Șoferii cu mașini electrice ar putea să plătească facturi uriașe

După valul de scumpiri în ceea ce privește combustibilul, mulți români au venit cu ideea de a-și cumpăra o mașină electrică, crezând că va fi o practică mai convenabilă pentru portofelul lor. Principalul factor pe care l-au luat în calcul a fost faptul că mașina se poate încărca gratuit la stațiile special destinate.

Mai mult decât atât, în Germania oamenii care își făceau cumpărăturile la magazinele Lidl și Kaufland puteau să își încarce gratuit mașinile electrice la stațiile amplasate în zonele speciale, acesta fiind unul dintre factorii pe care i-au luat în calcul atunci când și-au achiziționat o astfel de mașină.

Șoferii vor plătii facturi uriașe pentru a-și încărca mașinile

Însă, șoferii care și-au achiziționat mașinile electrice luând în calcul acest lucru ar putea să fie dezamăgiți, după ce vor afla că serviciul de încărcare electrică gratuită nu va mai fi disponibil, astfel că vor trebui să plătească pentru a-și încărca mașinile. După ce vor intra în vigoare aceste măsuri, șoferii vor trebui să achite sume care pornesc de la 29 și ajung până la 65 cenți kW/h, conform informațiilor oferite de Spiegel.

Șoferii au la dispoziție un configurator online, oferit de ANRE, prin care aceștia pot afla consumul casnic de kwh pe lună, care va determina costul facturilor. Ofertele nu sunt tocmai accesibile, cea mai ieftină fiind cea de la Hidroelectrica, care are un preț de 0.69 kwh, ceea ce înseamnă un preț de 344 lei.

ANRE a realizat un calcul mediu al facturii, și anume 1.500 lei pe lună, care este echivalentul a 160 litri de motorină, pe care o mașină Logan 1.5 dCI parcurge peste 2.500 km în fecare lună. Tot ANRE a transmis faptul că un consum casnic mediu lunar în România, fără mașina electrică, ajunge până la 73 lei lunar, după ce intră în Ordonanța de Urgență.

Facturi uriașe la energie electrică 100% verde

Cea mai mare factură la energie electrică va ajunge la 5.500 lei pe lună, sau 1.100 euro pe lună, pentru cei care folosesc curent de la furnizorii de curent 100% ECO, care folosesc energie regenerabilă. Din punct de vedere al mașinilor, două mașini electrice care au și casa electrificată, costul poate să ajungă la 8.800 lei pe lună, pentru 800 kwh consumați.

În același timp, companiile EON, ENEL, Engie sau Electrica vin cu prețul celei mai mari facturi de 4.000 lei, conform autolatest.

Costul alimentării unei mașini electrice

Din punct de vedere al costului pentru a încărca o mașină electrică, acesta ajunge la 132 lei pentru o Dacia Spring cu acumulator de capacitate mică de 25 kw la Enel ”Enel fix relaxant”. Însă, dacă șoferul alege serviciile oferite de We Power Team SRL, prețul crește până la 277 lei.

sursa: www.spynews.ro

Tragedie la un meci de fotbal în Indonezia: Cel puțin 129 de morți și zeci de răniți

Cel puțin 129 de persoane au murit după ce poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa fanii unei echipe de fotbal care au pătruns pe teren într-un meci care a avut loc sâmbătă seara în provincia Java de Est din Indonezia, au declarat duminică poliția și oficiali din domeniul sanitar, informează dpa.

Tragedie la un meci de fotbal în Indonezia: Zeci de morți și răniți

Poliția, care a calificat evenimentul drept revoltă, a încercat să-i convingă pe suporteri să se întoarcă în tribune și a tras cu gaze lacrimogene după ce doi polițiști au murit. Multe victime au fost călcate în picioare, conform AFP, transmite agerpres.ro.

Majoritatea a murit din cauza lipsei de oxigen în învălmășeală creată după ce fanii au invadat terenul stadionului Kanjuruhan, unde gazdele Arema Malang au pierdut 3-2 în fața clubului rival Persebaya Surabaya, a declarat șeful poliției provinciale Nico Afinta. 

A fost pentru prima dată în peste 20 de ani când echipa Arema a pierdut în fața Persebaya Surabaya.

