Șoferul care l-a adus pe deputatul Alexandr Nesterovschi la Ambasada Rusiei, audiat de poliție

Oamenii legii au identificat automobilul cu care deputatul Alexandr Nesterovschi a ajuns la Ambasada Federației Ruse la Chișinău. Șoferul a fost audiat, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, solicitat de IPN.

„Șoferul a dat declarații despre toate acțiunile care s-au petrecut în ziua respectivă. Confirm că avem declarațiile persoanei respective”, a precizat șeful IGP.

Șoferul a fost audiat ca martor. În seara de 18 martie, când l-a dus pe Alexandr Nesterovschi la ambasadă, parlamentarul nu avea încă restricții de aflare sau deplasare, sentința de condamnare fiind pronunțată a doua zi.

„Nu putem spune că la acea etapă a tăinuit o infracțiune, deoarece nu era un dosar de căutare. Dar avem declarațiile cu privire la desfășurarea evenimentelor”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Întrebat dacă șoferul se cunoștea cu deputatul fugar, șeful IGP a invocat o „legătură cauzală”.

„Este evident că nu a venit o persoană necunoscută să te ia din marginea orașului și să te ducă în centrul orașului pur și simplu”, a adăugat Viorel Cernăuțeanu.

Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare în penitenciar de tip închis și amendat cu 500 de mii de lei. Decizia a fost pronunțată pe 19 martie de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în lipsa parlamentarului.

Luni, 31 martie, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că Federația Rusă l-a ajutat pe Nesterovschi să ajungă în regiunea transnistreană. Cu o zi înainte de pronunțarea sentinței, acesta a intrat pe teritoriul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, iar apoi a fost transportat cu o mașină cu numere diplomatice în regiunea transnistreană, unde se află până în prezent, sub protecția directă a serviciilor speciale ruse.

Nicolae Botgros, mesaj emoționant la patru ani de la moartea soției sale

Maestrul Nicolae Botrgos a postat în ajunul Paștelui Blajinilor mai multe imagini de la ultima zi de naștere a regretatei sale soții, Lidia Bejenaru. Imaginile au fost însoțite de un mesaj profund și emoționant.

„Pe data de 26 iulie 2025 se împlinesc patru ani, de când nu mai ești printre noi Liduța… Acestea, sunt pozele și de la ultima ta zi de naștere 3 mai 2021… Ne este greu fără tine, cât mie, atât și lui Cristi, Cornel, Angela, mai nou și Camelia (nepoțica). Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în liniștea sa…”, a scris Nicolae Botrgos pe Facebook, transmite Știri.md.

Amintim că Lidia Bejenaru Botgros s-a stins din viață luni dimineață, 26 iulie 2021. Fiul interpretei susține că mama sa, în vârstă de 68 de ani, suferea de cancer, iar în urma operațiilor nu și-a mai revenit.

Lidia Bejenaru a fost o interpretă de muzică populară din Republica Moldova, soția dirijorului Nicolae Botgros. S-a născut într-o familie numeroasă. A făcut studii muzicale la Școala de Iluminare Culturală „Elena Sârbu” din Soroca, între anii 1968 și 1971.

Soția maestrului și-a început cariera de solistă prin a se înscrie în cadrul Orchestrei „Mugurel”, acolo unde chiar Botgros era și violonist. În cadrul Orchestrei de Muzică Populară „Lăutarii”, Lidia Bejenaru și-a făcut cariera în calitate de solistă începând cu 1979, dar și între anii 1974 și 1977.

A fost decorată, prin decret prezidențial, cu medalia „Meritul Civic” pentru merite în domeniul muzicii populare, în 1993.

PANĂ DE CURENT. După Spania și Portugalia, alte două state s-au confruntat cu această problemă

O pană de curent de proporții a afectat, astăzi, Spania și Portugalia iar ulterior au fost semnalate probleme și în alte două state europene, Andora și sudul Franței. În lipsa unei explicații oficiale, guvernele din statele afecatei au activat celulele de criză și au mobilizat echipe tehnice din mai multe ministere.

