Soldații ruși au fugit din Harkov deghizați în civili, pe biciclete pe care le-au furat de la localnici

La câteva ore după ce soldații ucraineni au eliberat localități din Harkov, rușii au încercat să fugă cât mai repede. Fiecare cum a putut. Unii s-au deghizat în ucraineni și au fugit pe bicicletele pe care le-au furat de la localnici, scrie The Washington Post.

Soldații ruși au fugit din Harkov pe biciclete, deghizați în ucraineni

În câteva ore, soldații ruși au fugit cu toții din Zaliznichne, un sat la est de Harkov, după un atac puternic al soldaților ucraineni care i-au luat prin surprindere prin amploare, transmite Digi24.ro.

Localnicii au povestit uimiți cum rușii au aruncat puștile și au lăsat în urma lor lăzi cu muniție și vehicule incendiate, inclusiv un tanc rusesc încărcat pe o platformă. S-a întâmplat chiar într-un moment în care primii anchetatori soseau la Harkov pentru a ridica trupurile civililor împușcați de ruși, unele rămase acolo de luni de zile. „Nu pot să cred că am trecut prin așa ceva în secolul XXI”, povestește Olena Matvienko plângând.

Oamenii au spus că rușii erau atât de speriați, încât au fugit încă din zori. Cei care au rămas blocați erau disperați. Localnicii au povestit că i-au auzit implorându-i pe comandanții unităților din care făceau parte să vină să îi ia de acolo.

„Au venit la noi în casă să ia haine, ca să nu fie depistați cu dronele, după uniforme. Ne-au luat bicicletele. Doi dintre ei l-au amenințat cu armele pe fostul meu soț până când le-a dat cheile de la mașină”, a povestit Olena Matvienko.

Ministerul rus al Apărării a prezentat duminică o hartă cu retragerea forțelor ruse dincolo de râul Oskil, în estul regiunii Harkov, la o zi după ce ministerul a confirmat că trupele sale au părăsit zona Balaklia și Izium din Harkov, mișcare pe care a numit-o „regrupare”.

De atunci, ucrainenii au făcut publice victoriile armatei, ultimele informații vorbind despre 6.000 km pătrați de teritoriu eliberat.

În localitățile eliberate însă, oamenii se întreabă dacă luptele s-au încheiat cu adevărat. „Numai Dumnezeu știe dacă se vor întoarce”, a spus Tamara Kozinska, în vârstă de 75 de ani, al cărei soț a fost ucis de o explozie.

În niciun caz nu s-a terminat, au avertizat experții militari. Rusia deține încă aproximativ o cincime din Ucraina și în weekend a continuat bombardamentele puternice în mai multe regiuni. Nimic nu garantează că Ucraina poate păstra în siguranță zonele recuperate. „O contraofensivă eliberează teritoriul, dar după aceea trebuie să-l controlezi și să fii gata să-l aperi”, a avertizat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu pentru Financial Times.

În Zaliznichne, locuitorii încercau să revină la viața de dinainte de război. Au ieșit din subsolurile unde s-au ascuns și după luni de zile au dormit în casă și au luat legătura cu prietenii.

Kozinska nu și-a văzut fiica din februarie – chiar dacă locuiește în apropiere. Femeia, care este bolnavă de plămâni, a declarat că i-a fost teamă că nu va trece peste această iarnă pentru că nu avea putere să adune lemne de foc.

Ea a povestit că, la început, rușii care au ocupat satul nu erau atât de agresivi, dar pe măsură ce perioada de ocupație s-a prelungit, au devenit tot mai violenți și au început să îi hărțuiască pe localnici. Unul dintre ei i-a cerut telefonul lui Kozinska sub pretext că voia să își sune mama, dar apoi i-a luat cartela și nu i-a mai dat-o înapoi, așa că femeia nu a mai putut vorbi cu fiica ei.

În această zonă, apropiată de granița cu Rusia, locuitorii vorbesc cu toții limba rusă și spun că au avut parte de un tratament mai uman din partea rușilor, față de ucrainenii din teritoriile ocupate în vestul țării. Oamenii spun că au fost îngroziți când au aflat despre faptul că la Bucea au fost descoperite peste 450 de cadavre ale ucrainenilor, mare parte având urme de tortură.

Tabere de vară gratuite în centrele comunitare și cele de zi din Capitală!

Viceprimarul pe probleme sociale Angela Cutasevici a vizitat ieri centrele comunitare și cele de zi din Capitală. Cu această ocazie, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului a organizat, împreună cu pedagogii, o ședință de lucru în care a fost definitivat conceptul de organizare a taberelor de vară.

Astfel, în perioada estivală 2024, s-a decis organizarea taberelor în 24 de centre din subdiviziunile DGPDC, unde se vor putea bucura GRATUIT circa 600 de beneficiari. Taberele tematice vor avea, în acest an, genericul ”Drepturile copilului în acțiune”, Ediția II.

”Anul acesta ne propunem să organizăm un spectru larg de activități distractive, culturale, cu profil sportiv și artistic, workshop-uri între artiști și copii cu potențial artistic, masterclass-uri etc, dar și să familiarizăm mai mult copiii despre drepturile lor, să-și dezvolte mai multe abilități de comunicare, lucru în echipă, să își sporească încrederea în sine și să îi ajutăm în procesul de incluziune.”, susține Tatiana Oboroc, șefa DGPDC.