„Regretăm și deplângem tragedia”, a declarat Afinta într-o conferință de presă.”Sugerasem ca la meci să fie prezenți doar fanii Arema” având în vedere rivalitatea acerbă dintre cele două cluburi din prima ligă a țării, a spus el.

Conform surselor sanitare, pe baza informațiilor colectate de la spitalele din oraș, numărul morților se ridică la 129.

Toate meciurile din competiție au fost suspendate timp de o săptămână în urma incidentului, iar Asociația Indoneziană de Fotbal (PSSI) a declarat că Arema nu va mai găzdui niciun meci în restul sezonului.

Rivalitățile dintre suporterii echipelor de fotbal provoacă adesea dezastre în Indonezia, notează France Presse. 

Naistul și compozitorul Constantin Moscovici împlinește 60 de ani

Naistul și compozitorul Constantin Moscovici, Artist al Poporului, laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale, deținător al „Ordinului de Onoare”, își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare.

Naistul și compozitorul Constantin Moscovici împlinește 60 de ani

S-a născut în 1962 în satul Cărpineni, raionul Hânceşti. A studiat la școala medie din satul natal (1969-1979). În paralel a făcut Școala de Muzică din Cărpineni, transmite moldpres.md.

Și-a continuat studiile la Institutul de Arte din Chișinău „Gavriil Muzicescu” (azi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice), Facultatea Instrumente Populare, specialitatea Nai, clasa profesorului Vasile Iovu (1979-1983). 

Din 1984 s-a consacrat carierei muzicale, activând la Filarmonica de Stat din Chișinău (în prezent Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”), în calitate de solist-instrumentist în formația „Legenda”, condusă de Iurie Sadovnic.

Între anii 1987-1990 a fost membru al formației muzicale condusă de compozitorul Anatol Chiriac. În perioada 1990-1995 activează la Brașov, România. 

A fost solist-instrumentist în formația „Fag” (1995-1997). În 1997 revine la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici,” unde activează până în prezent. Anual organizează concerte de binefacere pentru copiii orfani. În 2006 a avut o audiență la Vatican cu Papa Benedict XVI, după care a susținut 68 de concerte caritabile prin toată Italia, adunând fonduri pentru copii orfani din Republica Moldova. Între 2013-2018 a activat și în Miami, SUA. 

De-a lungul carierei sale artistice, a colaborat și a susținut concerte cu Tamara Gverdtsiteli (Georgia), Alessandro Safi na (Italia), Giora Feidman (Israel), Elton John (Regatul Unit). În 2014 a fost invitat special în concertul Tamarei Gverdtsiteli, cu un recital de excepție, la sala Carnegie Hall din SUA.

A lansat mai multe CD-uri cu Liviu Știrbu, Marian Stârcea, Iurii Aleabov, iar discografia sa, în general, este una destul de amplă și variată, stilistic și tematic: „Confession of soul” („Manfirst”, Germania, 1995); „Moldavian pan flute” („SonoPress”, Germania, 1997); „Moldavian Souvenire” („Polidisc Records”, Moldova, 2000); „Virtual Dreams” (Polidisc Records, Moldova, 2000); „This song I play for You” („Polidisc Records”, Moldova, 2001); „Cele mai frumoase gânduri” (Ucraina, 2003); „Romantik” („Polidisc Records”, Moldova, 2006); „Best of Constantin Moscovich” („Golden Bridge&Turku Ola”, Turcia, 2010); „Antologia muzicii azere la nai („Polidisc Records”, Moldova, 2011); „Antologia muzicii ebraice la nai” („Polidisc Records”, Moldova, 2013); „Nostalgie” („Polidisc Records”, Moldova, 2013); „Pan Tango. Antologia muzicii latino” (SUA, 2019); „Antologia muzicii turcești la nai” (Turcia, 2020) ș.a. Invitat de onoare, prezent cu recitaluri, în calitate de membru al Comisiei de jurizare sau producător al unor concurenți la festivalurile „Золотой шлягер”, Moghiliov (din 1999) și „Славянский базар”, Vitebsk, Belarus (din 2000).

