Statele baltice şi Rusia îşi retrag reciproc ambasadorii, retrogradându-şi relaţiile diplomatice

Estonia şi Letonia, state membre NATO şi UE, le-au spus ambasadorilor ruşi din capitalele lor să plece acasă, după ce Moscova a anunţat că îşi retrogradează nivelul relaţiilor diplomatice cu Estonia, pe care o acuză de „rusofobie totală”, informează news.ro.

Ministerul rus de Externe a anunţat luni că i-a spus trimisului estonian că trebuie să plece luna viitoare. Estonia a răspuns la fel, spunându-i trimisului rus să plece până la 7 februarie, a declarat ministrul afacerilor externe Urmas Reinsalu.

Letonia, în solidaritate cu Estonia, i-a spus trimisului său la Moscova să plece până la 27 februarie, potrivit unui tweet al ministrului de externe Edgars Rinkevics.

Ambele ţări baltice au precizat că îşi retrogradează relaţiile diplomatice cu Rusia la nivel de însărcinat cu afaceri.

Estonia, Letonia şi vecinul lor baltic, Lituania, au fost printre aliaţii NATO care au susţinut cu tărie ca Germania să furnizeze tancuri de luptă Leopard pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invaziei ruse.

„Vom continua să sprijinim Ucraina, în condiţiile în care Rusia plănuieşte atacuri pe scară largă, şi facem apel la alte ţări care gândesc la fel ca noi să îşi sporească asistenţa acordată Ucrainei”, a declarat ministrul estonian Reinsalu, într-un comunicat.

La rândul său, Lituania îl expulzase pe emisarul rus încă din aprilie anul trecut şi şi-a diminuat reprezentarea diplomatică, după ce Ucraina a acuzat forţele ruse de uciderea civililor în oraşul Bucea.

Moscova a declarat că decizia pe care a luat-o luni a fost un răspuns la o decizie a Tallinn-ului de a reduce dimensiunea ambasadei ruse din Tallinn. „În ultimii ani, conducerea estoniană a distrus în mod intenţionat întreaga gamă de relaţii cu Rusia. Rusofobia totală, cultivarea ostilităţii faţă de ţara noastră au fost ridicate de Tallinn la rangul de politică de stat”, a declarat MAE rus.

„Regimul estonian a primit ceea ce a meritat”, a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Estonia a transmis Rusiei, la 11 ianuarie, să reducă numărul de diplomaţi de la ambasada sa din Tallinn la opt, echivalentul numărului de diplomaţi estonieni aflaţi la post la Moscova.

Toate cele trei ţări baltice s-au alăturat săptămâna trecută altor câtorva aliaţi occidentali, trimiţând mai multe arme proprii în Ucraina.

Mama interpretei Aura a fost sărbătorită. Mesajul emoționant pe care i l-a adresat artista

Mama îndrăgitei interprete de muzică ușoară de la noi Aura, care este și prezentatoarea emisiunii ”Uși deschise” la unica.md a fost sărbătorită. Doamna Maria Cotelnic a împlinit ieri o vârstă frumoasă. La cei 74 de ani arată uimitor și ne convingem că artista i-a moștenit genele.

Cu această ocazie, Aura i-a adresat un mesaj emoționant pe pagina sa de Facebook în care apare alături de mama ei:

”Voiam dis-de-dimineață să pun o postare de urare pentru mămica mea, care a fost azi omagiată. Dar… M-am prins că nu am nici o poză mai recentă cu mama. Zic, las-că fac eu azi una prospăcioră. Și toată ziua, ba una ,ba alta, am uitat. Deja și oaspeții la ușă…Care poză? Oaspeții au plecat. Poze n-am făcut. Nici cu ei.)) Am strâns totul de pe masă, am pus tot la loc și când colo… mi-amintesc de poză. ☝️

O strig repede pe mama, (până nu s-a dus la somn), să facem o poză. Evident că nu-i era ei de poză, dar la insistența mea a facut-o.😉

Dintr-o singură dublă. Mai mult n-a vrut.)) De fapt, nici nu era nevoie. Ea mereu e frumoasă și zâmbitoare , mămica mea. La mulți ani sănătoși, mama!❤”, a scris artista în postarea ei.

