Starea de urgență în sănătate publică, prelungită până pe 15 aprilie în Moldova

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până pe 15 aprilie 2021. Decizia a fost luată astăzi la ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).

Premierul în funcție, Aureliu Ciocoi, a declarat săptămâna trecută că autoritățile ar putea impune restricții mai stricte pentru a asigura siguranța epidemiologică și pentru a preveni noi infecții.

CNESP a instituit măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov-2.

Una dintre acestea vizează activitatea centrelor comerciale din țară, care va fi sistată în zilele de week-end, începând cu 17 februarie 2021. Din această zi  se restricționează și activitatea piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole.

Totodată, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați.

Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă.

De asemenea, în această perioadă se va interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

CNESP a decis și limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare.

Agenții economici care activează în spații închise vor trebui să asigure aflarea concomitentă în interior a consumatorilor, în baza normativului 1 vizitator/4 m2 de suprafață comercială liberă, suprafața disponibilă fără echipamente comerciale.

Totodată, angajații autorităților adminsitrative centrale subordonate Guvernului vor continua activitatea în baza unui regim special de muncă de la 7:30 până la 16:00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12:30, cu revizuire ulterioară, în funcție de situația epidemiologică.

La moment, CNESP menține regimul actual de studii, dar va monitoriza riguros evoluția numărului de infectări, în vederea examinării posibilității de a reveni la regimul online de studii în instiuțiile de învățământ.

Potrivit autorităților, în săptămâna 6 din 2021, comparativ cu săptămâna 5 din 2021, numărul de cazuri a crescut cu 17.9%. În ultimele 14 zile în 9 teritorii se atestă codul portocaliu (Cahul, Căușeni, Dondușeni, Fălești, Rezina, Rîșcani, Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni), iar  în celelalte 29 teritorii se atestă codul roșu de alertă.

Până pe 14 februarie au fost înregistrate 170.186 de cazuri de infecție COVID-19 în Republica Moldova, iar numărul deceselor asociate infecției a ajuns la 3.651.

O mămică care alăptează spune că laptele ei are culoarea verde după infecția cu Covid-19
Articolul anterior
Câte cazuri de Covid-19 au fost confirmate astăzi, 15 februarie
Articolul următor
Alte articole interesante