Sprijin pentru copilele de la sat! „Rețeaua Fetelor Neînfricate” sprijină peste 1.000 de adolescente din România și Republica Moldova

Fundația „Progress” anunță lansarea ediției 2024 a proiectului „Rețeaua Fetelor Neînfricate”, care își propune să sprijine peste 1.000 de adolescente și preadolescente din România și Republica Moldova. Proiectul este prezent în 25 de județe, printre care şi Galaţi, având 73 de cluburi active în România, cu 678 de fete participante, și 73 de cluburi active în Republica Moldova, cu 621 de fete participante, scrie viața-libera.ro.

Potrivit unui comunicat primit la redacţie, „Rețeaua Fetelor Neînfricate” este destinată împuternicirii și educării a peste 1.000 de adolescente și preadolescente, pentru a le ajuta să facă față provocărilor viitorului. Proiectul abordează probleme critice precum violența verbală și anxietatea, oferindu-le tinerelor informații esențiale, prin activități educative și creative.

Proiectul se adresează tinerelor cu vârste între 10 și 16 ani şi vine ca răspuns la rezultatele unei cercetări realizate pe un lot de conveniență de peste 100 de respondente. Studiul relevă că 53% dintre aceste fete sunt victime ale violenței verbale, 39% sunt frecvent jignite sau disprețuite, iar 47% se gândesc cu îngrijorare la viitorul lor. „Rețeaua Fetelor Neînfricate” își propune să abordeze aceste probleme printr-un parcurs educațional completat cu informații esențiale, neacoperite în mod tradițional la școală.

Evenimentul de lansare a „Rețelei Fetelor Neînfricate” a avut loc pe 25 iulie 2024, la București, oferind un cadru de întâlnire și dialog între inițiatori, beneficiare și persoane relevante din spațiul public care doresc să se implice activ în susținerea fetelor neînfricate.

„«Rețeaua Fetelor Neînfricate» provoacă normele sociale cu mult curaj, iar activitățile pe care le desfășoară participantele noastre în bibliotecile publice contribuie la crearea unei imagini mai bune, mai puternice, mai asertive de sine. Știm deja că această abordare funcționează și ne dorim ca 1.300 de membre ale rețelei să se lase inspirate și să inspire generații care să contribuie la binele nostru comun”, a declarat dr. Camelia Crișan, CEO al Fundației „Progress”.

Prin sesiuni interactive, discuții inspirate și activități de networking, evenimentul a consolidat o comunitate unită și dedicată unei colaborări strânse pentru dezvoltarea unei generații de fete încrezătoare și bine pregătite pentru viitor.

Derulat prin biblioteci publice, proiectul oferă educație în domenii precum sănătatea, identitatea personală, anxietatea, comunicarea asertivă, bullyingul, discriminarea, cetățenia activă, independența financiară, meseriile viitorului, fake news și fact-checking, încălzirea globală, traficul de persoane și abuzurile sexuale asupra minorilor. Temele sunt prezentate de specialiști în domeniu sub formă de podcasturi, iar informațiile sunt consolidate prin activități creative și jocuri. La finalul programului, fetele vor organiza un eveniment civic pentru a adresa o nevoie comunitară identificată de ele.

În cadrul proiectului „Rețeaua Fetelor Neînfricate”, sunt active 73 de cluburi în România, dintre care 29 avansate și 44 începătoare, și 73 de cluburi în Moldova, toate începătoare. Patru dintre cluburile româneşti se află în judeţul Galaţi, după cum am aflat de la Monica Elena Cotei, manager de comunicare al Fundaţiei „Progress”, dintre care unul, cel din comuna Piscu, este condus de bibliotecara Ana Petrea. Numărul total de fete participante este de 678 în România (247 în cluburi avansate și 431 în cluburi începătoare) și 621 în Republica Moldova.

Un moldovean a furat un Lexus în doar patru minute, dintr-un cartier din Braşov. Individul a fost arestat

Un bărbat din Republica Moldova a reuşit, împreună cu un complice, să sustragă în doar patru minute un autovehicul de lux dintr-un cartier din municipiul Braşov, scrie stirileprotv.ro.

Furtul a avut loc în urmă cu o lună, iar autorul a fost arestat preventiv. Autovehiculul, marca Lexus, a fost găsit în judeţul Iaşi.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, furtul a avut loc în cartierul Răcădău din Braşov, operaţiunea de sustragere durând doar patru minute.

