Spania, lovită din nou de inundații devastatoare. Sunt victime și sute de persoane evacuate

Ploile torențiale au provocat inundații de proporții în sudul Spaniei. Cel mai rău e în Andalusia și Murcia, scrie stirileprotv.ro.

Autoritățile au fost nevoite să evacueze peste 350 de locuințe, iar o femeie a fost găsită fără viață.

În multe locuri, râurile au ieșit din matcă și au provocat un dezastru.

Drumuri importante au fost închise circulației. Una dintre cele mai afectate rute este autostrada care leagă Cadiz de Sevilla.
Autoritățile rămân în alertă.

Ploile continuă în 11 regiuni din Spania, inclusiv în insulele Canare.

În Málaga, mai multe școli au suspendat cursurile pentru a-i proteja pe elevi.

Cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa după ce sudul Spaniei a fost lovit de ploi torenţiale şi de inundaţii, a relatat marţi agenţia de ştiri Europa Press, citată de DPA.

Echipele de intervenţie au descoperit un cadavru în apropierea oraşului Sevilla, după ce doi soţi au fost daţi dispăruţi în acea zonă.

Trupul a fost identificat ulterior ca fiind cel al soţiei date dispărute, a precizat Europa Press, citând poliţia şi departamentul de pompieri.

Cei doi soţi se deplasau marţi dimineaţă către locul de muncă într-un vehicul off-road, când un râu situat la nord de Sevilla s-a revărsat, iar vehiculul a fost luat de ape, au mai precizat autorităţile spaniole.

Autovehiculul a fost găsit, iar trupul femeii a fost localizat ulterior în tufişuri, la o distanţă de 400 de metri de vehicul, a declarat Francisco Toscano, reprezentantul guvernului central din Sevilla.

Operaţiunea de căutare a bărbatului va continua miercuri.

Un biciclist este de asemenea dat dispărut, potrivit cotidianului El País.

Mai multe drumuri au fost blocate, iar traficul feroviar a fost parţial suspendat în regiune din cauza inundaţiilor.

Sute de persoane au fost evacuate

Sute de persoane au fost evacuate ca măsură de precauţie din cauza nivelurilor ridicate ale râurilor, inclusiv în localitatea Cártama, în apropiere de Malaga.

Sute de persoane au fost salvate din inundaţii în regiunea Murcia din sud-estul Spaniei, potrivit Europa Press.

În imaginile difuzate de postul public de televiziune RTVE pot fi văzute autovehicule care sunt luate de ape în urma inundaţiilor.

Unele dintre aceste imagini amintesc de inundaţiile devastatoare care au lovit estul Spaniei în luna octombrie a anului trecut şi care s-au soldat cu peste 230 de decese.

Un oficial de top al Ucrainei vorbește în premieră despre posibile concesii teritoriale în fața Rusiei: „Pentru pace, poate fi o soluție”

Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe la teritorii ca parte a unui acord de pace cu Rusia, pe fondul unei presiuni tot mai mari din partea președintelui Donald Trump de a accepta concesii teritoriale.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pentru BBC că unul dintre scenarii este ca Ucraina „să renunțe la teritorii”.

„Nu este corect. Dar pentru pace, pace temporară, poate că poate fi o soluție, temporară”, a declarat oficialul ucrainean care a subliniat însă că Ucraina „nu va accepta niciodată ocuparea” de către Rusia.

În prezent, Moscova controlează aproximativ 20% din teritoriul ucrainean.

Când a fost întrebat dacă Volodimir Zelenski a discutat cu el detalii despre o posibilă înțelegere cu Rusia, Vitali Klitschko a răspuns tranșant: „Nu”. El a declarat că președintele ucrainean ar putea fi forțat să adopte o „soluție dureroasă” pentru a obține pacea.

Primarul Kievului este acum unul dintre cei mai importanți politicieni ucraineni care au afirmat public că țara sa ar putea fi nevoită să cedeze teritorii, chiar dacă temporar.

Declarațiile lui Vitali pentru BBC vin în contextul în care presa a relatat despre discuții ruso-americane privind recunoașterea anexării de către Rusia a Crimeei și la câteva ore după un atac devastator cu rachete și drone rusești asupra Kievului. Acesta a fost unul dintre cele mai mortale atacuri rusești asupra capitalei ucrainene din ultimele luni.

