Spitalele raionale Cahul și Ștefan Vodă vor beneficia de echipamente noi, grație unui proiect finanțat de Japonia

Spitalul raional Cahul și Spitalului raional Ștefan Vodă au procurat echipamente medicale moderne. Achiziția a avut loc în cadrul a două proiecte finanțate de către Guvernul Japoniei, prin intermediul Programului de granturi pentru Securitate Umană „Kusanone”, transmite IPN.

separator

Directorul Spitalului raional Cahul, Oleg Crăciun, a declarat, în cadrul ceremoniei online de finalizare a proiectelor, că spitalul a avut posibilitatea să un videogastroduodenoscop, un videobronhoscop, două sisteme endoscopice video și un electrocoagulator.

Managerul spitalului spune că este o achiziție importantă pentru a crește capacitatea spitalului de a face investigații endoscopice și tratament minim invaziv.

Al doilea bronhoscop achiziționat în cadrul proiectului este folosit actualmente pentru pacienții în stare gravă din Secția de Terapie Intensivă.

Echipamentele au fost procurate în baza unei licitații publice și au costat 76,7 mii de dolari.

Anatolie Balanețchi, directorul spitalului raional Ștefan Vodă, și-a exprimat înalta considerațiune pentru aportul poporului japonez la fortificarea capacității instituționale a spitalului și prestarea unor servicii de înaltă performanță, îndeosebi în perioada pandemiei.

Din partea Guvernului Japoniei au fost investiți în proiect 79,3 mii de dolari sub formă de grant. Contribuția consiliului raional a fost de 350 de mii de lei, iar a spitalului raional – 39 de mii de lei.

Acești bani au fost folosiți pentru procurarea unui generator de oxigen, microscop, trei tipuri de analizatoare (hematologic, de urină și biochimic), un coagulometru, o centrifugă un frigider de laborator, mobilier pentru laborator și un ultrasonograf.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Katayama Yoshihiro, și-a exprimat gratitudinea față de oamenii care au depus eforturi pentru realizarea celor două proiecte.

Diplomatul a remarcat că ar fi vrut personal să vadă realizările din cadrul proiectului, dar acest lucru nu a fost posibil din cauza pandemiei.

Ambasadorul a rugat managerii instituțiilor medicale să folosească echipamentele procurate prin programul „Kusanone” cu maximă eficiență.

„Aceste granturi au fost oferite din contul impozitelor achitate de către poporul japonez, de aceea vă rog să considerați acest ajutor „Kusanone” ca încă un semn de prietenie din partea poporului japonez”, a adăugat ambasadorul.

Secretarul de stat la Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, Alexandru Holostenco, a remarcat că Guvernul Japoniei a fost și rămâne un partener de încredere pentru sistemul de sănătate din Moldova.

Pe parcursul mai multor ani, colaborarea în cadrul programului „Kusanone”, finanțat de Guvernul Japoniei, a adus beneficii multiple și a demonstrat că un parteneriat înseamnă încredere reciprocă, respect și îndeplinirea angajamentelor.

Potrivit secretarului de stat, datorită acestui proiect, în multe din instituțiile medicale din țară avem echipamente performante, care contribuie la creșterea calității actului medical și la salvarea vieții pacienților.

Republica Moldova este beneficiară a programului „Kusanone” din 2008.

Șeful TikTok, pus la zid: ,,TikTok este o armă a Partidului Comunist Chinez”

Audierea vine în contextul în care SUA cer companiei ByteDance, care are pachetul majoritar de acțiuni la TikTok, să vândă rețeaua de socializare unei companii din afara Chinei. În caz contrar, TikTok ar putea fi interzis în SUA, transmite digi24.ro.

Acuzații către șeful TikTok: TikTok este o armă a Partidului Comunist Chinez

În deschiderea audierilor, președinta Comisiei pentru Energie și Comerț, Cathy McMorris Rodgers, i-a transmis direct lui Shou Chew că TikTok ar trebui să fie interzis.

