Soldații ruși au fugit din Harkov deghizați în civili, pe biciclete pe care le-au furat de la localnici

La câteva ore după ce soldații ucraineni au eliberat localități din Harkov, rușii au încercat să fugă cât mai repede. Fiecare cum a putut. Unii s-au deghizat în ucraineni și au fugit pe bicicletele pe care le-au furat de la localnici, scrie The Washington Post.

Soldații ruși au fugit din Harkov pe biciclete, deghizați în ucraineni

În câteva ore, soldații ruși au fugit cu toții din Zaliznichne, un sat la est de Harkov, după un atac puternic al soldaților ucraineni care i-au luat prin surprindere prin amploare, transmite Digi24.ro.

Localnicii au povestit uimiți cum rușii au aruncat puștile și au lăsat în urma lor lăzi cu muniție și vehicule incendiate, inclusiv un tanc rusesc încărcat pe o platformă. S-a întâmplat chiar într-un moment în care primii anchetatori soseau la Harkov pentru a ridica trupurile civililor împușcați de ruși, unele rămase acolo de luni de zile. „Nu pot să cred că am trecut prin așa ceva în secolul XXI”, povestește Olena Matvienko plângând.

Oamenii au spus că rușii erau atât de speriați, încât au fugit încă din zori. Cei care au rămas blocați erau disperați. Localnicii au povestit că i-au auzit implorându-i pe comandanții unităților din care făceau parte să vină să îi ia de acolo.

„Au venit la noi în casă să ia haine, ca să nu fie depistați cu dronele, după uniforme. Ne-au luat bicicletele. Doi dintre ei l-au amenințat cu armele pe fostul meu soț până când le-a dat cheile de la mașină”, a povestit Olena Matvienko.

Ministerul rus al Apărării a prezentat duminică o hartă cu retragerea forțelor ruse dincolo de râul Oskil, în estul regiunii Harkov, la o zi după ce ministerul a confirmat că trupele sale au părăsit zona Balaklia și Izium din Harkov, mișcare pe care a numit-o „regrupare”.

De atunci, ucrainenii au făcut publice victoriile armatei, ultimele informații vorbind despre 6.000 km pătrați de teritoriu eliberat.

În localitățile eliberate însă, oamenii se întreabă dacă luptele s-au încheiat cu adevărat. „Numai Dumnezeu știe dacă se vor întoarce”, a spus Tamara Kozinska, în vârstă de 75 de ani, al cărei soț a fost ucis de o explozie.

În niciun caz nu s-a terminat, au avertizat experții militari. Rusia deține încă aproximativ o cincime din Ucraina și în weekend a continuat bombardamentele puternice în mai multe regiuni. Nimic nu garantează că Ucraina poate păstra în siguranță zonele recuperate. „O contraofensivă eliberează teritoriul, dar după aceea trebuie să-l controlezi și să fii gata să-l aperi”, a avertizat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu pentru Financial Times.

În Zaliznichne, locuitorii încercau să revină la viața de dinainte de război. Au ieșit din subsolurile unde s-au ascuns și după luni de zile au dormit în casă și au luat legătura cu prietenii.

Kozinska nu și-a văzut fiica din februarie – chiar dacă locuiește în apropiere. Femeia, care este bolnavă de plămâni, a declarat că i-a fost teamă că nu va trece peste această iarnă pentru că nu avea putere să adune lemne de foc.

Ea a povestit că, la început, rușii care au ocupat satul nu erau atât de agresivi, dar pe măsură ce perioada de ocupație s-a prelungit, au devenit tot mai violenți și au început să îi hărțuiască pe localnici. Unul dintre ei i-a cerut telefonul lui Kozinska sub pretext că voia să își sune mama, dar apoi i-a luat cartela și nu i-a mai dat-o înapoi, așa că femeia nu a mai putut vorbi cu fiica ei.

În această zonă, apropiată de granița cu Rusia, locuitorii vorbesc cu toții limba rusă și spun că au avut parte de un tratament mai uman din partea rușilor, față de ucrainenii din teritoriile ocupate în vestul țării. Oamenii spun că au fost îngroziți când au aflat despre faptul că la Bucea au fost descoperite peste 450 de cadavre ale ucrainenilor, mare parte având urme de tortură.

Încă un oligarh rus a fost găsit mort. E sinucidere, conform anchetei

Șirul morților suspecte în rândul oligarhilor ruși continuă. Managerul Relațiilor Publice al Căilor Ferate Ruse și-a pierdut viața într-un mod suspect.

Oligarhul, în vârstă de 57 de ani, a fost găsit împușcat în locuința sa din Moscova. Anchetatorii au spus despre moartea sa că este o sinucidere, însă nu au dezvăluit mai multe detalii despre acest caz.

