1000 de invitați s-au delectat cu vinuri selecte la Vernisaj în Vals de Primăvară!

În jur de 1000 de persoane, printre care și oameni de afaceri, politicieni, prezentori TV, interpreți și jurnaliști au acceptat invitația la vals și s-au întâlnit la Vernisajul Vinului, unde s-au bucurat de parfumul primăverii și au simțit din plin simfonia de arome a vinurilor albe și rosé.

separator

_MG_3161

„Vernisajul Vinului este evenimentul cultural care oferă pasionaților ocazia de a descoperi vinurile de calitate produse în Moldova. Iar pentru că strategia de promovare a Vinului Moldovei devine tot mai ambițioasă și mai amplă, la această ediție a Vernisajului ne-am propus să creăm un eveniment satelit, care să dea tonul sezonului de primăvară-vară pentru toți iubitorii de vin, punând accentul pe vinurile rose de o calitate remarcabilă. Acestea au fost selectate de un panel de experți internaționali în cadrul unei competiții, intitulată la fel de simbolic „Rose Competition”. Ediția a XII-a a Vernisajului Vinului este parte a unei ample campanii de comunicare inițiate de ONVV, „Roses de Moldova”, care va dura până în luna iulie și va cuprinde mai multe evenimente tematice”, a declarat Gheorghe Arpentin, directorul ONVV.

Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută, cu un decor diafan și aerian, conceptul fiind inspirat de celebra capodoperă a compozitorului Eugen Doga – valsul „Gingașa și tandra mea fiară”.

Degustările și prezentările tradiționale de vinuri în cadrul Vernisajului au fost  însoțite de un spectacol cultural în stilul valsului vienez, susținut de dansatorii ansamblului „Codreanca”, pe melodia aleasă drept imn al ediției curente.

Cei mai buni vinificatori din țară le-au oferit ocazia invitaților să savureze din mai bine de 300 de mostre de vinuri selecte.

_MG_3149_MG_3153_MG_3160
_MG_3199_MG_3211_MG_3324

Gheorghe Gaberi, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, ne-a vorbit despre evoluția vinurilor de la noi.

“Toată viața mi-am consacrat-o viticulturii, este o ramură pe care o cunosc foarte bine. În ultimii 10 ani s-a produs o mare evoluție,a m revenit la vinuri produse din soiuri autohtone de struguri care, cu regret, în timpul URSS nu erau cunoscute,a fost foarte greu să convingem producătorii să pună accent pe soiurile autohtone. Acum, toți se mândresc că au fetească neagră, care este foarte solicitată atât la noi, cât și pe piețele externe. S-a ridicat substanțial calitatea, datorită investițiilor masive care au fost făcute în acest sector. Cel mai important este că vinificatorii noștri au acumulat cunoștințele moderne de a produce vinuri de calitate înalte. Mă bucur că vinurile noastre sunt deja cunoscute pe toate continentele, doar anul trecut peste 160 de medalii la diferite concursuri de talie mondială au fost obținute de vinificatorii noștri.”


A savurat din vinurile selecte și Petru Lucinschi, care a recunoscut că le preferă pe cele roșii, însă l-a cucerit și cel alb de Purcari.

“Avem vreo 30 de vinuri bune pe piață, dintre care în jur de 10 sunt exportate, au piață, au și perspectivă. În ce măsură vom avea cumpărători în străinătate, în așa măsură se vor dezvolta în continuare. Cândva, sădeam 4000 de hectare de vie pe an, acum nu știu dacă ajungem la 1000, însă nu cantitatea contează, dar calitatea. Tot mai multe țări ale lumii vorbesc de bine despre vinurile noastre, iar acest fapt este îmbucurător.„

_MG_3180

Invitații la Vernisajul Vinului au primit în dar un pahar cu logo-ul „Wine of Moldova” pentru degustarea vinurilor expuse, iar noi am fost curioși să aflăm cum li s-a părut evenimentul, dar și licoarea din pahar.

“Este foarte bine că se organizeze aceste evenimente în continuu, pentru că ai de fiecare dată ocazia să încerci ceva nou. Evident, sunt persoane cărora le este mai greu să guste un produs nou, dar dacă o fac și le place, cu siguranță vor deveni clienți fideli. Este un eveniment foarte bun atât pentru Chișinău, dar și pentru întreaga țară”, a menționat Petru Scalețchi.

_MG_3408

“Sunt pentru prima dată la un eveniment dedicat vinului. Cu tot regretul, vă pot spune că nu eram o mare cunoscătoare până recent. Îmi plăceau vinurile seci, astăzi am descoperit un rose și am devenit fana lui, am descoperit producători noi, pe care nu-i cunoșteam, mă bucur că au decis să se lanseze Acest eveniment este o ocazie bună pentru toată lumea să vadă ce mai avem nou pe piață, cum au evoluat prezenții și sper să fie vesel”, a spus Mirela Urușciuc.
 “Prin anii 2000 am fost marketing manager la o companie vinicolă și atunci chiar era slabă piața și nu prea credeau vinificatorii că o să „i-a foc” vreodată. Vinificatorii de atunci vindeau vinurile vrac, le încărcau în cisterne și le duceau în Rusia. Nu le mai trebuia să îmbutelieze, nu le mai trebuia marketing ca ulterior, uite-ne în 2017 să vedem că asta contează și piață este, iar oamenii se raportează și la o sticlă de vin bun”, a declarat Sergiu Beznițchi.

