De la începutul invaziei în Ucraina, Rusia și-a raportat pierderile o singură dată: până la 2 martie, fuseseră uciși 498 de soldați și 1.597 răniți. Totuși, realitatea e mult mai sumbră. Ucraina, pe de altă parte, a raportat că au murit 14.000 de soldați ruși.

Prin comparație, Rusia a avut 64 de morți în cele cinci zile de lupte în războiul din 2008 cu Georgia. De asemenea, în Afganistan a pierdut aproximativ 15.000 de soldați în 10 ani, iar în Cecenia au fost peste 11.000 de soldați morți în câțiva ani de lupte.
Până acum, numărul de morți și răniți al Rusiei în Ucraina se apropie de pragul de 10%, potrivit estimărilor lui Dmitri Gorenburg, cercetător în domeniul securitar, citat de AP.
Spitale pline în Belarus
Potrivit presei din Belarus și canalelor Telegram, mai mulți soldați ruși răniți au fost transferați în Belarus, unde li se acordă primul ajutor și sunt transportați mai departe în Rusia.
Acest lucru a fost confirmat chiar de președintele belarus Alexandru Lukașenko . După primele cinci zile de război, Lukașenko spunea că între 160 și 170 de soldați ruși au fost tratați în Gomel, Mazyr și un alt oraș din Belarus.
Copiii vin din regiunile sărace ale Rusiei
Mai multe surse au confirmat pentru Deutsche Welle că soldații ruși se află în spitale din sudul Belarusului.
Mai mulți medici contactați de DW au refuzat să discute despre asistența medicală acordată armatei ruse. Potrivit a doi interlocutori, medicii au fost nevoiți să semneze o obligație de a păstra confidențialitatea acestor informații.
Potrivit unei surse a DW , mulți răniți sunt aduși la Mazyr, oraș situat la 100 de km de Cernobîl.
Militarii sunt aduși adesea „fără brațe, picioare, urechi sau ochi”. Unii soldați au fost aduși prea târziu și au deja cangrene. „Dacă soldații erau aduși la timp, membrele ar fi fost salvate”, au spus sursele publicației.
Potrivit acestora, unii dintre răniți nu mâncaseră nimic timp de cinci zile, erau dezorientați, habar nu aveau unde sunt și au cerut doar să-și sune părinții. „Aceștia sunt pacienți născuți în 2003, din regiunile sărace ale Rusiei. De fapt sunt încă copii”, au declarat surse pentru DW .
Și unii soldați morți ajung tot în Belarus.
O altă sursă a confirmat că spitalul din regiunea Gomel „funcționează non-stop”, fiind aduse până la 50 de persoane într-o singură noapte.
„Spitalul este plin”, a spus sursa, cerând ca locația clinicii să nu fie făcută publică.
DW relatează că nu numai soldații răniți sunt aduși în Belarus, ci și cei care au fost uciși în luptă. Dar niciunul dintre interlocutori nu poate oferi date precise cu privire la numărul morților.
Vicepremierul Iryna Vereșuk a declarat că Ucraina deține, la 19 martie, un număr de 562 de prizonieri din armata rusă.
„În prezent, avem 562 de prizonieri de război oficial ai Federației Ruse. Și există și așa-numitul „cargo-200 „- de asemenea, formăm date aici și organizăm munca împreună cu Crucea Roșie”, a spus Vereșuk, care deține portofoliul Ministerului reintegrării teritoriilor temporar ocupate.
Potrivit oficialului, se trimit notificări către Comitetul Internațional al Crucii Roșii pentru fiecare dintre prizonierii ruși. Toți prizonierii de război ai Federației Ruse sunt tratați în conformitate cu dreptul internațional umanitar, a mai spus Vereșuk.