Solicitanții de compensații la încălzire vor fi verificați de instituțiile abilitate

Solicitanții de compensații la încălzire vor fi verificați de instituțiile abilitate, care se vor asigura dacă informațiile cu privire la venituri, indicate de primii în formularul pe care-l vor completa, sunt veridice.

Neatins Reducere Rupere proiect casa stil neoromanesc Cu alte cuvinte  moarte durere

Despre aceasta a anunțat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul emisiunii Freedom de la TV8. „Dacă o familie locuiește într-un castel, dar a declarat venituri de 2000 de lei, ceva nu este în regulă. De aceea, avem și acești indicatori proxi de avere, care vor elimina din start familiile care au avere foarte mare, care au imobile în valoare de peste 5 milioane de lei”, a precizat ministrul, transmite unimedia.info.

„Formularul este destul de simplu, colectăm date strict necesare, pentru a afla cât de vulnerabilă din punct de vedere energetic este gospodăria. Pentru asta trebuie să identificăm, în primul rând, membrii familiei, prin IDNP, codul de identificare personal. De asemenea, trebuie să identificăm fiecare punct de consum. Fiecare gospodărie va introduce codul identificator al contorului sau codul care este scris în factură, pentru energia electrică, gaze naturale și dacă este conectată la energia centralizată, pentru termie. Aceste coduri se vor introduce în formular. De asemenea, membrii gospodăriei vor declara veniturile pe care le au, prin interoperabilitatea sistemelor informaționale, sistemul informațional vulnerabilitatea energetică va extrage datele de la FISC, de la Casa Națională de Asigurări Sociale și va compara veniturile cunoscute de stat cu cele declarate de gospodărie și va lua în calcul veniturile mai mari”, a explicat Marcel Spatari.

Ministrul speră că cetățenii vor fi onești atunci când vor introduce datele cu privire la venituri, dar a precizat că vor exista și proceduri de verificare, așa cum este în cazul ajutorului social: „Noi știm că există multe activități economice, care nu declară în mod regulat veniturile, de aceea, contăm pe onestitatea cetățenilor. De asemenea, vor exista și proceduri de verificare selectivă pentru acele cazuri în care sunt indici de risc de abuz. Avem inspecția socială, care poate verifica dacă este evident că o familie abuzează sistemul”.

„Este o procedură care funcționează și în cazul ajutorului social. Dacă o familie locuiește într-un castel, dar a declarat venituri de 2000 de lei, ceva nu este în regulă. De aceea, avem și acești indicatori proxi de avere, care vor elimina din start familiile care au avere foarte mare, care au imobile în valoare de peste 5 milioane de lei – sunt poate 15 mii de astfel de familii în toată țara, sau care au 4 sau mai multe locuințe. Este și un mecanism de estimare indirectă a bunăstării gospodăriei, la fel cum se întâmplă și cu ajutorul social”, a precizat Spatari.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a desfășurat consultări publice asupra proiectului Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire şi plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie,cu participarea experților în domeniu și reprezentanților societății civile. Proiectul conține și formularul Cererii pentru înregistrarea pe platforma compensatii.gov.md, care urmează să fie lansată în curând, așa cum a anunțat ministrul Marcel Spatari.

Pentru stabilirea nivelului de vulnerabilitate vor fi urmați șapte pași, primul fiind testul de non-vulnerabilitate, prin care se vor evalua veniturile lunare și averea solicitanților.

Pasul doi va fi stabilirea nivelului minimului de cheltuieli al familiei, în baza cheltuielilor medii lunare de consum, publicate de Biroul Național de Statistică pentru trimestrul 4 al anului precedent.

La următoarea etapă va fi stabilit venitul global lunar al familiei, în care vor fi incluse toate sursele de venit, cu excepția unor indemnizații unice, cum ar fi ajutorul în caz de deces ș.a.

Ulterior, va fi efectuat calculul venitului disponibil pentru achitarea energiei, care va reprezenta diferența dintre venitul global lunar și nivelul minimului de cheltuieli al familiei. De asemenea, se va stabili costul energiei utilizate de gospodăria casnică în perioada rece a anului și, în funcție de raportul dintre acesta și venitului disponibil pentru achitarea energiei, va fi atribuită categoria de vulnerabilitate.

În cazul în care nu sunt furnizate informațiile şi documentele necesare pentru efectuarea verificării, categoria de vulnerabilitate energetică a consumatorului se stabileşte după metoda indirectă.

Cel mai mare amfiteatru în aer liber din țară se schimbă la față! Pe teritoriul Teatrului Verde va fi amenajat și un pavilion unde vor fi crescuți fluturi

Primăria Chișinău continuă lucrările de reparație și modernizare a celui mai mare amfiteatru în aer liber din republică.

Actualmente se lucrează la reparația exterioară a clădirii teatrului (fațadei), este reparat acoperișul scenei, sunt vopsite scaunele, sunt instalate 5 porți la toate intrările în parc, se lucrează la instalarea unui grup sanitar modular, este amenajată intrarea centrală în teatru și sunt reparate scările de acces. Este instalată și rampă pentru persoanele cu necesități speciale.

La fel, la Teatrul Verde este amenajat un pavilion expozițional de agrement, unde vor fi crescuți fluturi.

Amintim că acum doi ani, Primăria Capitalei a inițiat lucrări de reparație a teritoriului Teatrului Verde. Au fost schimbate scaunele, pavată zona de spectatori, amenajat spațiul verde și curățați copacii.

Operațiunea VITEZA, mii de încălcări comise de șoferi

Timp de o săptămână, polițiștii INSP au fixat peste 5 mii de încălcări rutiere comise de șoferi, anunță Poliția.

Operațiunea (acțiune sub egida #ROADPOL) are scopul diminuării numărului de accidente rutiere, dar şi sporirea nivelului de disciplină al participanților la trafic.

În premieră, Poliția Națională a fost dotatăcu cinci bărci de patrulare de către Autoritatea Polițienească Suedeză

În premieră, Poliția Națională a fost dotată de către Autoritatea Polițienească Suedeză cu cinci bărci de patrulare.

Timp de trei zile, 9 angajați ai subdiviziunilor Poliției Naționale, precum și reprezentanți ai altor entități ale MAI, au fost instruiți în utilizarea bărcilor cu motor.

Ulterior, aceștia vor putea interveni în cadrul activităților de supraveghere și intervenție în zonele acvatice.

Instruirile au avut loc sub îndrumarea specialiștilor suedezi, care au furnizat cunoștințele și abilitățile necesare pentru operarea eficientă a acestor mijloace de transport pe apă.

Astfel, vom extinde capacitatea operațională a angajaților poliției, facilitând intervenția rapidă și eficientă în situații de urgență.

Exod din Rusia: 700.000 de persoane au părăsit ţara, după anunţul mobilizării parţiale
Articolul anterior
Putin ordonă preluarea controlului asupra centralei nucleare de la Zaporojie. Vrea să fie proprietatea Rusiei
Articolul următor