Din 2014 este directorul Etnofestivalului internațional de cântec, dans și meșteșuguri populare „La mijloc de codru des”. În perioada 2002-2019 a întreprins numeroase turnee în Austria, Cehia, China, Danemarca, Germania, Grecia, Japonia, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA, Ucraina ș.a. Membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova (1996). A evoluat la diverse concursuri și festivaluri, unde a obținut următoarele premii: Premiul I, Festivalul Internațional din orașul Aşhabad, Turkmenistan (1981); Premiul II, Festivalul Muzical, Riga, Letonia (1982); Premiul special, Festivalul „Memorie”, Brest, Belarus (1998) ș.a. Este Doctor Honoris Causa al Universității din Comrat, UTA Gagauz-Yeri (2006). Este laureat al Premiului „Valentin Goga”, pentru management artistic în domeniul muzicii, în cadrul primei ediții a Galei Excelenței Muzicale (2019).

Pentru întreaga sa activitate a fost înalt apreciat cu distincții de stat: titlul onorific „Maestru în Artă” (2000); „Artist al Poporului din Republica Moldova” (2009);  ordinul „Gloria Muncii” (2012), medalia „Francisc Skorina (Belarus, 2018), distincția „Cel mai bun interpret străin” (Ucraina, 2019); cavaler al „Ordinului de Onoare” (2020).

Putin amenință cu arme nucleare tactice

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat din nou Vestul că este pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra „teritoriul Rusiei”.

Vladimir Putin este văzut pe un ecran instalat în apropierea Catedralei Sfântul Vasile și a Pieței Roșii din Moscova, pe 30 septembrie 2022, înaintea unui concert care marchează așa-zisa anexare.

Mulți observatori se tem că după anexarea unor regiuni din Ucraina, Kremlinul va face acest lucru pentru a opri ofensiva ucraineană care încearcă să recaptureze teritoriile. Până acum nicio țară nu a folosit astfel de arme pe front, transmite Ziarul Național.

Putin se referă, în acest caz, la un atac cu arme nucleare tactice, diferite de cele strategice, mult mai puternice.

Armele nucleare tactice sunt sisteme de dimensiuni mai mici, gândite pentru a fi folosite pe câmpul de luptă într-un atac cu rază limitată. Acestea au rolul de a distruge ținte inamice fără a provoca o cantitate mare de radiații.

Cele mai mici arme nucleare tactice pot avea focoase mai mici de o kilotonă (echivalentul a 1.000 de kg de TNT). Cele mai mari pot ajunge la 100 de kilotone. Distanța maximă la care armele pot ajunge nu depășește, în majoritatea cazurilor, 500 de km.

Prin comparație, bomba folosită de americani la Hiroshima, Little Boy, avea un focos de 15 kilotone. Fat Man, utilizată pentru atacul de la Nakgasaki, avea aproximativ 21 de kilotone. O singură rachetă balistică Trident transportată de un submarin american din clasa Ohio poate transporta focoase care totalizează sute de kilotone.

Potrivit serviciilor americane de informații, Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice. Cu focoase nucleare sunt echipate rachete de croazieră, rachete balistice, proiectile de artilerie, torpile sau chiar mine maritime. Aceste arme pot fi lansate de pe platforme terestre, avioane sau nave maritime.

Multe platforme dezvoltate pentru a livra explozibili convenționali pot fi modificate pentru a transporta focoase nucleare.

Cât de periculoase sunt radiațiile rezultate în urma unui astfel de atac

Experții militari cred că un atac cu o armă nucleară tactică nu va schimba soarta războiului din Ucraina. Un astfel de incident va contamina zone pe care Rusia dorește să le controleze și există riscul ca o parte din radiații să ajungă înapoi Rusia. Mai mult, un astfel de atac ar declanșa probabil intrarea NATO în conflict și ar păta și mai mult imaginea Rusiei.

Dacă totuși Putin ia această decizie, efectele radiațiilor vor fi destul de puternice. Mulți oameni aflați în apropierea epicentrului exploziei vor muri iar alții vor suferi arsuri severe, inclusiv prin haine.

Clădirile de pe o anumită rază, care depinde de mărimea focosului, vor fi distruse. De exemplu, o bombă de 15 kilotone va distruge totul pe o rază de 1,6 km în jurul epicentrului său. O armă cu focos de o kilotonă va provoca distrugeri complete pe o rază de aproximativ 400 de metri.

Milioane de britanici sunt în lacrimi! Cele mai emoționante imagini de la priveghiul Majestății sale, regina Elisabeta a II-a
Articolul anterior
Au apărut roșiile violet. Cum a fost posibil și ce beneficii uimitoare au pentru sănătate
Articolul următor