Spitalul din Telenești are aparat radiologic modern, grație unui grant acordat de Japonia

Aparatul radiologic depășit de vreme de la Spitalul Raional Telenești a fost schimbat pe o unitate mobilă de radiografie și imprimantă accesorie performantă, datorită unui grant acordat de Guvernul Japoniei.

Aparat radiologic la Spitalul Raional Telenești, donat de JaponiaFoto: ipn.md

De asemenea, au fost procurate opt concentratoare de oxigen. Grantul este de 87,7 mii de dolari, oferiți prin intermediul Programului de granturi pentru Securitate Umană „Kusanone”, transmite IPN.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Katayama Yoshihiro, a felicitat echipa spitalului care a lucrat la implementarea proiectului și și-a exprimat respectul deosebit pentru personalul instituției medicale.

Diplomatul a spus că și-ar dori ca echipamentele noi să fie utilizate într-o manieră de maximă eficiență pentru locuitorii din zonă.

De asemenea, acesta a specificat că resursele financiare oferite de Guvernul Japoniei provin din impozitele japonezilor, de aceea, a rugat ca echipamentele să fie întreținute în condiții bune, pentru a fi utilizate cât mai mult timp.

Asistența oferită reprezintă un nou semn de prietenie din partea Japoniei.Publicitate

Alexei Bivol, directorul Spitalului Raional Telenești, a declarat că aparatul radiologic digital portativ a îmbunătățit semnificativ actul medical.

Până a-l procura, în spital funcționa un aparat radiologic din 1976, care nu putea oferi calitate și siguranță. Imprimanta achiziționată prin același grant oferă o imagine de înaltă calitate, în câteva secunde, ceea ce reprezintă un avantaj extrem de mare.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, a declarat că suportul Japoniei este unul esențial pentru Republica Moldova și pentru sistemul medical în speță, care durează de peste 13 ani.

În acest răstimp, majoritatea instituțiilor medicale din Moldova au beneficiat de suport prin Programul „Kusanone”.

Pentru echipamentele medicale pentru spitalele din țară s-au investit în jur de 80-120 de mii de dolari.

Acest lucru a fortificat capacitatea instituțiilor de a oferi servicii medicale calitative.

Totodată, au fost procurate diverse dispozitive medicale pentru diagnostic sau tratament extrem de importante, inclusiv în context pandemic.

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. Prin acesta, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă, în sumă de 6,3 milioane de dolari SUA, pentru 73 de proiecte de dezvoltare care urmăresc consolidarea bunăstării societății și securității umane.

Majoritatea proiectelor fac parte din domeniile sănătății și educației.

Un nou șoc pe piața bancară: Acțiunile Deutsche Bank au scăzut puternic vineri

Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu peste 13% vineri dimineață, în urma unei scumpiri puternice a asigurării împotriva riscului neplăţii (CDS), alimentând îngrijorări cu privire la rezistenţa băncilor europene, scrie digi24.ro, citând CNBC.

Российский филиал Deutsche Bank подозревают в причастности к «молдавской  схеме» - NewsMaker

Acțiunile băncii germane au scăzut pentru a treia zi consecutiv și au pierdut acum mai mult de o cincime din valoarea lor în această lună.

Salvarea de urgență a Credit Suisse prin achiziționarea de către UBS ca urmare a prăbușirii Băncii Silicon Valley din SUA a declanșat îngrijorare în rândul investitorilor, amplificată și de deciziile de politică monetară luate de Rezerva Federală a SUA miercuri.

Autoritățile de reglementare elvețiene și globale, dar și băncile centrale au sperat că intermedierea vânzării Credit Suisse către rivalul său va duce la calmarea piețelor, dar investitorii rămân în mod clar sceptici că tranzacția ar fi suficientă pentru a limita problemele din sectorul bancar.

Rivala Deutsche Bank, Commerzbank, ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 8,50%, şi Société Générale (-6,72%) înregistrează unele dintre cele mai puternice reculuri în sector.

În acest weekend trecem la ora de vară

Schimbarea orei, pentru a trece la ora de vară 2023, va avea loc în ultimul weekend din luna martie. Pe 26 martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile trebuie date cu o oră înainte. Ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ora de vară 2023. Cum schimbăm ceasurile şi când trecem la ora de vară |  Observatornews.ro

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice.

Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Beneficiile schimbării orei

Potrivit unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washing¬ton şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, alegerea orei de vară ar conduce la scăderea numărului de accidente rutiere.

„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele cercetării.

Alte studii arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi.

Totodată, experții subliniază beneficiile cantităţii mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii, întrucât, după cum bine se ştie, soarele creşte sinteza de vitamina D şi reduce incidenţa „dezordinii afective sezoniere”.

Totuși, trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung

Persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări. De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea.

Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Specialiştii spun că vom avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit, iar astfel nivelul de stres poate creşte şi pot apărea dificultăţi de concentrare la serviciu sau la școală.

Efecte negative ale schimbării orei

Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an ar avea însă efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit unor noi cercetări. Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică într-un articol apărut în The Conversation cum ne putem adapta organismul.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

Un preot din Moscova a bătut o pensionară care vindea flori la câțiva metri distanță

Un pretins sjulitor al bisericii din Moscova a agresat o bătrână, ziua în amiaza mare. Bărbatul agresiv cerea de pomană lângă stația de metrou Marksistskaia, iar pensionara vindea flori la câțiva metri distanță. Presupusul preot a lovit-o pe femeie cu piciorul, în timp ce ținea o icoană în mâini.

Un preot din Moscova a agresat o pensionară: A lovit-o cu piciorul

Canalul Baza relatează că pensionara ar fi decis să-și comercializeze florile puțin mai aproape de locul în care cerșea preotul. Reieșind din imaginile surprinse, „concurentul” nu a apreciat inițiativa femeii, transmite realitatea.md.

Fără să lase icoana din mâini, bărbatul a lovit-o pe bătrână cu piciorul. Cu ochii în lacrimi, femeia a cerut ajutorul trecătorilor.

În cele din urmă, femeia s-a dovedit a fi mai bună la suflet decât preotul, refuzând să cheme ambulanța și poliția.

Maia Sandu, la un an de mandat: ,,Nu am venit să vă furăm”
Articolul anterior
Încă un laborator de stat din Chișinău efectuează teste PCR la prețul de 300 de lei
Articolul următor