Șor pretinde că negociază cu rușii un preț ”special” la gaze pentru raionul Orhei și piață de desfacere pentru legumele și fructele din regiune

Moscova este dispusă să livreze gaze raionului Orhei la prețuri preferențiale și să-și revadă decizia în privința embargoului asupra exporturilor moldovenești, pentru producătorii agricoli din această regiune. Acest lucru reiese dintr-o scrisoare adresată președintelui fracțiunii Partidului „ȘOR” din Parlamentul Republicii Moldova, Ilan Șor, expediată de reprezentanții Dumei de Stat a Federației Ruse, scrie sinteza.md.

În scrisoarea semnată de șeful Comitetului pentru Relații Externe al Dumei de Stat, Leonid Sluțki, se menționează că partea rusă este deschisă să acorde facilități în acest sens locuitorilor din raionul Orhei, iar în acest context, deputații fracțiunii Partidului „ȘOR” sunt invitați să efectueze o vizită repetată la Moscova.

„În lipsa unui dialog constructiv cu puterea centrală de la Chișinău, suntem dispuși să analizăm posibilitatea de a ajuta individual anumite regiuni ale țării. Ținând cont de rugămintea deputaților fracțiunii Dumneavoastră, dar și a autorităților raionului Orhei, în privința acordării unui preț preferențial pentru gaze, dar și soluționarea problemei exportului producției agricole pe piața rusească, propunem organizarea unei întâlniri repetate cu deputații fracțiunii Dumneavoastră, pentru a discuta și elabora foaia de parcurs”, se spune în scrisoarea reprezentanților Dumei de Stat.

La rândul său, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a salutat deschiderea părții ruse și a anunțat că, săptămâna viitoare, colegii săi din Parlament vor pleca din nou la Moscova, pentru a pune la punct toate detaliile. 

„Recent, am spus că mă voi adresa Federației Rusiei cu rugămintea de a obține gaze naturale la prețuri accesibile. Asta în condițiile în care actuala guvernare a făcut tot posibilul pentru a distruge relațiile cu partenerii strategici ai țării noastre, iar oamenii sunt condamnați la foame și frig”, a declarat Ilan Șor, într-o înregistrare video postată pe Facebook.

El a menționat că, deocamdată, poate discuta doar în numele raionului Orhei, deoarece locuitorii și autoritățile de acolo l-au mandatat să facă acest lucru.

„Din păcate, nu pot vorbi în numele întregii țări, deoarece nu am asemenea atribuții. În schimb, sfera de autoritate și dreptul moral îmi permit să vorbesc despre regiunea în care majoritatea oamenilor mi-au acordat încredere. Anume din acest motiv, am discutat cu oficialii ruși despre asigurarea raionului Orhei cu gaze la prețuri rezonabile, dar și despre deschiderea pieței de desfacere pentru produsele agricole ale fermierilor din Orhei”, a mai spus Ilan Șor. 

În context, el menționat că acesta este un argument în plus de a da jos actuala guvernare și a îndemnat cetățenii să participe la protestul din 18 septembrie, pentru a realiza acest obiectiv.

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

A doua Bucea: Groapă comună cu peste 400 de cadavre, descoperită la Izium după plecarea rușilor
Articolul anterior
O persoană a stat 50 de ore la coadă pentru a-i aduce un omagiu Reginei Elisabeta a II-a
Articolul următor