Speranța a înlocuit frica în Belarus: „Ne simțim liberi pentru prima dată în viață. Credem în victoria noastră”

Un sentiment de euforie i-a cuprins pe oamenii ieșiți în stradă, în Belarus, pentru a protesta față de președintele Aleksandr Lukashenko. Cetățenii flutură steagul opoziției – alb cu o dungă roșie – și poartă flori și baloane pentru a demonstra că acțiunea lor este pașnică, scrie BBC.

separator

„Ne simțim liberi pentru prima dată în viața noastră. Este un sentiment uimitor”, a declarat Andrei, un tânăr în vârstă de 33.

Mulți sunt optimiști că un nou început îi așteaptă în Belarus după 26 de ani sub conducerea președintelui Lukașenko.

„Suntem siguri că totul se va schimba. Credem în victoria noastră. De aceea vom ieși pe stradă în fiecare zi”, a declarat Yekaterina, care s-a alăturat mulțimii din centrul orașului Minsk, scrie digi24.ro.

Sâmbătă, au apărut imagini din timpul protestelor care surprind momentul uciderii unui manifestant pașnic. La scurt timp după aceea, președintele Aleksandr Lukașenko a anunțat că a vorbit cu Vladimir Putin, iar liderul de la Kremlin a promis că va ajuta regimul de la Minsk.

Mii de persoane au fost arestate în timpul protestelor, băgate în închisori și torturate. Tot mai multe mărturii apar în acest sens. Oficial, autoritățile au recunoscut că sunt doi morți și sute de răniți, dar bilanțul victimelor ar putea fi mai mare.

Duminică este considerată o zi-cheie. Se împlinește o săptămână de la scrutinul controversat care a scos oamenii în stradă, iar lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, le-a cerut oamenilor să manifesteze pașnic.

Ambasadorul statului Belarus în Slovacia, solidar cu protestatarii

Ambasadorul Belarus în Slovacia, Igor Leșchenya, și-a declarat solidaritatea cu protestatarii, potrivit Reuters.

”Sunt alături de cei care au ieșit pe străzile orașelor din Belarus pentru a demonstra pașinic și pentru a-și face auzită vocea. Poporul din Belarus și-a câștigat acest drept prin suferință”, a spus diplomatul într-un mesaj video publicat de Nasha Niva media.

Robert Trump, fratele mai mic al președintelui Donald Trump, a murit
Articolul anterior
Doliu în comuna Corlăteni. Primarul localității s-a stins din viață la doar 44 de ani
Articolul următor
Alte articole interesante