Valul de rachete și drone explozive lansate de Rusia survine într-un moment critic pentru procesul de negociere inițiat de Donald Trump pentru a pune capăt războiului declanșat de Moscova în februarie 2022, care s-a soldat cu cel puțin zeci de mii de morți de ambele părți.

Emisarul american Steve Witkoff este așteptat la Moscova până la sfârșitul săptămânii, în timp ce Donald Trump și Volodimir Zelenski vor fi prezenți la funeraliile Papei Francisc, sâmbătă, la Roma.

Asalt surpriză, în spatele liniilor inamice din Kursk: Depășite în raport de 3 la 1, forțele speciale ucrainene susțin că au eliminat un întreg pluton nord-coreean

Forțele speciale ucrainene susțin că au eliminat un pluton de soldați nord-coreeni în timpul unor lupte corp la corp în regiunea rusă Kursk, în timpul unui atac surpriză, o ciocnire rară între trupele Kievului și cele din Phenian care luptă alături de armata rusă, potrivit publicației Defence Express, preluat de hotnews.ro

Misiunea a avut loc luna trecută, dar a fost făcută publică recent din motive de securitatea operațională, conform sursei citate.

Operațiunea transfrontalieră a fost surprinsă în imagini video înregistrate de drone și camere video de corp.

Potrivit imaginilor, cel puțin un militar ucrainean a fost rănit în timul luptelor.

Asaltul a fost efectuat de forțele speciale ucrainene din Regimentul 6 Ranger care erau depășite numeric cu 3 la 1.

O echipă de opt militari ucraineni, sprijinită de drone de recunoaștere, a descins cu un blindat Humvee, pe teritoriul inamic din Kursk.

Folosind tranșee capturate ca acoperire, trupele speciale ucrainene au intrat în luptă directă cu o unitate nord-coreeană de trei ori mai mare.

În ciuda dezavantajului numeric și a focului de artilerie, ucrainenii au menținut inițiativa și superioritatea tactică pe tot parcursul luptei, neutralizând în cele din urmă toți cei 25 de soldați nord-coreeni.

Forțele speciale ucrainene s-au retras cu succes după îndeplinirea misiunii, potrivit Defence Express.

Atenție, urmează imagini cu un puternic impact emoțional!

Un cetățean român a fost reținut de FSB în Rusia și este acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei

Un cetățean al României, în vârsta de 23 de ani, a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) fiind acuzat de acțiuni de spionaj în favoarea Ucrainei. Potrivit unui comunicat al instituției de la Moscova, acesta a transmis informații cu privire la amplasarea unor instalații de apărare aeriană situate în orașul Soci, regiunea Krasnodar, Rusia. 

Bărbatul a depus deja mărturie, transmite agenția rusp de presă RIA Novosti, și a declarat că a văzut o unitate de apărare aeriană pe drumul de la Soci la Adler. A marcat locația pe o hartă și a trimis-o unui supraveghetor al serviciilor de informații ucrainene, pe nume Volodimir, mai scrie sursa citată.

„Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse din Soci, regiunea Krasnodar, a reținut un cetățean român, născut în 2002, care a fost implicat în activități de informații în favoarea serviciilor speciale ale Ucrainei. S-a stabilit că, în vara anului 2024, la indicațiile serviciilor de informații ucrainene, acesta a cules și transmis informații cu privire la amplasarea unor instalații de apărare aeriană situate în orașul Soci. În schimb, serviciile speciale ale Ucrainei i-au promis cetățeanului român, la solicitarea acestuia, că îl va ajuta să părăsească în siguranță Rusia și să se alăture formațiunii de voluntari a AFU pentru a participa la ostilitățile împotriva țării noastre”, se arată într-un comunicat al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei. 

În document se mai precizează că împotriva persoanei reținute a fost deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute la articolul 276 din Codul Penal al Rusiei, „Spionaj”.

Acesta riscă pâna la 20 de închisoare. 

Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE), nu a venit cu un răspuns referitor la acest caz.

Procurorii au anunțat unde se află în prezent Veaceslav Platon
Articolul anterior
Ministerul Culturii suspendă autorizația de construcție pe terenul fostului cinematograf „Gaudeamus”
Articolul următor