Potrivit autorităților spaniole, întreruperea alimentării cu energie electrică a avut loc la scurt timp după ora locală  12:00. A fost afectat întreg teritoriul spaniol continental, precum și rețeaua de comunicații, aeroporturile și infrastructura de transport feroviar de mare viteză. Alimentarea a fost reluată temporar în unele regiuni, dar întreruperile au revenit la scurt timp. În Madrid, metroul și trenurile de suprafață au fost suspendate din cauza lipsei de tensiune.

Compania publică Red Eléctrica (Redeia) a anunțat că au fost activate planuri de restabilire a furnizării de energie, în colaborare cu distribuitorii. Se analizează în prezent cauzele incidentului, iar toate resursele disponibile au fost redirecționate pentru remedierea situației. Nu este exclusă ipoteza unui atac cibernetic — aceasta este verificată de Institutul Național de Securitate Cibernetică (INCIBE), deși, deocamdată, nu există dovezi concludente în acest sens, relatează El Pais.

Întreruperea a forțat oprirea întregului trafic feroviar, a afectat traficul aerian, a cauzat întreruperi în transportul public și chiar a stins semafoarele în multe zone. Pana de curent afectează și alte infrastructuri. A cauzat probleme de acces la serviciile bancare prin intermediul site-urilor web și al aplicațiilor mobile.

Centralele nucleare nu mai produc energie electrică

În urma pannei de curent pe scară largă, centralele nucleare ale țării (cinci cu șapte reactoare în funcțiune) au încetat să producă energie electrică. Au încetat să producă și să furnizeze energie electrică la rețea din motive de siguranță. Cu toate acestea, sistemele interne ale fiecărei centrale trebuie să rămână operaționale, iar instalațiile utilizează echipamentele diesel de care dispune fiecare centrală nucleară, potrivit surselor Consiliului de Securitate Nucleară (CSN).Premierul Pedro Sánchez, și vicepremierul, Sara Aagesen, s-au deplasat la Centrul de control Red Eléctrica „pentru a clarifica circumstanțele care afectează furnizarea de energie electrică”. „Sunt analizate cauzele și toate resursele sunt dedicate remedierii acesteia”, susține Ministerul Tranziției Ecologice.

Situația este similară în Portugalia, unde furnizorul Red Eléctrica Nacional a confirmat o pană generalizată. Aeroportul din Lisabona a fost complet paralizat, iar sistemele de comunicații au fost, de asemenea, afectate. Nici Guvernul portughez nu a oferit deocamdată o explicație.

Insulele Canare și Baleare nu au fost afectate, grație sistemelor insulare autonome. Arhipelagul canar are șase rețele independente de alimentare, iar în Baleare, insulele sunt interconectate, inclusiv printr-un cablu submarin cu Peninsula Iberică.

Pe rețeaua feroviară continentală, compania Adif a înregistrat pierderi de tensiune, ceea ce a dus la oprirea completă a circulației trenurilor. Aeroportul Madrid-Barajas a fost și el afectat, unele zboruri fiind întârziate sau reprogramate în lipsa alimentării cu energie.

Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile din cele două state iberice încearcă să identifice sursa exactă a defecțiunii, într-un context regional în care securitatea infrastructurii energetice devine o vulnerabilitate tot mai vizibilă.

Vladimir Putin anunță o încetare a focului de trei zile pe frontul din Ucraina, începând cu 8 mai

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat un așa-numit armistițiu „umanitar” în Ucraina, de pe data de 8 până pe 11 mai, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, a precizat Kremlinul într-un comunicat, transmite Komersant.ru

„În această perioadă, toate acțiunile militare vor înceta. Rusia consideră că partea ucraineană ar trebui să urmeze acest exemplu”, a afirmat Kremlinul într-o declarație.

Anunțul vine în contextul în care Moscova continuă să respingă cererea Kievului de încetare totală și necondiționată a focului ca prim pas către un acord de pace mai amplu.

Putin a declarat anterior un armistițiu temporar de Paște, chiar dacă Ucraina a acuzat forțele ruse de aproape 3.000 de încălcări în acea perioadă.

Luna aprilie va fi cu temperaturi peste valorile normei, anunță meteorologii
Articolul anterior
Numărul alegătorilor din Moldova a scăzut
Articolul următor