”La data de 7 august 2024, în jurul orei 2 noaptea, o persoană de sex masculin în vârstă de 32 de ani, cetăţean al Republicii Moldova, împreună cu o altă persoană, a sustras un autoturism SUV marca Lexus, an de fabricaţie 2016, din parcarea unui complex rezidenţial din cartierul Răcădău al municipiului Braşov. În vederea dobândirii accesului la interiorul autoturismului, s-a acţionat cu dispozitive electronice speciale care acţionează cu rol de cheie falsă. Toată operaţiunea a durat aproximativ 4 minute. Ulterior sustragerii, persoanele în cauză au părăsit zona, cea propusă pentru arestare preventivă fiind ulterior depistată pe raza miunicipiului Braşov”, informează, joi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov.

Cetăţeanul moldovean, inculpat pentru furt calificat prin efracţie, a fost reţinut miercuri, iar joi judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Braşov a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov şi a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

Premierul Dorin Recean a vizitat cea mai mare uzină de ciment din țară

Prim-ministrul Dorin Recean a mers, astăzi, la uzina „Lafarge” din Rezina – cel mai mare producător de ciment din Republica Moldova. Premierul a discutat cu angajații companiei și cu directorii acesteia despre activitatea curentă, situația de pe piață și planurile de dezvoltare a întreprinderii, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Uzina produce anual peste 500 de mii de tone de ciment, iar sortimentul de produse include și alte materiale de construcții. Numărul de muncitori depășește 170 de persoane, alți lucrători fiind angajați în baza contractelor de prestări servicii. 

În cei 20 de ani de activitate la Rezina, compania a făcut investiții de peste 40 de milioane de euro și a reușit să extindă gama de produse, să pună în funcțiune o stație automată de încărcare a cimentului în vrac, să instaleze echipamente moderne pentru ambalarea și depozitarea cimentului. De asemenea, compania planifică să construiască un laborator modern. 

„Îmbunătățirea condițiilor de activitate pentru mediul de afaceri este obiectivul nostru permanent. Vrem să creăm condiții cât mai confortabile pentru toți antreprenorii, pentru că ei, prin asigurarea cu locuri de muncă și contribuțiile la buget, sunt partenerii noștri în dezvoltarea localităților și modernizarea țării”, a spus premierul Dorin Recean.

Șeful Executivului și conducerea companiei au mai vorbit despre impactul activității uzinei asupra mediului. În ultimii ani, aici sunt aplicate practici industriale durabile și ecologice, fiind modernizate tehnologiile de producție și utilizați combustibili cu un grad redus de poluare. 

„Noile sisteme de filtrare a emisiilor asigură menținerea acestora sub limitele permise de cadrul legal, iar stația de măsurare a calității aerului din Mateuți monitorizează constant starea aerului din regiune”, a precizat directorul companiei.

Activitatea uzinei de ciment a început în anul 1994, în 1999 aceasta a devenit parte a Grupului Lafarge, iar în anul 2015 – membru al Grupului LafargeHolcim, lider mondial în industria materialelor de construcții, cu prezență în peste 80 de state.

Cel puțin 17 elevi au ars de vii într-o școală din Kenya. Există temeri că numărul morților ar putea crește

Cel puțin 17 elevi au murit după ce o școală din centrul Keniei a luat foc joi seară, a anunțat poliția, scrie stirileprotv.ro.

Există temeri că numărul morților ar putea crește, deoarece mai mult de 10 persoane au fost transportate la spital cu arsuri grave, scrie BBC.

Cauza incendiului din Hillside Endarasha nu este încă cunoscută.

Președintele William Ruto a numit incendiul „îngrozitor” și „devastator” și a ordonat o anchetă.

„Cei responsabili vor fi trași la răspundere”, a scris Ruto pe rețelele de socializare.

O echipă de anchetatori a fost trimisă la școală, a spus poliția.

Purtătorul de cuvânt al poliției, Resila Onyango, a declarat agenției de presă AFP că cadavrele recuperate au „ars până la punctul în care nu au putut fi recunoscute”.

„Este probabil ca mai multe cadavre să fie recuperate odată ce zona este complet anchetată”, a adăugat ea.

Crucea Roșie din Kenya a declarat că oferă servicii de sprijin psihosocial elevilor, profesorilor și familiilor afectate și a înființat un birou de urmărire la școală.

Incendiile școlilor sunt relativ frecvente în școlile-internat din Kenya.

În 2017, 10 eleve au murit într-un incendiu la liceul Moi Girls din capitala Nairobi.

O învățătoare dintr-un sat de pe malul Nistrului s-a făcut apicultoare. Ce rezultat a dat ”aventura” ei
Articolul anterior
UIMITOR! Germanii au învățat ”Băsmăluța”, ”Șaerul de la Răciula”, dar și alte dansuri populare vechi din R. Moldova, sub ghidarea unei coregrafe de la noi
Articolul următor