„Nu credem că TikTok va îmbrățișa vreodată valorile americane, valori ce țin de libertate, drepturile omului și inovație. Platforma dumneavoastră ar trebui să fie interzisă. Mă aștept ca astăzi să ziceți orice pentru a evita acest deznodământ… Nu vă credem. De fapt, pe măsură ce sărbătoriți faptul că aveți 150 de milioane de utilizatori americani de TikTok, devine clar că Congresul trebuie să acționeze de urgență. Vorbim de 150 de milioane de americani de la care (Partidul Comunist Chinez n.r.) poate aduna informații sensibile”, a spus Cathy McMorris Rodgers.

Șeful TikTok dă asigurări că datele americanilor vor fi protejate

Shou Chew a dat asigurări în fața Comisiei că guvernul chinez nu s-a amestecat niciodată în afacerile companiei. Acesta a spus că 60% din ByteDance, care deține rețeaua de socializare, aparține unor companii internaționale.

Potrivit CNN și BBC, însă, directorul general al TikTok a avut dificultăți mari să vorbească în timpul audierilor, deoarece a fost în mod constant întrerupt.

„Partidul Comunist Chinez crede că are ultimul cuvânt de spus în privința companiei dumneavoastră”, a fost replica republicanului Michael Burgess, în timp ce Shou Chew dădea aceste explicații.

Președinta Comisiei, Cathy McMorris Rodgers, a continuat în aceeași linie.

„Pentru americanii care ne urmăresc, ascultați: TikTok este o armă a Partidului Comunist Chinez care este folosită să vă spioneze, să manipuleze ceea ce vedeți și pentru a exploata generațiile viitoare”, a declarat aceasta.

Într-un schimb de replici cu membra comisiei Anna Eshoo, directorul general al TikTok a spus că datele americanilor vor fi protejate după implementarea proiectului Texas.

Proiectul Texas prevede o supraveghere a guvernului SUA și a unor companii terțe, precum Oracle, asupra practicilor TikTok în Statele Unite.

„Nu am văzut nicio dovadă că guvernul Chinei are acces la aceste date. Nu ni le-au cerut niciodată, nu le-am furnizat”, a spus Shou Chew.

„Mi se pare ridicol”, a replicat Anna Eshoo.

„Angajamentul nostru este să mutăm datele (TikTok n.r.) în Statele Unite, să le stocăm pe teritoriul american, cu ajutorul unei companii americane sub supravegherea personalului american”, a continuat Shou Chew.

„Nu cred că ați spus sau făcut nimic pentru a ne convinge”, a replicat Anna Eshoo.

TikTok ar pune în pericol tinerii

Frank Pallone, un alt membru al comisiei, i-a reproșat lui Shou Chew că TikTok promovează conținut periculos pentru tineri. În timpul audierilor, a fost prezentat cazul unui adolescent care s-a sinucis după ce ar fi văzut pe TikTok conținut care promova automutilarea.

„Copiii și adolescenții sunt în special vulnerabili. Folosirea rețelelor media interactive și a dispozitivelor digitale sunt asociate cu un nivel ridicat de depresie în rândul elevilor. Cercetările arată că algoritmii TikTok recomandă adolescenților clipuri video care exacerbează sentimentele de stres emoțional, inclusiv videoclipuri care promovează sinuciderea, automutilarea și tulburările alimentare”, a spus Frank Pallone.

Temerile că TikTok colectează date care ar ajunge la agențiile guvernamentale chineze au determinat SUA și mai multe state europene să interzică folosirea rețelei pe dispozitivele angajaților din sectorul public.

Guvernul României deblochează 25 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Premierul român, Nicolae Ciucă, a anunțat la Chișinău despre deblocarea primei părți de 25 de milioane de euro a programului de sprijin finanțat cu 100 de milioane de euro de către Guvernul României. Stadiul implementării programului a fost discutat la întrevederea cu președinta Maia Sandu.

