Steagul lui Ștefan cel Mare va fi expus la Muzeul Luvru din Paris

Obiectul liturgic cunoscut sub numele de Steagul lui Ştefan cel Mare va fi punctul central al unei expoziţii de opere post-bizantine româneşti la Muzeul Luvru din Paris.

separator

Jannic Durand, director al Departamentului de obiecte de artă la Muzeul Luvru, a dat mai multe detalii legate de acest eveniment. El a povestit că steagul, ce prezintă o ilustrare a Sfântului Gheorghe, a fost donat de către Ştefan cel Mare unei mănăstiri de la Muntele Athos şi, în anul 1917, a fost returnat României, prin intermediul unor oficiali francezi.

Reprezentantul Muzeului Luvru a spus că detalii despre obiectele ce vor fi cuprinse în expoziţie vor fi oferite după ce partea română şi partea franceză vor definitiva acordurile de împrumut.

„Subiectul expoziţiei a fost într-o măsură dictat la propunerea părţii române, anume împrumutul drapelului cu imaginea Sfântului Gheorghe, ce a aparţinut lui Ştefan cel Mare”, a afirmat Durand. În jurul obiectului românesc vor fi adunate, a detaliat el, „documente-mărturie” ale acestei „călătorii extraordinare” a steagului, şi anume documente de arhivă în franceză şi română, inclusiv, cel mai probabil, cartonul oficial de invitaţie editat la momentul reîntoarcerii drapelului.

„În jurul acestei opere de artă putem prezenta caracteristici speciale ale colecţiei române – bogăţia extraordinară în materie de textile brodate, a tradiţiilor bizantine şi post-bizantine”, a declarat Jannic Durand.

„De data aceasta, am hotărât să fie doar broderiile, pentru că mi se pare că este ceva mai spectaculos şi mai surprinzător pentru publicul francez. Am fi putut alege orice – icoane, manuscrise, alte obiecte de cult -, însă cred că broderiile sunt foarte reprezentative şi cred că este ceea ce a impresionat cel mai mult publicul francez”, a afirmat el.

„Ideea a venit în mod natural să marcăm şi noi, la Luvru, aceste două lucruri care s-a întâmplat să se petreacă împreună”, a adăugat Durand.

Sezonul Franţa-România se desfăşoară între zilele naţionale ale celor două ţări – 1 decembrie 2018 şi 14 iulie 2019 şi cuprinde sute de manifestări în Franţa şi România. Manifestările artiştilor români în Franţa, cuprinse în cadrul Sezonului, au loc între 27 noiembrie 2018 şi 14 aprilie 2019. De altfel, Sezonul va fi deschis pe 27 noiembrie, când preşedinţii României, Klaus Iohannis, şi Franţei, Emmanuel Macron, vor participa, la Catedrala Saint-Louis des Invalides din Paris, la o ceremonie dedicată atât Centenarului, cât şi marcării a 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial. Evenimentul va cuprinde un concert ce reuneşte Ansamblul Instrumental din Paris şi Corul Madrigal.

sursa

Accident cu implicarea unui troleibuz de pe ruta nr. 22

Accident rutier cu implicarea unui troleibuz a avut loc în sectorul Buiucani al Capitalei pe strada Ion Creangă, scrie stiri.md.

Potrivit ofițerului de presă Natalia Stati, a accidentul a avut loc la ora 12:20, când o mașină de model Volkswagen s-a tamponat cu un troleibuz de pe ruta numărul 22.

Ca urmare a impactului nimeni nu a avut de pătimit.

Alte circumstanțe pe acest caz se stabilesc.

Ceartă la cuțite între doi iubiți din Durlești. Cu ce s-a încheiat

Un bărbat a ajuns la spital după ce concubina acestuia i-a aplicat o lovitură cu un cuțit, stiri.md.

Incidentul s-a produs pe data de 24 aprilie, la Durlești, în locuința agresoarei.

Veniți la fața locului polițiștii au stabilit că o un bărbat de 42 de ani, aflându-se în ospeție la concubina sa, o femeie de 54 de ani, în urma consumului de alcool, s-au certat până la cuțite.

Astfel, în timpul conflictului, femeia a scos un cuțit și i l-a înfipt bărbatului răni în zona pieptului.

Ca urmare, bărbatul a fost preluat de un echipaj medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale. 

Pe caz a fost inițiat un proces penal în stabilirea tuturor circumstanțelor.

Tragedia de lângă Aeroport în care un băiat de 10 ani a murit pe o trecere de pietoni: Șoferul își recunoaște vina

Șoferul, care a lovit mortal în seara de 23 decembrie 2022, un băiat de 10 ani pe o trecere de pietoni de lângă aeroport, riscă până la patru ani și opt luni de închisoare. Decizia urmează a fi pronunțată pe 25 mai. Bărbatul își recunoaște vina și riscă până la patru ani și opt luni de închisoare, scrie TV8.md.

Procurorii au solicitat o pedeapsă maximă, care se rezumă la patru ani și opt luni de închisoare. În cazul în care șoferul nu își recunoștea vina, risca până la șapte ani de închisoare.

Totodată, procurorul a solicitat anularea dreptului inculpatului de a conduce mijloace de transport și „admiterea integrală a acțiunii civile înaintate de partea civilă, pentru compensarea în totalitate a prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii”.

Un automobil de marca Lincoln, condus de un tânăr de 22 de ani, a tamponat băiatul în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni.

Copilul imediat a fost preluat de salvare și transportat la spital pentru îngrijiri medicale, însă în urma traumatismelor cu care s-a ales, acesta a decedat. Un martor spunea că șoferul conducea cu viteză mare, iar zebra era neiluminată.

Iată cum arătau oamenii celebri din Moldova în anii de școală!
Articolul anterior
Amenzi pentru pietonii care vorbesc la telefon în timp ce traversează strada
Articolul următor