Sportivii moldoveni au luat aur, argint și bronz la Cupa Mondială la Kickboxing

Republica Moldova a demonstrat un rezultat bun la Cupa Mondială la Kickboxing care s-a desfășurat în perioada 17-19 martie în Austria. Sportivii lotului național din cadrul Federației Naționale Oriental Kickboxing din Republica Moldova au cucerit opt medalii de aur, cinci de argint și cinci de bronz. Moldova s-a clasat în premieră pe locul șapte între cluburi și locul 13 între 34 de țări-participanți.

Sportivii moldoveni au luat aur, argint și bronz la Cupa Mondială la Kickboxing

Despre aceasta a anunțat Tudor Gorea, președinte al Federației Naționale Oriental Kickboxing, în cadrul unei conferințe de presă, transmite ipn.md.

Tudor Gorea a declarat că sportivii din Moldova au dat dovadă de o pregătire bună și au făcut față concurenței mari. Pentru sportivii din Moldova a fost un turneu complicat, dar mulți au fost la un pas de locul întâi.

Următorul eveniment este Cupa Republicii Moldova, care se va desfășura la Fălești. Acum se duc discuții ca aceasta să fie divizată în două părți, o parte la Chișinău și alta la Fălești, pentru că mulți întâmpină dificultăți la cazare și deplasare în afara capitalei. În luna mai va avea loc Cupa Lumii din Ungaria, este o cupă de înaltă însemnătate la care participă de obicei în jur de 4000 de spori și care se află la nivel de Campionatul Mondial și European. Această este o competiție la care sportivii din Moldova pot obține o experiență pozitivă. Pentru Republica Moldova participarea la evenimentul dat a devenit o tradiție, a precizat  președintele Federației Naționale Oriental Kickboxing.

„Această competiție ne-a provocat să facem tot posibilul ca să ajungem acolo cu un număr mai mare de sportivi. În primul rând, a fost atractiv. Acolo pentru locul întâi se oferă centuri. Am participat. Evident că a fost foarte greu. Unii sportivi au fost înregistrați în două discipline pe tatami și au făcut fața în ambele, au luptat foarte bine băieții. Suntem mulțumiți. Am acumulat patru centuri, patru medalii de locuri doi și una de locul trei. Suntem foarte satisfăcuți. În continuare ne pregătim de următoarea competiție – Cupa Lumii din Ungaria, Budapesta. Și ulterior Campionatul European din vara”, a menționat Radu Pahom, antrenor de kickboxing la Liceul Teoretic cu Profil Sportiv nr.2.

Vicepreședintle Federației Naționale Oriental Kickboxing, Eugen Musalimov, a spus că o colaborare mai strânsă între cluburile sportive aduce mai mult schimb de experiență și mai multe medalii. „Eu mă bucur de fiecare sportiv care aduce medalii, care participă la campionate și nu primește traume ca să poată lupta în continuare și să aducă centuri”, a spus antrenorul.

Republica Moldova a fost prezentată la campionatul din Austria de patru cluburi sportive. În total la Cupa Mondială la Kickboxing au participat peste 2200 de sportivi din diferite țări.

Shakira, desemnată Femeia Latină a Anului

Shakira a fost desemnată prima femeie latină a anului de către Billboard, scrie alephnews.ro. Billboard a anunțat luni că o va premia pe cântăreață ca fiind Femeia Latină a Anului în cadrul primei ediții a evenimentului Latin Women In Music, care va fi difuzat pe 7 mai anul acesta.

Emisiunea specială de două ore, prezentată de Ivy Queen și Jacqueline Bracamontes, va marca prima gală prezentată de Billboard care celebrează vedetele feminine din muzica latină. Evenimentul a fost programat pentru data de 6 mai la Watsco Center din Miami, iar înregistrarea a fost programată să fie difuzată pe Telemundo a doua zi.

Shakira este femeia supremă în muzică. Mulțumită ei, femeile latino din întreaga lume au fost împuternicite să scrie și să interpreteze muzică profund personală”, a declarat într-un comunicat Leila Cobo, director de conținut pentru Latin/Español al Billboard. Ea a creat o mișcare de una singură și continuă să fie mai relevantă ca niciodată astăzi, cu grație, cu un talent enorm. Ea este definiția unei femei în muzică”.

