Startul sărbătorilor de iarnă în municipiul Chișinău va fi dat pe 17 decembrie

Manifestările cultural-artistice dedicate sărbătorilor de iarnă vor fi inaugurate la Chișinău pe 17 decembrie. Solicitată de IPN, viceprimarul Angela Cutasevici a precizat că toate activități vor fi organizate în Piața Marii Adunări Naționale pentru că în Scuarul Catedralei se desfășoară lucrări de reparație, scrie n4.md.

Spectacolul de inaugurare a sărbătorilor de iarnă și a Târgului de Crăciun va începe la 17:00. Angela Cutasevici menționează că la Târgul tradițional de Crăciun vor fi expuse produse solicitate de obicei în ajun de sărbători: obiecte de artizanat, decorațiuni de iarnă, produse alimentare, inclusiv de patiserie. În scenă vor urca colective ale copiilor din diferite centre de creație, școli și centre extrașcolare din subordinea Primăriei municipiului Chișinău. Programul exact al manifestărilor și participanții vor fi anunțați mai aproape de festivitate.

În perioada 17 decembrie – 15 ianuarie, între 16:00-21:00, toți doritorii vor avea posibilitatea să viziteze Căsuța lui Moș Crăciun, iar începând de 18 decembrie vor fi organizate sesiuni foto gratuite cu eroul sărbătorilor de iarnă.

„Tradițional îl contractam pe Moș Crăciun pentru anumite intervale de timp. Noi vom asigura în mare măsură contractarea serviciilor de Moș Crăciun, dar dacă filmările sau sesiunile foto vor fi realizate extra program, acestea vor fi din contul participanților”, a precizat Angela Cutasevici.

Odată cu inaugurarea sărbătorilor de iarnă, va fi aprins și iluminatul decorativ. Dar se va ține cont de recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale.

Noi instalăm decorațiuni de anul trecut ca să nu cheltuim mulți bani și să economisim. Vom stânge lumina la o anumită oră ca să facem economii. Totuși vrem ca oamenii să se simte foarte bine indiferent de crize și probleme”, a spus viceprimarul Ilie Ceban.

Activități dedicate sărbătorilor de iarnă vor fi organizate până pe 15 ianuarie.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Antreprenorii vor putea contesta deciziile de control în instanță

Antreprenorii vor putea să conteste deciziile de control în instanța de judecată. În cazul în care inspectorii vor admite abuzuri, aceștia vor fi sancționați.

De asemenea, va exista o delimitare clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, transmite Știri.md

Pachet de reducere a birocrației în domeniul economic a fost votat în primă lectură de Parlament.

Prin urmare, proiectul prevede că planurile de control vor fi unificate, ținând cont de tipurile diferite de agenți economici și riscuri, vor fi revizuite condițiile pentru control inopinat și incluse temeiuri specifice pentru controlul asupra agenților economici care se eschivează intenționat de la controale.

Totodată, reglementările oferă și posibilitatea suspendării termenelor de control în anumite situații, cum ar fi așteptarea rezultatelor testelor de laborator. 

Mai mult, organul de control, în cazul contravențiilor, va activa în calitate de agent constatator și va verifica strict doar informațiile sau obiectele necesare pentru constatarea contravenției și nu va avea atribuții largi de control.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Volodimir Zelenski, desemnat ”Personalitatea anului” de Financial Times: ”Sunt mai mult responsabil decât curajos. Urăsc să dezamăgesc oamenii”
Articolul anterior
Tariful la energia electrică pentru consumatorii casnici ar putea să scadă la 4 lei
Articolul următor