Șoferul care a lăsat o tânără fără picioare va sta în penitenciar de tip deschis: Poate locui separat, chiar și în afara pușcăriei, poate merge la muncă și instruire și purta haine civile

Gheorghe Begu, șoferul care se face vinovat de producerea accidentului de pe viaduct, în urma căruia Marcela Paladi a rămas fără picioare, condamnat astăzi la închisoare, își va ispăși pedeapsa în penitenciar de tip deschis, care este cel mai permisiv. Potrivit legislației, deținuții repartizați în acest regim pot să se deplaseze fără supraveghere în afara pușcăriei, dacă acest lucru este necesar, în legătură cu munca executată, instruire, pot să expedieze scrisori şi să primească pachete, să aibă întrevederi fără nicio restricţie, să poarte haine civile, să deţină obiecte de valoare şi bani, folosindu-i fără restricţie, scrie Unimedia.

 Begu va sta în penitenciar de tip deschis: Poate locui separat, chiar și în afara pușcăriei, poate merge la muncă și instruire și purta haine civile

Legea prevede că în penitenciarele de tip deschis execută pedeapsa persoanele condamnate pentru infracţiuni săvârşite din imprudenţă. Condamnaţii sunt deţinuţi fără pază, dar sub supraveghere, în scopul prevenirii comiterii noilor crime şi delicte, precum şi asigurării îndeplinirii de către condamnaţi a obligaţiunilor lor.

Cu permisiunea administraţiei penitenciare, condamnaţii pot să se deplaseze fără supraveghere în afara penitenciarului, dacă acest lucru este necesar în legătură cu munca executată, instruirea sau în legătură cu survenirea unor situaţii personale excepţionale. Pot să expedieze scrisori şi să primească pachete cu provizii, colete, banderole, să utilizeze banii şi să aibă întrevederi fără nicio restricţie. În acelaşi penitenciar, la regim de resocializare, pot fi deţinuţi condamnaţi bărbaţi şi femei.

Potrivit legislației, în funcţie de comportamentul, atitudinea faţă de muncă etc., administraţia penitenciarului poate permite condamnatului aflat în regim de resocializare să locuiască într-un spaţiu locativ separat, pe teritoriul penitenciarului sau în afara lui, în spaţii dislocate în raza a 25 km de penitenciar.

Totodată, condamnaţii care beneficiază de dreptul de a locui cu familia în penitenciar sau în afara acestuia au dreptul, cu permisiunea administraţiei penitenciarului, să locuiască în case proprii, în apartamente sau alte spaţii închiriate (inclusiv închiriate de la penitenciare); să se deplaseze liber, să poarte haine civile; să se ocupe cu agricultura, cu creşterea păsărilor şi vitelor; să deţină obiecte de valoare şi bani, folosindu-i fără nici o restricţie.

În plus, condamnaţii respectivi au dreptul, în orele de la deşteptare până la stingere, să se deplaseze liber pe întreg teritoriul penitenciarului; în afara penitenciarului să nu poarte semne distinctive pe piept; să poarte haine civile, să deţină obiecte de valoare şi bani, folosindu-i fără nici o restricţie; să primească pentru lucrul prestat remuneraţie în baza tarifelor şi normelor stabilite de legislaţia muncii în vigoare; să beneficieze, pe cont propriu, de asistenţă medicală în instituţiile curative publice; să se folosească de bunurile lor în ordinea stabilită de lege; să aibă în propria folosinţă televizoare, aparate radio şi computere (fără dreptul accesării internetului).

Gheorghe Begu, șoferul care a lăsat-o pe Marcela Paladi fără picioare, îi va achita tinerei 1 000 000 lei cu titlu de prejudiciu moral cauzat prin infracțiune, 1 000 000 lei cu titlu de prejudiciu biologic cauzat prin infracțiune și 5000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentința a fost pronunțată astăzi, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Begu a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în penitenciar tip deschis și 1,5 ani – suspendat condiționat pe un termen de probă de 3 ani.

Maib inaugurează noul oficiu central digital la Chișinău

Maib, cea mai mare bancă din Moldova, a inaugurat noul său sediu central în inima Chișinăului. Oficiul este situat în vecinătatea Parcului Central „Ștefan Cel Mare și Sfânt” din Chișinău și a fost denumit maib park. Are aspectul unui campus tehnologic din Silicon Valley și este conceput pentru a fi versatil din mai multe perspective:

– consolidează reputația maib ca angajator de top a talentelor în Moldova;

– poziționează maib ca bancă lider cu cele mai bune servicii pentru clienții săi;

– permite lucrul flexibil și agil, lucrul în echipă și colaborarea pentru a crea produse digitale inovatoare;

– evidențiază centrarea maib pe deschidere, transparență și sustenabilitate.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Vladimir Zelenski promite, din Finlanda, că Ucraina va începe în curând contraofensiva împotriva Rusiei
Articolul anterior
Un conductor a devenit erou, după ce a salvat un băieţel de 3 ani care rătăcea pe calea ferată. Trenul, care venea cu 112km/h, oprit la timp
Articolul următor