Președintele departamentului de divertisment și strategie de conținut pentru Telemundo, Ronald Day, a adăugat în propria declarație: Shakira a fost esențială în conturarea peisajului vibrant și divers al muzicii latino și al muzicii în general de-a lungul carierei sale. Pasiunea, talentul și creativitatea ei au spart bariere și au împuternicit generații să ne îmbrățișăm identitatea prin muzică, iar noi suntem incredibil de mândri să o recunoaștem ca Femeia Anului în industrie.”

Ana Gabriel, Emilia, Evaluna, Goyo și Thalia au fost, de asemenea, anunțați ca invitați de onoare la eveniment. Ana a fost anunțată că va primi premiul Living Legend Award, Emilia va primi premiul Rising Star Award, Evaluna va primi premiul Tradition and Future Award, Goyo va primi premiul Agent of Change Award, iar Thalia va primi premiul Global Powerhouse Award.

Nu ai poftă de mâncare dimineața? Iată cauzele!

Micul dejun este cea mai importantă masa a zilei, pentru că ne asigură starea de bine și energia de care avem nevoie pentru a începe ziua. Totuși, există momente în care pur și simplu nu îți este foame de dimineață. Iată de ce se întâmplă acest lucru!

Ai mâncat o cină copioasă sau ai abuzat de gustări înainte de culcare

O cină copioasă sau abuzul de gustări nocturne, precum chipsuri, biscuiți, sărățele, pufuleți și ciocolată pot ,,să-ți taie” pofta de mâncare. Mai mult decât atât, dacă la cină consumi multe grăsimi și proteine, golirea stomacului poate fi încetinită, motiv pentru care a doua zi, de dimneață te vei simți sătul. Încearcă pentru cină, alimente ușoare precum salate, supe sau pește. De altfel, dacă ai probleme cu somnul și vrei totuși o gustare nocturnă nu apela la sancksuri bogate în grăsimi, ci consumă lapte cald sau o banană. Banana conține vitamina B6 și triptofan, un aminoacid esențial, care te ajută să adormi, scrie clicksanatate.ro.

Nu te odihnești suficient pe parcursul nopții

Dacă pierzi nopțile stând treaz sau nu ai parte de un somn calitativ, este posibil să nu-ți fie foame a doua zi la micul dejun. Acest aspect este cauzat de faptul că privarea de somn poate duce la modificări importante ale hormonilor care reglează apetitul, cum ar fi leptina și grelina. Somnul insuficient poate fi cauza mai multor neplăceri, inclusiv a lipsei senzației de foame de la micul dejun. De aceea, organizează-ți un program de somn, în care ar fi ideal să adormi seara la aceeași oră și să te trezești dimineața la o oră fixă. Ai grijă să nu dormi mai puțin de 7 ore pe noapte.

Nivelul ridicat de adrenalină poate scădea apetitul de dimineață

Specialiștii spun că nivelurile de hormoni fluctuează pe parcursul nopții, iar acest aspect poate avea consecințe asupra apetitului. Cercetările arată că nivelurile de epinefrină, cunoscută și sub numele de adrenalină, sunt mai ridicate dimineața. Se crede că adrenalina poate suprima pofta de mâncare prin încetinirea ratei de golire a stomacului și prin creșterea defalcării carbohidraților stocați în ficat și mușchi pentru a alimenta organismul.

Ești depresiv sau anxios

Atât depresia cât și anxietatea pot ,,tăia” pofta de mâncare. Printre cele mai întâlnite simptome ale depresiei: tristețe accentuată, pierderea interesului pentru activitățile preferate, oboseală inexplicabilă, tulburări de somn, se regăsește și lipsa sau accentuarea apetitului. ,,Pierderea poftei de mâncare poate fi un semn precoce al depresiei sau un avertisement al unei recidive a depresiei. Pe de altă parte, unii oameni nu se pot opri din mâncat atunci când sunt depresivi”, spune Gary Kennedy, director de psihiatrie geriatrică la Montefiore Medical.

Dacă simți o permanentă stare de tristețe, nu ai poftă de mâncare sau, din contră, apetit accentuat și ai tendințe de izolare, prezintă-te în fața unui specialist psiholog. Acesta nu te va judeca, ci te va ajuta să treci peste stările negative ale depresiei.