Decesul managerul de PR al Căilor Ferate Ruse face parte dintr-un șir de morți suspecte care a fost declanșat la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Din februarie și până acum zeci de oligarhi ruși au murit, iar decesele tuturor au fost declarate sinucideri. 

sursa

Ultima oră! Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale. Unde vor fi stocate

Compania Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale, și vor fi stocate în depozitele din România și Ucraina. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Soluție de rezervă: Guvernul a aprobat crearea stocurilor de gaze naturale  pentru situații de urgență – NordNews

Potrivit CSE, decizia a fost luată în vederea sporirii securităţii energetice a Republicii Moldova.

Astfel, stocurile de gaze naturale vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale de tip EFET, încheiat între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”.

„La data adoptării prezentei dispoziţii SA „Energocom” va procura în baza contractului EFET semnat, iar SA „Moldovagaz” va asigura livrarea şi va vinde 10 mil. m3 de gaze naturale la condiţii standard, la preţul de achiziţie de 1882,78 USD/1000 m3 , care va fi confirmat prin actul de predare-primire semnat între SA „Moldovagaz” şi FJSC „Gazprom”, la care se adaugă tariful de intrare în sistemul de transport al SRL „Moldovatransgaz”, la condiţiile de livrare ale pieţei angro a Republicii Moldova. Livrarea se va efectua la data de 30 septembrie”, se arată în dispoziția CSE.

Totodată,  compania „Energocom” va procura și 5 milioane de metri cubi de gaze naturale la preţul preliminar de achiziţie al gazelor naturale de 1058,11 USD/1000 m3, estimat conform situației din 23 septembrie.

„Preţul final al gazelor naturale va fi recalculat după stabilirea preţului de import al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în luna octombrie 2022. Livrarea se va efectua la solicitarea SA „Energocom”. Până la onorarea deplină a obligațiilor SA „Moldovagaz” față de SA „Energocom”, contravaloarea gazului va fi garantată prin gajarea către SA Energocom a creanțelor cu titlu executoriu SA „Moldovagaz” față de SA „Termoelectrica””, au decis membrii Comisiei.

sursa: www.realitatea.md

Cetățenii, ademeniți la protestele Partidului ”Șor” cu ”salarii” cuprinse între 400 lei și 100 euro pe zi. Formaţiunea politică ar lua bani de la o grupare infracţională

Între 400 de lei moldoveneşti şi 100 de dolari! Atât primesc unii participanţi la acţiunile de protest din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, organizate de partidul politic „Şor”, informează procurorii anticorupţie. În prezent, sunt cercetate sursele de finanţare a protestului în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că această formaţiune politică ar lua bani de la o grupare infracţională, scrie TVR Moldova.

Fiecare participant la acţiunile de protest din centrul oraşului Chişinău ar avea roluri bine definite. În funcţie de sarcinile pe care le au de îndeplinit, aceştia ar primi între 400 şi 600 de lei, la o manifestatie de stradă. Mai mult ar încasa cei care acceptă să rămână peste noapte în corturi – între 60 şi 100 de dolari. Banii sunt achitaţi pentru fiecare zi de protest, ne-au declarat procurorii anticorupţie.

”Zilnic, Procuratura Anticorupție recepționează diferite sesizări şi informații cu privire la finanțarea din surse obscure a protestului organizat de Partidul Politic „Şor” în faţa sediului Parlamentului şi Președinției. Toate aceste sesizări sunt examinate şi verificate în conformitate cu legislația procesual penală. Potrivit informațiilor investigate, unii protestatari sunt plătiți cu sume de bani ce variază între 400 lei şi 100 dolari SUA” se menţionează în răspunsul oferit pentru TVR Moldova de Procuratura Anticorupţie.

Luni, preşedintele Maia Sandu a declarat, într-o conferinţă de presă, că protestele organizate de partidul politic „Şor” în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei sunt finanţate cu bani furaţi. O poziţie similară a avut şi Anastasia Taburceanu, consilierul de comunicare al premierului. 

Partidul politic „Şor” este subiectul unei dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțarea ilegală a formaţiunii şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. 

Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Cinci persoane au statut de învinuit, printre care şi deputatul Marina Tauber, care este în arest la domiciliu, iar altele două au statut de bănuit. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi riscă până la cinci ani de închisoare.

Bulgaria va exporta energie electrică în schimbul gazelor naturale din Azerbaidjan
Articolul anterior
Balerinul ucrainean Aleksandr Șapoval și-a pierdut viața în lupte la Donețk, apărându-și țara
Articolul următor