Specialiștii cer ca Italia să intre în lockdown total: Suntem într-o situație de război

Un consilier al ministerului italian al sănătății a solicitat înăsprirea drastică a restricțiilor împotriva pandemiei de coronavirus pentru a evita o „tragedie națională”, după ce biroul național de statistici ISTAT a declarat că decesele din acest an vor fi cele mai mari de la al doilea război mondial, relatează www.b1.ro.

„Suntem într-o situație de război, oamenii nu-și dau seama, dar ultima dată când am avut atâtea morți, bombele au căzut asupra orașelor noastre în timpul războiului”, a declarat marți seara profesorul de sănătate publică Walter Ricciardi, potrivit Reuters.

Un consilier al ministerului italian al sănătății a solicitat înăsprirea drastică a restricțiilor.

Ricciardi, consilierul ministrului sănătății, Roberto Speranza, a declarat că guvernul, care are în vedere înăsprirea restricțiilor în timpul sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou, ar trebui să blocheze complet principalele orașe.

Într-un interviu acordat cotidianului La Stampa de miercuri, el a spus că Roma a întârziat „constant” să răspundă celui de-al doilea val al virusului.

Italia a raportat 846 decese cauzate de COVID-19 marți, ducând totalul oficial la 65 857, al cincilea cel mai mare bilanț din lume.

Ca și în multe alte țări, acest total este considerat pe scară largă subestimat, deoarece mulți oameni care au murit de COVID-19 în timpul primului val nu au fost niciodată testați pentru virus.

Șeful ISTAT, Gian Carlo Blangiardo, a declarat marți că numărul total de decese din Italia în acest an va depăși 700.000, față de 647.000 în 2019.

„Ultima dată când s-a întâmplat așa ceva a fost în 1944, când ne aflam în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a declarat el pentru televiziunea de stat RAI.

Măsuri suplimentare luate de autoritățile italiene:

Primul ministru Giuseppe Conte i-a îndemnat marți pe italieni să evite întrunirile „iresponsabile” de sărbători și a declarat că guvernul ar putea face unele „mici ajustări” la restricțiile sale actuale.

Dar Ricciardi a spus pentru La Stampa că acest lucru nu a fost suficient:

„Olanda s-a închis cu jumătate din decesele noastre, Germania s-a închis cu o treime dintre ei – nu înțeleg această ezitare. Dacă nu luăm măsuri adecvate, ne îndreptăm spre o tragedie națională „.

Maia Sandu, nominalizată de cititorii unui ziar britanic ”Femeia Anului”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost nominalizată de cititorii ziarului britanic ”Financial Times” la categoria „Femeia anului 2022”, transmite realitatea.md.

„Există foarte puțini politicieni din lume care se confruntă cu provocări atât de mari precum le are Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, și tara sa: influx major de refugiați, lupta cu oligarhi corupți legați de Rusia, o criză energetică majoră care aruncă în întuneric țara de fiecare dată când Rusia bombardează Ucraina, forțând-o să facă eforturi supraumane pentru găsi livrări alternative de energie și a se apăra de amenințări de securitate, printre altele…”, se arată în descrierea nominalizării.

Precizăm că, șefa statului a primit la începutul acestei săptămâni premiul pentru democrație ”Madeleine K. Albright”, oferit de către Institutul Național pentru Democrației din Statele Unite.

Centenarul URSS va fi marcat în tăcere

Kremlinul consideră URSS drept o parte importantă a istoriei Federației Ruse. Cu toate acestea, Moscova nu planifică să sărbătorească centenarul formării Uniunii Sovietice. Despre acest lucru a anunțat joi purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, scrie Interfax citat de disinfo.md.

Potrivit lui Peskov, Kremlinul nu are informații despre evenimentul pe care Partidul Comunist din Rusia vrea să-l organizeze în Sala Coloanelor din Moscova, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la fondarea URSS.

„Am aflat despre acest eveniment de la voi. Nu pot să spun nimic”, i-a răspuns oficialul unui jurnalist.

Tratatul pentru crearea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste a fost semnat la 30 decembrie 1922 și reprezintă documentul care a oficializat crearea federației mai multor republici sovietice în forma URSS-ului. Statele care au stat la baza fondării Uniunii au fost Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă, Republica Sovietică Socialistă Ucraineană, Belarus și Transcaucazia.

URSS și-a încetat existența pe 26 decembrie 1991, iar cele douăsprezece republici au fost recunoscute drept state independente.

Statul va rambursa producătorilor agricoli TVA-ul

Statul va rambursa producătorilor agricoli Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru acoperirea datoriilor la mai multe tipuri de impozite și taxe de stat. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptata astăzi în lectura a doua de Legislativ.

Documentul a fost elaborat în scopul diminuării impactului negativ asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare, cauzat de calamitățile naturale, de creșterea prețurilor la inputuri, de ruperea lanțurilor logistice urmare a războiului Rusiei în Ucraina, de embargoul impus de către Federația Rusă asupra producției de origine vegetală din țara noastră.

Astfel, rambursarea TVA se va efectua pentru perioadele aprilie 2022 – iunie 2023 inclusiv. Se vor încadra în programul respectiv agenții economici care activează în domeniul agriculturii și care au suportat pierderi ale producției agricole de peste 50%, pe o suprafață de minim 50% din totalul terenurilor, ca urmare a calamităților naturale produse în anul 2022.

Tânăra din Comrat refuză să coopereze cu anchetatorii
Articolul anterior
Donald Trump, singurul moment în care apare în filmul ,,Home Alone” a fost tăiat în Canada
Articolul următor