Sarcina, o altă cauză posibilă

Grețurile matinale afectează aproximativ 80% dintre femeile însărcinate, informează healthline.com. Stările de greață sunt mai frecvente dimineața decât în celelalte momente ale zilei, motiv pentru care gravida nu se mai poate gândi la micul dejun. De obicei, grețurile dispar sau se diminuează considerabil în al doilea trimestru de sarcină. Dacă suferi de grețuri matinale, încearcă să te menții hidratată, consumând apă în care poți să storci lămâie pentru a mai reduce din starea de greață. De asemenea, încearcă să te odihnești suficient și să menții casa aerisită pentru a împiedica eventualele mirosuri care îți pot provoca greață. În cazul în care stările de rău persistă și te împiedică să-ți desfășori activitățile zilnice, adresează-te de urgență medicului.

Alte motive pentru care nu îți este foame la micul dejun

Răceala sau gripa pot să-ți scadă apetitul și pot accentua starea de oboseală, motiv pentru care nu mai ai dispoziția necesară pentru a lua micul dejun. De altfel, unele medicamente ca antibioticele sau diureticele pot reduce apetitul.

Un alt factor ce poate să-ți scadă pofta de mâncare este înaintarea în vârstă. Apetitul scăzut este destul de comun în cazul vârstnicilor, acest lucru fiind explicat prin modificările hormonilor care oferă energie organismului, modificările gustului și ale mirosului. De asemenea în cazuri mai grave, în spatele lipsei apetitului pot sta afecțiuni precum hipotiroidismul, insuficiență cardiacă, anumite afecțiuni ale ficatului cât și ale rinichilor, HIV sau chiar cancer.

Cum să procedezi în caz de lipsa poftei de mâncare la micul dejun

În cazul în care nu îți este foame imediat ce te trezești, mai așteaptă câteva minute înainte de micul dejun, timp în care poți începe să te pregătești pentru ziua ce tocmai a început. Dacă, totuși, încă nu îți este foame, poți încerca să iei gustări mici și bogate în nutrienți, precum un ou fiert, cereale integrale, un fruct sau altele.

Ieși din zona de confort și încearcă noi alternative delicioase și sățioase pentru micul dejun, care să-ți stimuleze apetitul, precum omletă cu ciuperci, roșii, ardei gras și brânză; iaurt cu fructe de pădure și granola sau pâine prăjită cu avocado și cu ou deasupra.

America Days 2023 vine la Chișinău, Bălți și Cahul

În perioada 18-20 mai, la Chișinău, Bălți și Cahul se va desfășura ediția 2023 a Zilelor Americii în Republica Moldova. Ambasada SUA organizează și în acest an o serie de evenimente dedicate parteneriatului puternic dintre Republica Moldova și SUA.

În fiecare oraș, vizitatorii vor avea parte de un program bogat care va fi oferit de mai multe zone tematice atractive:

  • Zona Expo: unde multe dintre organizațiile sprijinite de SUA își vor prezenta produsele și serviciile.
  • Zona sport: unde antrenorii vor împărtăși oaspeților secretele baschetului și ale baseball.
  • Zona America Bus: unde copiii și adulții pot exersa limba engleză și pot câștiga chiar și premii.
  • Zona gastronomică: unde veți putea savura gustări clasice americane.
  • Zona pentru copii: unde cei mai mici oaspeți se pot juca și se pot distra.
  • Scena: unde grupul pop american Big Hands Rhythm & Blues Band din New York va încinge atmosfera cu o gamă largă de melodii pop cunoscute, dar si cu piese originale, iar seara se va transforma într-un cinematograf în aer liber. Vom urmări filmul Finch cu Tom Hanks în rolul titular. Filmul va fi prezentat în original, cu subtitrare în limba română.

Programul Caravanei America Days 2023:

  1. 18 mai la Chișinău pe strada pietonală Eugen Doga de la 16:00 la 22:00.
  2. 19 mai la Bălți pe Piața Independenței de la 16:00 la 22:00.
  3. 20 mai la Cahul pe Piața Independenței de la 15:00 la 21:00.

Ne puteți urmări pe Facebook.
Invitația video din partea Excelenței Sale Ambasadorul SUA Kent D. Logsdon:

Maia Sandu a promulgat legea privind Limba română
Articolul anterior
Agenția Servicii Publice și Autoritatea pentru Cetățenie din România își fortifică cooperarea
Articolul următor