SpaceX a restricționat utilizarea de către Ucraina a internetului Starlink pentru drone

SpaceX a luat măsuri pentru a împiedica armata ucraineană să folosească serviciul de internet prin satelit Starlink al companiei pentru a controla dronele din regiune în timpul războiului dintre această țară și Rusia, a declarat miercuri președintele SpaceX, citat de agenția Reuters citată de g4media.ro.

Serviciul de internet prin satelit Starlink al SpaceX, care a furnizat armatei ucrainene comunicații în bandă largă în apărarea sa împotriva armatei ruse, „nu a fost niciodată menit să fie folosit ca armă”, a declarat Gwynne Shotwell, președintele și directorul operațional al SpaceX, în timpul unei conferințe la Washington, D.C.

„Cu toate acestea, ucrainenii au folosit-o în moduri care nu au fost intenționate și care nu au făcut parte din niciun acord”, a spus ea.

Vorbind ulterior cu reporterii, Shotwell s-a referit la rapoartele potrivit cărora armata ucraineană a folosit serviciul Starlink pentru a controla drone.

Ucraina a folosit în mod eficient avioanele fără pilot pentru a repera pozițiile inamice, pentru a ținti focuri de lungă distanță și pentru a lansa bombe.

„Există lucruri pe care le putem face pentru a le limita capacitatea de a face acest lucru”, a spus ea, referindu-se la utilizarea Starlink pentru drone. „Sunt lucruri pe care le putem face și pe care le-am făcut”.

Shotwell a refuzat să spună ce măsuri a luat SpaceX.

Folosirea Starlink cu drone a depășit sfera de aplicare a unui acord pe care SpaceX îl are cu guvernul ucrainean, a declarat Shotwell, adăugând că acest contract a fost destinat unor scopuri umanitare, cum ar fi furnizarea de internet în bandă largă pentru spitale, bănci și familii afectate de invazia Rusiei.

„Știm că armata le folosește pentru comunicații, iar acest lucru este în regulă”, a spus ea. „Dar intenția noastră nu a fost niciodată ca ei să le folosească în scopuri ofensive”.

SpaceX a livrat camioane încărcate cu terminale Starlink în Ucraina, permițând armatei țării să comunice prin conectarea acestora și prin conectarea lor la cei aproape 4.000 de sateliți pe care SpaceX i-a lansat până acum pe orbita joasă a Pământului.

Guverne, inclusiv Statele Unite și Franța, au plătit pentru alte transporturi de terminale Starlink, pe lângă cele finanțate în mod privat de SpaceX.

Rusia a încercat să bruieze semnalele Starlink în regiune, deși SpaceX a ripostat prin întărirea software-ului serviciului, a declarat Elon Musk, directorul executiv al companiei.

Întrebat dacă SpaceX a anticipat utilizarea Starlink în scopuri ofensive în Ucraina atunci când a decis să trimită terminalele în zonele de conflict, Shotwell a spus: „Nu ne-am gândit la asta. Eu nu m-am gândit la asta. Poate că echipa noastră Starlink s-a gândit, nu știu. Dar am învățat destul de repede”.

Starlink a suferit întreruperi de servicii în Ucraina la sfârșitul anului trecut, din motive pe care SpaceX nu le-a explicat.

Copila ucisă de troleibuz va fi înmormântată mâine. Mama fetei: ,,Cui m-ai lăsat, nu o să pot trăi fără tine”

Copila de 12 ani, ucisă de un troleibuz, la Ciocana va fi înmormântată mâine, 26 martie. Mama fetei a lăsat un mesaj plin de durere pe o rețea de socializare.

 Fetița, ucisă de un troleibuz la Ciocana va fi înmormântată mâine. Mama copilei: Cui m-ai lăsat, nu o să pot trăi fără tine

„Cine are dorință să-și ia rămas bun de la Nastenika 26.03.23 la ora 13:30 fata noastră va fi în curte. Fetița mea cui m-ai lăsat, nu o să pot trăi fără tine….”, a scris mama copilei.

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, drum şi text care spune „кто имеет желание попрощаться снастенькой 26.03.23 13:30 наша девочка будет дворе. доченька на кого ты меня оставила не смогу жить без тебя..... BONJOU”

Nereguli la Institutul Oncologic: alimente alterate sau păstrate necorespunzător. Alimente bune, ascunse în încăperi încuiate pentru a fi sustrase

Nereguli în alimentaţia pacienţilor de la Institutul Oncologic din Chişinău. Ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, spune că în urma unui control inopinat s-au depistat alimente alterate sau păstrate necorespunzător.

Șeful unei secții din cadrul Institutului Oncologic, reținut pentru  corupție, plasat în arest pentru 20 de zile. CNA: un nou denunț a fost  depus pe numele lui – Ziarul de Gardă

De asemenea, cantităţi importante de produse, precum pâine, pește, ficat de curcan, carne de vită, crupe, ulei, sare şi zahăr, erau ascunse în încăperi încuiate. Într-o debara au fost găsite 17 lăzi cu prune uscate, 12 saci de mere uscate, 8 pachete de detergent praf şi altele.

Ministrul Sănătăţii afirmă că, de fapt, produsele erau pregătite pentru a fi sustrase din spital, scrie TVR Moldova.

Poliţia a întocmit un proces verbal în acest caz iar şefa blocului alimentar şi-a dat demisia. Nemerenco mai notează că, a doua zi după control, meniul s-a îmbunătățit, pacienţii primind cu chifle, eclaire și croissante coapte in bucătăria spitalului.

Amintim că verificările în spitale au început după ce mai multe femei s-au plâns, pe reţelele sociale, de mâncarea proastă din maternităţi.

„Ora Pământului”. Guvernul îndeamnă cetățenii să deconecteze lumina în această seară timp de o oră

Astăzi, 25 martie, marcăm „Ora Pământului”. În acest context, Guvernul îndeamnă cetățenii să deconecteze lumina timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30.

ASTĂZI: ORA PĂMÂNTULUI 2022. Oameni din toată lumea sting lumina în această  seară, timp de o oră - Alba24

„În această sâmbătă, împreună cu instituțiile guvernamentale ne alăturăm mișcării globale „Ora Pământului”. Acțiunea reprezintă un simbol al respectului pentru natură, un aport în diminuarea consecințelor schimbărilor climatice. Te îndemnăm să deconectezi lumina timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30”, se arată într-un comunicat emis de Guvern.

Potrivit Ministerului Mediului, anul acesta, de Ora Pământului 2023, World Wildlife Fund (#WWF) lansează provocarea de a dărui o oră pentru Pământ în fiecare lună. „O oră, în care alături de familie sau prieteni, să facem ceva care să aibă legătură cu protecţia naturii: să gătim cu ingrediente locale, să facem schimburi de haine, să plantăm sau să igienizăm zone din natură”, precizează sursa citată.

Ministerul Mediului avertizează, în context, că biodiversitatea se pierde într-un ritm fără precedent, iar economia mondială este dependentă de natură.

Earth Hour a fost organizat prima oară pe 31 martie 2007 în Sydney, când 2 milioane de oameni şi peste 2.100 companii au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faţă de una dintre cele mai mari probleme actuale: schimbarea accelerată a climei.

Din 2008, Earth Hour a devenit o mişcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii.

Atmosferă de poveste! Cum arată pe timp de iarnă și vizitată de lebede Rezervația ”Prutul de Jos”
Articolul anterior
O fetiță siriană, prinsă sub dărâmături, și-a protejat frățiorul cu propriul corp. Momentul salvării, în aplauze
Articolul următor