Spitalele din Belarus, pline cu soldați ruși. ,,Îi aduc fără brațe și picioare. Este vorba despre tineri din sate sărace ale Rusiei”

De la începutul invaziei în Ucraina, Rusia și-a raportat pierderile o singură dată: până la 2 martie, fuseseră uciși 498 de soldați și 1.597 răniți. Totuși, realitatea e mult mai sumbră. Ucraina, pe de altă parte, a raportat că au murit 14.000 de soldați ruși.

Prin comparație, Rusia a avut 64 de morți în cele cinci zile de lupte în războiul din 2008 cu Georgia. De asemenea, în Afganistan a pierdut aproximativ 15.000 de soldați în 10 ani, iar în Cecenia au fost peste 11.000 de soldați morți în câțiva ani de lupte.

Până acum, numărul de morți și răniți al Rusiei în Ucraina se apropie de pragul de 10%, potrivit estimărilor lui Dmitri Gorenburg, cercetător în domeniul securitar, citat de AP. 

Spitale pline în Belarus

Potrivit presei din Belarus și canalelor Telegram, mai mulți soldați ruși răniți au fost transferați în Belarus, unde li se acordă primul ajutor și sunt transportați mai departe în Rusia.

Acest lucru a fost confirmat chiar de președintele belarus Alexandru Lukașenko . După primele cinci zile de război, Lukașenko spunea că între 160 și 170 de soldați ruși au fost tratați în Gomel, Mazyr și un alt oraș din Belarus.

Copiii vin din regiunile sărace ale Rusiei

Mai multe surse au confirmat pentru Deutsche Welle că soldații ruși se află în spitale din sudul Belarusului.

Mai mulți medici contactați de DW au refuzat să discute despre asistența medicală acordată armatei ruse. Potrivit a doi interlocutori, medicii au fost nevoiți să semneze o obligație de a păstra confidențialitatea acestor informații.

Potrivit unei surse a DW , mulți răniți sunt aduși la Mazyr, oraș situat la 100 de km de Cernobîl.

Militarii sunt aduși adesea „fără brațe, picioare, urechi sau ochi”. Unii soldați au fost aduși prea târziu și au deja cangrene. „Dacă soldații erau aduși la timp, membrele ar fi fost salvate”, au spus sursele publicației.

Potrivit acestora, unii dintre răniți nu mâncaseră nimic timp de cinci zile, erau dezorientați, habar nu aveau unde sunt și au cerut doar să-și sune părinții. „Aceștia sunt pacienți născuți în 2003, din regiunile sărace ale Rusiei. De fapt sunt încă copii”, au declarat surse pentru DW .

Și unii soldați morți ajung tot în Belarus.

O altă sursă a confirmat că spitalul din regiunea Gomel „funcționează non-stop”, fiind aduse până la 50 de persoane într-o singură noapte.

 „Spitalul este plin”, a spus sursa, cerând ca locația clinicii să nu fie făcută publică.

DW relatează că nu numai soldații răniți sunt aduși în Belarus, ci și cei care au fost uciși în luptă. Dar niciunul dintre interlocutori nu poate oferi date precise cu privire la numărul morților.

Vicepremierul Iryna Vereșuk a declarat că Ucraina deține, la 19 martie, un număr de 562 de prizonieri din armata rusă.

„În prezent, avem 562 de prizonieri de război oficial ai Federației Ruse. Și există și așa-numitul „cargo-200 „- de asemenea, formăm date aici și organizăm munca împreună cu Crucea Roșie”, a spus Vereșuk, care deține portofoliul Ministerului reintegrării teritoriilor temporar ocupate.

Potrivit oficialului, se trimit notificări către Comitetul Internațional al Crucii Roșii pentru fiecare dintre prizonierii ruși. Toți prizonierii de război ai Federației Ruse sunt tratați în conformitate cu dreptul internațional umanitar, a mai spus Vereșuk.

sursa

„Odihniți-vă în pace, îngerașii mei!” Olga și fetița ei Veronica, de 2 anișori, ucise în atacul cu rachetă din Dnipro

Rușii continuă să omoare civili nevinovaţi în Ucraina, să distrugă case și să despartă familii. Cel puţin 25 de oameni au murit şi peste 20 au fost răniţi după bombardamentele distrugătoare care au lovit Dnipro şi Uman, vineri dimineață. Printre victime, o mamă de 31 de ani și fetița ei de doar 2 anișori. Viața lor s-a încheiat brusc și brutal, când o rachetă rusească le-a distrus casa, transmite Observator.

