va contribui nemijlocit la recunoașterea diplomelor moldovenești și peste hotarele țării.

„Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional prin expertiza partenerilor europeni și alinierea la standardele educaționale europene”, a declarat rectorul ASEM.

Statutul de țară membră a marii familii europene aduce beneficii nu doar pentru sistemul educațional, dar și pentru antreprenorii locali. 

„Pentru mediul de afaceri este o posibilitate de a accesa o piață comună de peste 500 de milioane de consumatori, atragerea investițiilor străine directe, crearea de noi locuri de muncă, aici, la noi acasă și sporirea competitivității produselor autohtone”,  susține Alexandru Stratan. 

Videoul cu declarațiile rectorului Alexandru Stratan poate fi vizualizat AICI.

Parcurile din Chișinău, verificate după incidentul tragic cu cei doi copii electrocutați la Botanica în timp ce se jucau

Temperaturile extreme înregistrate în ultimele zile în Republica Moldova ar putea fi cauza tragediei din sectorul Botanica, unde doi copii au fost electrocutați în timp ce se jucau în parc. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău a confirmat pentru Teleradio-Moldova că specialiștii examinează această ipoteză, în timp ce autoritățile așteaptă rezultatele anchetei inițiate după incident. Între timp, toate parcurile din capitală sunt verificate de specialiști, scrie radiomoldova.md.

„Așteptăm rezultatele anchetei. Este un caz tragic. Aseară toți colegii responsabili s-au întrunit în ședință. Ținând cont că am avut temperaturi de peste 40 de grade mai multe zile la rând, specialiștii spun că ar fi situație în legătură și cu acest fapt. S-au luat măsuri imediate de securizare. Așteptăm rezultatele anchetei. Sperăm că nu fie politizat acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, pentru Teleradio-Moldova.

Potrivit lui, responsabilii de la Spații Verzi au inițiat verificări în toate parcurile din capitală.

Amintim că doi copii, de 6 și 11 ani, au fost electrocutați în seara zilei de 18 iulie, în timp ce se jucau în parcul de la intersecția străzii Sarmisegetusa cu bulevardul Cuza Vodă din sectorul Botanica al capitalei. Potrivit IGP, preliminar, copiii se jucau în parc, iar la un moment dat ar fi atins niște fire care au produs un scurt circuit. Minorii au fost preluați de ambulanță. Cu regret, fetița de 11 ani a decedat.

Pe cazul dat a fost inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele.

Vacanță cu final tragic: cinci copii și-au pierdut viața în luna iunie. Închiderea grădinițelor ar fi o cauză

În prima lună de vacanță, 65 de copii din Republica Moldova au fost implicați în situații de risc, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind copii mici, cu vârste de până la 7 ani. Ala Revenco, președinta Asociației Obștești „Părinți Solidari”, consideră că închiderea grădinițelor pe timp de vară contribuie semnificativ la creșterea numărului de cazuri, scrie radiomoldova.md.

Conform datelor Inspectoratului General al Poliției, dintre cei 65 de copii afectați, 31 aveau vârste cuprinse între 2 și 6 ani. În 40 de cazuri, minorii au căzut de la înălțime, de pe tobogane și copaci. În alte 4 cazuri, copiii s-au înecat. Majoritatea incidentelor, 38 la număr, s-au produs în condiții casnice.

Din păcate, cinci copii și-au pierdut viața, iar 18 au suferit traumatisme în această perioadă.

 Ala Revenco a explicat că inclusiv închiderea grădinițelor pe timp de vară pune părinții într-o situație dificilă, mulți fiind nevoiți să își modifice programul de muncă sau să renunțe complet la locul de muncă pentru a avea grijă de copii.

Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii, arată datele Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Din cele 1.421 de grădinițe care activează în țara noastră, 515 și-au închis ușile pentru mai mult de 40 de zile. Aproape jumătate din ele nu oferă nicio alternativă pentru părinții încadrați în câmpul muncii. Secretara de stat Valentina Olaru a declarat, recent, pentru Teleradio-Moldova, că primăriile sunt cele care decid perioada de vacanță a grădinițelor din țara noastră, și nu Ministerul Educației.

Aeroportul Chișinău ar putea să completeze lista bunurilor care nu pot fi privatizate
Articolul anterior
Mii de șoferi au fost sancționați în weekend
Articolul următor