Sorina Obreja a plecat de la Pro TV

Jurnalista şi prezentatoarea de la Pro TV Sorina Obreja şi-a anunţat plecare de la acest post de televiziune şi şi-a luat adio de la telespectatori.

Într-o postare pe Facebook jurnalista şi-a luat rămas bun de la telespectatorii săi şi le-a comunicat că povestea ei la Pro TV se încheie. Ea susţine că deziţia nu a fost una uşoară, dar nu a mărturisit motivul plecării. Cu toate acestea, ea a scris că proiectele ei frumoase nu se încheie.

„Dragii mei oameni, Povestea Pro TV Chișinău din viața mea se încheie aici. Nu ne-am mai văzut în ultima vreme la televizor – timp în care am meditat și am luat cu mare greu această decizie. Azi sunt recunoscătoare pentru fiecare moment trăit în toți acești 14 ani. A fost frumos mai ales pentru că am întâlnit oameni valoroși. Vă sunt recunoscătoare vouă pentru solidaritate, pentru lucrurile de neprețuit pe care le-am făcut împreună și, în mod deosebit, pentru „Dăruiești și Câștigi”. Va mulțumesc pentru că am plâns și am râs împreună, pentru că am creat și am străbătut și azi putem vorbi cu mândrie despre toate. Proiectele frumoase nu se opresc aici. Colegi, vă îmbrățișez. Îmi sunteți tare dragi. Să perseverați! Mulțumesc! Și să ne auzim de bine!”

Raport: Scurgerile la gazoductele Nord Stream au fost cauzate de explozii echivalând cu „sute de kilograme” de TNT

La originea celor patru scurgeri de gaze din conductele Nord Stream din Marea Baltică se află explozii submarine echivalând cu „sute de kilograme” de TNT (trinitrotoluen), a indicat vineri un raport oficial al Suediei şi Danemarcei, transmis Naţiunilor Unite, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Înaltul Reprezentant al UE, despre scurgerile de la gazoductul Nord Stream:  „Vom sprijini o investigație menită să stabilească claritatea deplină.  Orice deteriorare deliberată a infrastructurii energetice a Europei va  primi un răspuns

„Magnitudinea exploziilor a fost măsurată la 2,3 şi, respectiv 2,1 pe scara Richter, adică probabil echivalentul unei încărcături explozive de sute de kilograme”, indică cele două ţări scandinave într-o informare adresată Consiliului de Securitate al ONU, care se reuneşte vineri, la New York, la cererea Rusiei. „Toate informaţiile disponibile arată că aceste explozii sunt consecinţa unui act deliberat”, apreciază Suedia şi Danemarca într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, fără a indica un eventual responsabil.

Sursa şi autorul exploziilor rămân necunoscute, Washingtonul şi Moscova declinându-şi ambele orice fel de responsabilitate, notează AFP. Scurgerile au fost descoperite luni în apele internaţionale la est de insula daneză Bornholm.

Două se situează în zonele economice exclusive ale Suediei, iar celelalte două în cele ale Danemarcei. Pe fondul conflictului în Ucraina şi al tensiunilor între Rusia şi ţările occidentale, daunele provocate gazoductelor- instalaţii strategice între Rusia şi Germania – sunt la originea unor impresionante efervescenţe ale apelor la suprafaţă, cu diametre de la 200 la 900 de metri.

Navigaţia în aceste zone, precum şi survolarea lor sunt interzise. Potrivit documentului danezo-suedez, cele două scurgeri din gazoductul Nord Stream 1 ar trebui să se oprească duminică. Data la care s-ar putea opri scurgerile din Nord Stream 2 rămâne incertă.

Consorţiul Nord Stream AG, care operează gazoductele, a indicat într-un comunicat joi seara că ar putea „începe să evalueze daunele provocate gazoductelor când va primi autorizaţiile oficiale necesare”, adică „atunci când presiunea în gazoducte se va fi stabilizat, iar scurgerea de gaze va fi încetat”.

Expoziția „Mami, nu vreau război!”, vernisată la Muzeul Național de Istorie

Expoziția polono-ucraineană „Mami, nu vreau război!” a fost vernisată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Expoziția "Mami, nu vreau război!", vernisată la Muzeul Național de Istorie

Desenele copiilor polonezi din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și al ocupației germane din anii 1939-1945, dar și desene contemporane ale copiilor ucraineni despre războiul din Ucraina transmit un mesaj puternic emoțional și au în comun reprezentarea atrocităților ale războiului care nu s-au schimbat, a menționat ambasadorul Republicii Polone la Chișinău, Tomasz Michał Kobzdej, la vernisaj, transmite IPN.