Interpreta de muzică ușoară de la noi mai are un frate.

Kievul acuză Rusia că exploatează sexual copii răpiţi din Ucraina

Comisarul pentru drepturile omului din Parlament de la Kiev, Dmitro Lubineţ, acuză Rusia că răpeşte copii ucraineni pentru a alimenta traficul sexual, informează AFP. „Conturi (din aplicaţia) Telegram arată că ruşii răpesc copii ucraineni şi fac videoclipuri sexuale cu ei”, a transmis joi Dmitro Lubineţ într-un mesaj pe Telegram, potrivit Agrepres și Digi24.

O fată cu o cămașă brodată națională ucraineană remarcabilă plânge, acoperindu-și fața

„De exemplu, pentru 250.000 de ruble (mai mult de 3.200 de euro) oferă un băiat ucrainean” dând asigurări că este orfan, a adăugat el. Lubineţ a publicat un fragment dintr-o conversaţie pe Telegram între două persoane care discută despre implicarea unui băiat în turnarea unui film pornografic infantil.

„Vine din Ucraina, dintr-un orfelinat, nu are părinţi”, scrie unul dintre ei. „Aducem copii pentru acest tip de muncă. Nu este primul pe care îl aducem”. Lubineţ nu a precizat cum a avut acces la această discuţie.

El a cerut poliţiei şi justiţiei ucrainene să ia „măsuri adecvate pentru a găsi şi pedepsi vinovaţii”.

„Federaţia Rusă răpeşte, ucide, deportează şi violează în mod perfid copiii noştri”, a adăugat el.

„Cum este posibil acest lucru în lumea de astăzi?” Infracţiunile asupra minorilor, inclusiv abuzul sexual, sunt destul de obişnuite în Rusia.

Ucraina acuză forţele ruse că au răpit şi au dus în teritoriile controlate de Moscova mii de copii, inclusiv orfani. În septembrie, anchetatorii ONU au acuzat Moscova de comiterea de crime de război „la scară largă” în Ucraina, menţionând în special acte de tortură şi violenţe sexuale.

Vladimir Zelenski: Ucraina merită să înceapă anul acesta discuţiile privind aderarea la UE

Preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a declarat, joi, că ţara sa, invadată de Rusia la sfârşitul lunii februarie 2022, merită să înceapă discuţiile pentru intrarea în Uniunea Europeană în acest an. „Cred că Ucraina merită să înceapă negocierile pentru aderarea sa la UE anul acesta”, a spus Vladimir Zelenski, conform Digi24.

EU-Ukraine summit - Consilium

Ucraina, candidată oficială la aderarea la UE din iunie 2022, găzduieşte, vineri, un summit alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de preşedintele Consiliului European, Charles Michel. În opinia preşedintelui Zelenski, oficialii ucraineni şi europeni au o înţelegere „reciprocă”: „că numai împreună o Ucraina puternică şi o Uniune Europeană puternică pot proteja viaţa la care ţinem.

Şi că viitoarea noastră integrare trebuie să dea energie şi motivaţie populaţiei noastre pentru a lupta împotriva obstacolelor şi a ameninţărilor”, a continuat Zelenski, adăugând că presiunea internaţională asupra Rusiei ar trebui să continuă să crească. „Inamicul se află într-o anumită etapă în care înfrângerea strategică a Rusiei este evidentă”, a spus el. „Dar, din punct de vedere tactic, ei încă mai au resurse pentru a încerca acţiuni ofensive”.

Ursula von der Leyen este însoţită de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi de aproximativ 15 comisari europeni care urmează să se întâlnească cu membri ai guvernului ucrainean. Comisia Europeană a evidenţiat această vizita drept un „simbol puternic” al sprijinului european pentru Ucraina „în faţa unei agresiuni nejustificate” din partea Rusiei.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a avertizat, în mai 2022, că procesul de integrare al Ucrainei în Uniunea Europeană „ar putea dura decenii”.

”Ceasul Apocalipsei” a fost fixat marți la 90 de secunde. Suntem mai aproape ca niciodată de momentul unui dezastru
Articolul anterior
Plătiţi de stat să facă economie la energie: câţi bani primesc pentru fiecare kWh „salvat” un milion de gospodării din UK
Articolul următor