Astfel, 24 de Centre comunitare se vor transforma în adevărate ateliere de creație, cu diverse cercuri pe interese și activități care vor spori creativitatea, spiritul competitiv, originalitatea și ingeniozitatea copiilor în cadrul diverselor competiții artistice, va deschide noi perspective de cunoaștere și abordare a drepturilor copilului aflat în situație de risc. De asemenea, vor fi organizate excursii, la muzee și Galerii de Artă, oferind copiilor oportunității de cunoaștere a naturii, picturii, arhitecturii, sculpturii, istorie orașului.

Cele 24 de Centre vor avea o agendă specifică la fiecare 2 săptămâni, iar în caz de înregistrare a mai multor copii, aceste vor forma două sau trei grupuri după criteriul de vârstă (7-11 ani; 12-17 ani) și disponibilitatea spațiilor.

Perioada de realizare: 

Turul I: 10 – 21 iunie;

Turul II: 24 iunie – 05 iulie;

Turul III: 08 iunie – 19 iulie.

Alpinistul Oleg Chicu a escaladat vârful Island Peak din Munții Himalaya

Alpinistul Oleg Chicu a povestit despre experiența sa din Nepal. Timp de 16 zile, tânărul a escaladat punctele Everest Base Camp și Island Peak din Munții Himalaya, ajungând la cea mai înaltă altitudine de 6189 m, scrie moldova1.md.

Pe parcursul expediției sale, alpinistul în fiecare zi transmitea prin intermediul rețelelor de socializare fotografii și secvențe video.

A fost foarte fain, o experiență și o lume nouă, înălțimi noi. Nu poți reda în cuvinte ceea ce poți vedea cu ochii atunci când ajungi în Nepal”.

Totodată, Oleg Chicu a explicat că pentru o astfel de expediție trebuie să ai o bună pregătire fizică, mentală și de altitudine.

Această expediție nu este pentru începători în primul rând. Mai întâi, oricum, trebuie să urci anumite vârfuri, să faci ceva peste 4-5 mii ca să te aclimatizezi și să fii pregătit. Or, am întâlnit persoane care au fost evacuate cu elicopterul, inclusiv de la noi din echipă, care au crezut în propriile forțe, dar cu puterea naturii nu poți să te lupți și cu anumite situații în care apar la altitudine”.

Vârful Island Peak (o insulă într-o mare de gheață), numit în nepaleză Imja Tse, a fost escaladat pentru prima oară în 1953 de către Tenzing Norgay, Charles Evans, Alfred Gregory, Charles Wylie și încă 7 sherpa.

Percheziții într-un dosar de fraudare a achizițiilor publice la Agenția Rezerve Materiale. Prejudiciul se circa la circa 4 milioane de lei

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție ai PA efectuează mai multe percheziții la 4 bănuiți, în această dimineață, într-un dosar de abuz de serviciu, care vizează presupusele ilegalități comise la organizarea procedurilor de achiziții publice la Agenția Rezerve Materiale (ARM) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), desfășurate în perioada 2023-2024.

Potrivit materialelor administrate, persoane publice ale ARM sunt bănuite că ar fi favorizat un agent economic în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de tablă profilată în cantitate de 25 000 m2, în sumă totală de 3 712 500 de lei, care depășește suma prevăzută în contract. În conformitate cu  planul de achiziții publice pentru anul 2023, Agenția urma să achiziționeze tablă profilată în valoare de 3 187 500 lei.

Mai mult, știind cu certitudine că specificațiile tehnice ale agentului economic nu corespund specificațiilor tehnice din caietul de sarcini la tabla profilată, bănuiții ar fi acceptat și primit la păstrare 23 de rulouri de tablă profilată – în total 25 000 m2. În asemenea circumstanțe, persoanele publice din cadrul ARM a MAI au prejudiciat statul în sumă de 3 712 500 lei de lei.

În prezent, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție desfășoară acțiuni în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora. 

În urma perchezițiilor efectuate în birourile de serviciu ale funcționarilor vizați și la domiciliile acestora, precum și la reprezentanții unei companii beneficiare a licitațiilor presupus a fi trucate, au fost ridicate contracte de achiziție și alți purtători de informație. De asemenea, a fost sigilată marfa.

Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală în comun cu CNA. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.

Amintim că pe 3 aprilie 2024, 2 șefi ai Agenției Rezerve Materiale (ARM) a MAI au fost reținuți în cadrul unor cauze privind trucarea achizițiilor publice, soldate cu prejudicierea bugetului de stat în proporții deosebit de mari. Aceștia ar fi favorizat unii agenți economici în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de păcură, grâu, zahăr, a unor utilaje tehnice și autovehicule.

Bulgaria va exporta energie electrică în schimbul gazelor naturale din Azerbaidjan
Articolul anterior
Balerinul ucrainean Aleksandr Șapoval și-a pierdut viața în lupte la Donețk, apărându-și țara
Articolul următor