În 1946, copiii îi arată în desene pe soldați ca pe niște oameni înnebuniți de ideologii naziste sau comuniste, ca pe niște monștri, iar acum, în 2022, armata și soldații ucraineni sunt ocrotitorii, cei care aduc siguranță și pace.

La fel a fost vernisată și o planșă goală. În 1946, copiii în Polonia nu au putut desena la școală atrocitățile pe care le-au experimentat din partea armatei sovietice care a invadat Polonia.

„Nu există niciun un dubiu că războaiele adulților aduc suferință copiilor. Ocrotirea copiilor care sunt victimele războiului este una din prioritățile politicii externe ale Republicii Polone”, a remarcat diplomatul.

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, a remarcat că expoziția este în același timp impresionantă și paradoxală.

În pofida faptului că distanța la care au fost făcute aceste desene este de peste 80 de ani, tematica e aceeași. Diferite sunt simbolurile militare și sentimentele pe care le trezesc acestea.

Răul rămâne rău indiferent de mesajele promovate și este important ca toată lume să unească și să riposteze acestui rău, a mai spus ambasadorul.

Eugen Sava, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, a remarcat că desenele copiilor sunt minunate și tragice în același timp și transmit un mesaj profund.

Vizitatorii prezenți la vernisaj au remarcat că desenele le-au lăsat o amprentă puternică asupra stării lor emoționale.

Atrocitățile pe care le-a făcut armata germană în Polonia în secolul trecut, cât și armata rusă astăzi sunt trecute prin privirile îndurerate ale copiilor.

Imagini cu familii care încearcă să se evacueze în timp ce casele le sunt bombardate transmit emoții puternice.

Expoziția polono-ucraineană „Mami, nu vreau război!” cuprinde lucrări din proiectul Mom, I see war (Mami, văd război).

Desenele pot fi admirate până la sfârșitul lunii octombrie.

Potrivit UNICEF, circa 1.000 de copii în Ucraina au fost uciși sau răniți de la escaladarea războiului.

May be an illustration of text

Două avioane de lux, cumpărate din miliardul furat de la BEM, ar fi ajuns la Șor și Plahotniuc. Investigație

În timp ce banii zburau din cele trei bănci moldovenești implicate în „Frauda bancară”, compania braziliană Embraer a livrat două avioane noi către doi beneficiari din Moldova. O navă Embraer Legacy 650, din categoria business class, a ajuns la Ilan Șor și alta identică – pentru oligarhul Vladimir Plahotniuc. RISE Moldova a urmărit traseul banilor și prezintă locația unde oligarhul Plahotniuc și-a ascuns avionul.

AGORA - Dodon: Plahotniuc și Șor aveau intrări separate la Aeroport, pe  unde intrau fără control (VIDEO)

Kroll 2. Pista de plecare

În raportul Kroll 2 a atras atenția, în mod special, partea în care anchetatorii privați au analizat companiile străine și conturile bancare din mai multe state, urmărind tranzacțiile mai mari de o jumătate de milion de dolari.

Bani suspecți proveniți din „Miliardul dispărut” s-au împrăștiat în zeci de țări precum: Letonia, Cipru, China, Rusia, Estonia și Elveția.

O parte din ei au ajuns și pe conturile unor firme off-shore de la băncile din Moldova.

La Victoriabank, cea mai mare sumă suspectă a fost de 21 de milioane de dolari. Acești bani au intrat pe conturile firmei cipriote Seppota Services Limited.

„Extrasul de cont este în așteptare, iar destinația finală a acestor fonduri este în prezent necunoscută”, menționa raportul Kroll 2 din 2018.

Destinația plății: avans pentru avion

RISE Moldova a aflat de unde au venit cei 21 de milioane de dolari și care a fost destinația lor finală.

Pe 24 noiembrie 2014, Banca de Economii a oferit un credit de 34 de milioane de euro către firma Dracard SRL, o companie din grupul Șor. Află mai mult pe www.rise.md

Alla Pugaciova, asaltată cu comentarii după ce a fost cu familia la pescuit
Articolul anterior
Zeci de morți în SUA în urma uraganului Ida
Articolul următor