Specialiștii sfătuiesc să cumpărăm cadourile de Crăciun cât mai devreme. Care sunt motivele?

La mijlocul lunii octombrie, specialiștii ne sfătuiesc să cumpărăm cadourile de Crăciun cât mai devreme. Blocajul apărut în lanțul de aprovizionare cu bunuri de larg consum la nivel mondial va afecta și regiunea noastră. Mărfurile ajung mai greu și la prețuri mai mari.

De Sărbători există riscul să găsim mai puține daruri de pus sub brad. O criză energetică izbucnită în China pune sub semnul întrebării și livrarea multor produse pentru Black Friday.

De vină pentru criza de mărfuri care se prefigurează la nivel global sunt costurile la transportul maritim, care au explodat în pandemie, dar şi întreruperea unor lanţuri de aprovizionare. Cererea globală pentru produse chinezeşti a fost atât de mare încât a generat scumpiri şi o criză de containere maritime, scrie stirileprotv.ro.

În plus, China se confruntă cu o criză energetică. Preţurile la poarta fabricilor chinezeşti au explodat, iar indicele preţurilor de producţie a crescut cu 10,7%, în luna septembrie faţă de anul trecut. Deja multe firme occidentale au fost anunţate de partenerii chinezi că vor exista sincope în aprovizionare.

Ion Lixandru, proprietar al Camion Logistic, Vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România: ”Pentru prima dată China închide becul, stinge becul, opreşte capacitate de producţie tocmai pentru că nu mai au energie. În momentul în care fluxul de energie, nu mai pot să produc la aceeaşi capacitate, înseamnă că nu mai fac 4 anvelope să pun la o maşină, fac trei, asta înseamnă că o maşină cu trei anvelope nu poate să pelce şi asta înseamnă că întârzie fluxul. Nu mai am o sută de maşini pe zi pe zi, am 70. Clienţii nu mai pot să primească într-o lună, primesc în două luni”.

Problema livrărilor se anunţă una pe termen lung, iar în primăvara anului viitor ar putea duce la o explozie a preţurilor mărfurilor din import, susțin experții.

Rusia ar putea relua vânzările de gaze pe piaţă, după umplerea capacităţilor sale de stocare
Articolul anterior
Ministerul Educației dezminte: Școlile nu se închid din cauza crizei din sectorul gazelor naturale
Articolul următor
Alte articole interesante