image-248

Semnele de cancer care ar putea fi observate cu ani înainte să apară primele simptome. La ce trebuie să fii atent

Oamenii de știință de la un institut de cancer recent deschis de la Universitatea Cambridge au început lucrările care identifică schimbările în celule cu mulți ani înainte ca acestea să devină tumori. Cercetarea ar trebui să ajute la proiectarea unor modalități radical noi de tratare a cancerului, spun ei, transmite stirileprotv.ro.

Institutul Early Cancer – care tocmai a primit 11 milioane de lire sterline de la un donator anonim – se concentrează pe găsirea unor modalități de a aborda tumorile înainte ca acestea să producă simptome.

Cercetarea va exploata descoperirile recente care au arătat că mulți oameni dezvoltă afecțiuni precanceroase care stau în așteptare pentru perioade lungi.

„Latența ca un cancer să se dezvolte poate dura ani de zile, uneori pentru un deceniu sau două, înainte ca afecțiunea să se manifeste brusc la pacienți”, a spus profesorul Rebecca Fitzgerald, directorul institutului.

„Atunci, medicii descoperă că se luptă să trateze o tumoare care, până atunci, sa răspândit prin corpul unui pacient. Avem nevoie de o abordare diferită, una care să poată detecta o persoană cu risc de cancer de la început, folosind teste care pot fi administrate unui număr mare de oameni”.

Un exemplu în acest sens este citoburetele – un burete pe o sfoară – care a fost dezvoltat de Fitzgerald și echipa ei.

Este înghițit ca o pastilă, se extinde în stomac într-un burete și apoi este tras în sus de esofag, colectând celulele esofagului pe drum. Acele celule care conțin o proteină, numită TFF3 – care se găsește numai în celulele precanceroase – oferă apoi un avertisment timpuriu că un pacient este expus riscului de cancer esofagian și trebuie monitorizat.

În mod esențial, acest test poate fi administrat simplu și pe scară largă.

Acest lucru contrastează cu abordările actuale ale altor tipuri de cancer, a adăugat Fitzgerald.

„În prezent, detectăm multe tipuri de cancer cu întârziere și trebuie să venim cu medicamente, care au devenit din ce în ce mai scumpe. Adesea prelungim viața cu câteva săptămâni la un cost de zeci de mii de lire sterline. Trebuie să privim asta dintr-o perspectivă diferită”.

O abordare adoptată de institut – care urmează să fie redenumită Institutul de Cancer precoce Li Ka-shing după filantropul din Hong Kong, care a susținut alte cercetări Cambridge privind cancerul – se concentrează pe probe de sânge.

Furnizate de femei ca parte a serviciilor anterioare de screening pentru cancer ovarian și păstrate în magazine speciale, aceste mostre au fost acum reutilizate de institut.

„Avem aproximativ 200.000 de astfel de mostre și sunt o mină de aur”, a spus Jamie Blundell, un lider al grupului de cercetare la institut.

Folosind aceste probe, cercetătorii au identificat modificări care îi diferențiază pe acei donatori care au fost ulterior diagnosticați cu cancer de sânge la 10 sau chiar 20 de ani după ce au furnizat mostre.

„Descoperim că există modificări genetice clare în sângele unei persoane cu mai mult de un deceniu înainte ca acestea să înceapă să prezinte simptome de leucemie”, a spus Blundell.

„Asta arată că există o fereastră lungă de oportunitate pe care o poți folosi pentru a interveni și a oferi tratamente care vor reduce șansele de a face cancer”.

Platforma TikTok, acționată în judecată, după sinuciderea a doi adolescenți de 15 ani

Șapte familii din Franța au dat în judecată TikTok, susținând că platforma a contribuit la sinuciderea a doi adolescenți de 15 ani, expunându-i la conținut extrem de dăunător, scrie adevarul.ro.

Potrivit Reuters, avocata Laure Boutron-Marmion a acuzat platforma TikTok în fața unei instanțe de judecată că algoritmul său ar fi expus șapte adolescenți la conținut care promovează sinuciderea și autovătămarea.

Cele șapte familii franceze au inițiat un proces comun împotriva  platformei TikTok la tribunalul din Créteil. Conform avocatei Laure Boutron-Marmion, acest caz este unic în Europa. Avocata a declarat: „Părinții doresc ca responsabilitatea juridică a TikTok-ului să fie recunoscută în instanță. Aceasta este o companie comercială care oferă un produs consumatorilor, dintre care unii sunt minori. Prin urmare, trebuie să răspundă pentru deficiențele produsului lor.”

TikTok, precum multe alte rețele sociale, a fost mereu în centrul atenției din cauza modului în care gestionează conținutul de pe platformă. Asemenea rețelelor de socializare Facebook și Instagram, platforma TikTok este vizată de sute de procese în SUA, acuzată că creează dependență copiilor și le afectează sănătatea mintală.

 Compania a declarat anterior că ia în serios problemele legate de sănătatea mintală a copiilor. CEO-ul Shou Zi Chew a declarat anul acesta, în fața legiuitorilor americani, că compania a investit în măsuri pentru a proteja tinerii utilizatori ai aplicației.

Greșeala pe care o fac multe cupluri atunci când se ceartă

Dr. Tracy Dalgliesh, un renumit terapeut de cuplu, a împărtășit recent informații esențiale despre greșeala comună pe care multe cupluri o fac în timpul certurilor și despre cum să abordeze corect conflictele recurente. Potrivit expertului, nu este neapărat un lucru rău să reveniți asupra unei dispute, chiar și după zile, luni sau ani, scrie peroz.ro.

Într-o postare distribuită pe Instagram Threads, Dr. Dalgliesh a explicat că, deși mulți cred că este mai sănătos să lași o ceartă în trecut, revizuirea unei discuții poate fi benefică pentru relație. „A fi cel care revizuiește dezacordul nu te face să fii o problemă pentru că nu ‘l-ai lăsat să plece'”, a scris ea.

Dr. Dalgliesh subliniază că dorința de a relua o conversație dificilă nu înseamnă neapărat că o persoană este „prea sensibilă” sau „ține ranchiună”. Această abordare poate, de fapt, să prevină repetarea ciclurilor negative în relație și să ajute la rezolvarea conflictelor într-un mod constructiv. Ea a explicat: „Revizuirea conversațiilor grele înseamnă să îți cunoști partenerul, nu să te îndepărtezi de el.”

Sfaturile doctorului Tracy au fost apreciate de utilizatori, mulți dintre aceștia comentând că se simt validați de observațiile ei. Un utilizator a scris: „Vă mulțumesc pentru această validare.” Altul a adăugat: „Îți mulțumesc pentru că ai spus asta, pentru că m-am săturat să bag lucrurile sub preș”.

Cu toate acestea, Dr. Dalgliesh a menționat că această strategie este eficientă doar dacă ambele părți sunt dispuse să se angajeze în conversații productive, relatează The Mirror„Nu dorim ca aceste conversații să se concentreze pe blamare și repetarea rănilor. Trebuie să fie o conversație productivă – ceea ce înseamnă să învățăm să găsim uneori sensul mai profund al acesteia și, de asemenea, să identificăm care este nevoia noastră.”

Dr. Tracy Dalgliesh încurajează cuplurile să-și reia conversațiile dificile ca pe o oportunitate de a îmbunătăți comunicarea și de a întări legătura dintre parteneri. „Nu ceri ‘prea mult’ dacă vrei să vorbești despre un moment dificil. Nu cauzezi mai multe probleme sau nu ești o povară dacă ieși dintr-un tipar negativ”, a concluzionat ea.