Detalii despre vizita premierului român la Chișinău: Ce întrevederi sunt  planificate și cine face parte din delegație? - Realitatea.md

Nicolae Ciucă a menționat că Guvernul României reafirmă sprijinul necondiționat pentru Republica Moldova în parcursul european, dar și pentru consolidarea economiei și menținerea stabilității și securității în fața provocărilor din regiune, transmite ipn.md.

„Vizita la Chișinău, un loc de suflet pentru români, îmi oferă prilejul să reafirm sprijinul necondiționat pentru Republica Moldova în parcursul european, dar și pentru dezvoltarea economiei, implementarea reformelor şi bunăstarea tuturor cetățenilor săi. Vreau să apreciez în mod deosebit modul exemplar în care autoritățile Republicii Moldova au reușit să gestioneze, cu largul sprijin internațional, situația de securitate și amenințările actuale. România va rămâne mereu alături de Republica Moldova, indiferent de dificultatea temelor de securitate din regiune”, a afirmat premierul român.

Președintele Maia Sandu a prezentat pașii făcuți de Republica Moldova pentru îndeplinirea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene în scopul pregătirii deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Principalele probleme ale justiției au fost invocate în paralel cu eforturile Guvernului Republicii Moldova de a asigura stabilitatea, securitatea și siguranța fiecăruia dintre cetățeni. În privința acestor aspecte, Maia Sandu a salutat cooperarea deosebită între România și Republica Moldova, pentru a depăși provocările generate de încercările repetate de destabilizare a situației politice și sociale intervenite din partea Federației Ruse.

Din perspectiva cooperării la nivelul mediului de afaceri, ambele părți au arătat deschidere pentru a încuraja mediul de business de pe ambele maluri ale Prutului să colaboreze în domeniile de interes reciproc și relevante pentru potențialul de dezvoltare economică.

Tot astăzi, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat la Bruxelles înaintea participării la reuniunea Consiliului European, că Republica Moldova va primi un ajutor suplimentar consistent, sprijin din partea Uniunii Europene. „Acest lucru credem că este foarte important pentru Moldova, dar și pentru noi, pentru toată Europa. Este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări, atacuri hibride și unor amenințări verbale din partea Rusiei”, a spus liderul de la Cotroceni.

Două mame care spărgeau semințe într-un loc de joacă au fost puse de polițiști să măture. N-au scăpat nici de amenzi

Poliția Locală din Craiova a relatat pe pagina de Facebook modul în care două femei care își duseseră copiii într-un loc de joacă au fost amendate și puse să măture.

Două mame care spărgeau semințe într-un loc de joacă din Craiova au fost puse de polițiști să măture și apoi amendate cu 2.500 de lei

Cu haștagul #ATÂT_AU_PUTUT, polițiștii locali craioveni au scris: „două „doamne”, din Craiova, V.M. în vârstă de 22 de ani și M.S.A. în vârstă de 42 de ani, s-au gândit să dea o lecție de educație copiilor despre civilizație, în incinta locului de joacă „tocând” o pungă de semințe ale căror coji le-au aruncat pe jos, stând efectiv cu picioarele în propria mizerie.

„Atunci când au fost depistate de către polițiștii locali, una dintre contraveniente a devenit și recalcitrantă, deși știa ce făcuse, părându-i-se un fapt normal să arunce cojile de semințe pe jos și în incinta unui loc de joacă”, mai scrie în postare.

Poliția Locală anunță că cele două au primit „amenzi în cuantum de 2.500 de lei ro, iar ca măsură complementară s-a dispus curățarea domeniului public.”

Femeia de 61 de ani care este confundată adesea cu iubita fiului ei. Cum se menține tânără!
Articolul anterior
,,Copiii călători” – trupa Lume a lansat un videoclip emoționant despre moldovenii plecați departe de casă!
Articolul următor