Tânăra mamă, împreună cu soțul și fetița de 2 ani se mutaseră la părinții ei din Dnipro, dintr-o altă parte a orașului, tocmai pentru a fi în siguranță.

O rudă a povestit pentru Suspilne că, în momentul atacului cu rachetă, toți cei cinci se aflau în casă. Lovitura a fost fatală pentru mama de 31 de ani și fetița ei de 2 ani. Tatăl copilei a supraviețuit, iar părinții femeii au fost răniți și se află la Terapie Intensivă.

Verișoara tinerei mame ucise în atac a postat un mesaj emoționant pe rețelele de socializare: „Nu m-am gândit niciodată că mă va afecta pe mine și pe familia mea. În această dimineață, o rachetă mi-a ucis verișoara și nepoțica de 2 ani. Unchiul și mătușa sunt internați în spital, iar casa este distrusă complet. Lumea mea este distrusă și devastată. Odihniți-vă în pace, îngerașii mei! Vă iubesc foarte mult”.

Reamintim că în dimineața zilei de 28 aprilie, Rusia a lansat un alt atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, în urma căruia există victime și distrugeri în Uman și Dnipro și Ukrainka. Kievul susţine că a interceptat 21 din cele 23 de rachete de croazieră și au distrus două drone.

Potrivit lui Ihor Klymenko, ministrul ucrainean al Afacerilor Interne, în Uman, una dintre rachete a lovit un bloc de 9 etaje. „Astăzi (vineri n.r.), la ora 4:30, inamicul a lansat un atac cu rachetă asupra orașului Uman. Una dintre rachete a lovit o clădire de locuințe cu nouă etaje. Prima scară a fost practic distrusă. Potrivit datelor preliminare, acolo locuiau 109 persoane. Erau 46 de apartamente, dintre care 27 au fost complet distruse”, a spus Klymenko. 

Televiziunea rusă de stat a difuzat imagini cu blocul bombardat din Uman, spunând că e vorba despre un atac al Ucrainei asupra Donbasului

Televiziunea de stat Russia-1 a transmis imagini cu urmările atacului Moscovei asupra orașului Uman, în care au murit 23 de oameni. În timp ce pe ecrane rula filmarea cu blocul lovit de o rachetă, prezentatorul TV a spus că este vorba despre imagini cu bombardamentele ucrainenilor asupra Donbasului, transmite Libertatea.

Televiziunea rusă de stat a difuzat imagini cu blocul bombardat din Uman, spunând că e vorba despre un atac al Ucrainei asupra Donbasului

Minciunea Russia-1 a fost devoalată de Julia Davis, jurnalista americană de origine ucraineană, fondatoarea Russian Media Monitor.

„Noaptea trecută, soldații ucraineni au bombardat din nou Donbas, Nikolske, Yakovlivka, Iasînuvata au fost lovite. Au fost bombardate de peste 20 de ori. În ultimele 24 de ore, forțele Kievului au lovit Republica Donețk cu aproape 260 de proiectile”, a spus prezentatorul Russia-1.

Imaginile erau, de fapt, de la atacul asupra orașului Uman, regiunea Cerkasî, sud-vestul Ucrainei, efectuat pe 28 aprilie, la ora 4.00.

23 oameni au murit, printre care 6 copii, după ce o rachetă rusă a lovit un bloc de locuințe de 9 etaje, a transmis Ministerului de Interne de la Kiev, potrivit Radio Svoboda.

Două femei figurează ca dispărute, iar nouă persoane sunt rănite. 

Un nou val de cutremure în Turcia

Primul seism produs sâmbătă noaptea a avut loc la ora 00:01, la 68 km vest de Kahramanmaraș și 27 km nord-vest de Andirin, și a avut o magnitudine de 3,2 grade, conform emsc-csem.org.

Cel de-al doilea s-a produs la ora 00:29, și a avut o magnitudine de 3,1 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 72 km nord de Diyarbakır și 21 km vest-nord-vest de Lice.

Cel mai puternic cutremur a fost însă cel înregistrat la ora 01:55, și a avut o magnitudine de 4,5 pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la 72 km față de Provincia Kahramanmaraș.

Oțelul a ajuns la un preț record în Europa
Articolul anterior
Războiul din Ucraina prin ochii unei femei însărcinate care a mers 12 ore pe jos ca să ajungă în Republica Moldova
Articolul următor