IMG_3291

Evenimentul prezentat de Sergiu Beznițchi a fost acompaniat de formația „Kaiser Band” și a  cuprins tradiționalele momente de divertisment, precum și un moment de caritate, organizatorii alocând 10% din încasările provenite din vânzările de bilete Școlii de muzică „Eugen Doga” din Chișinău.

_MG_3164_MG_3166_MG_3174
_MG_3145_MG_3185_MG_3187_MG_3234
_MG_3238_MG_3250_MG_3253_MG_3254
_MG_3267_MG_3271_MG_3296_MG_3298
_MG_3302_MG_3337_MG_3342_MG_3363
_MG_3385_MG_3393_MG_3399_MG_3402
_MG_3422_MG_3428IMG_3441IMG_3451
_MG_3426IMG_3289IMG_3453IMG_3461
_MG_3348_MG_3356_MG_3370_MG_3416
_MG_3284_MG_3307_MG_3317_MG_3320
_MG_3199_MG_3201_MG_3203_MG_3216
_MG_3179_MG_3194_MG_3403

O mamă și fiica ei au fost diagnosticate cu același tip de cancer, la o distanță de doar zece zile

O mamă din Anglia a trecut prin momente delicate după ce a fost diagnosticată cu cancer, dar coșmarul a venit abia zece zile mai târziu, când fiica ei a primit același diagnostic. Doi ani mai târziu, acestea au decis să-și spună povestea, atrăgând atenția asupra importanței cercetării din domeniu, scrie peroz.ro.

În 2022, Catherine Tudor a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiu al treilea. Zece zile mai târziu, fiica ei, Rihannon, a aflat că suferă de aceeași boală, dar într-un stadiu mai avansat.

„Când mama mi-a mărturisit că a fost diagnsoticată cu cancer am fost tristă. Îmi amintesc că mi-am spus că „probabil a avut ghinion, dar eu voi fi bine!”, a povestit ea potrivit People, adăugând: „Care ar fi fost șansele ca amândouă să fim diagnosticate cu aceeași boală la un interval de o săptămână?”

Rihannon, care locuiește în Cheltenham, Anglia, însă, nu doar că a primit același diagnostic, dar boala era într-un stadiu mai avansat. Mai exact, medicii i-au descoperit peste 20 de tumori în ficat și în plămâni, fapt pentru care a fost nevoită să înceapă imediat ședințele de chimioterapie și alte tratamente, în încercarea de a opri extinderea cancerului. 

Doi ani mai târziu, Rihannon continuă tratamentul împotriva cancerului, iar mama ei a fost declarată vindecată: „Am trăit un amalgam de emoții, dar sunt foarte puternică și pozitivă”, a mai declarat tânăra, într-un interviu la BBC, mărturisind că această gândire pozitivă a ajutat-o să depășească această perioadă.

„Când te gândești că poți să lupți cu boala, că poți să treci prin ea, corpul răspunde în aceeași manieră. Iar corpul meu, slavă Domnului, are un răspuns pozitiv de mai bine de doi ani, am avut numeroase tumori care au scăzut în dimensiune”, a povestit femeia.

Chiar dacă este foarte optimistă, ea a descris chimioterapia, radiațiile și operația ca fiind brutale. Tocmai de aceea, speră ca oamenii de știință să descopere alte tratamente, unele mai blânde.

„Cercetarea mă ajută să sper, să merg mai departe. Îmi doresc ca specialiștii să descopere alte terapii care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer. Este vital”, a mai spus ea, potrivit sursei citate.

Taxă de intrare în Veneția, din 25 aprilie. Zilele în care poate fi vizitată gratis

Veneția a introdus o taxă de intrare, începând din 25 aprilie. Dar taxa se aplică doar în anumite zile, iar anumite categorii de turiști pot fi exceptați de la plata sa, scrie evz.ro.

Reprezentanții unui foarte celebru oraş – Veneția – s-au gândit să mai domolească din fluxul de vizitatori prin introducerea unei taxe de intrare.

Valoarea acesteia va fi de 5 euro pentru turiști și se va aplica în weekenduri, începând cu 25 aprilie.

Măsura își propune să mai reducă aglomerația în oraș și va fi aplicată până la jumătatea lunii iulie.

Mai exact, taxa se aplică în 29 de zile specifice, între 25 aprilie și 14 iulie, respectiv 25-30 aprilie, 1-5, 11, 12, 18, 19, 25 și 26 mai, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 iunie și 6, 7, 13 și 14 iulie. Astfel, că în cazul în care veți evita aceste zile veți putea să faceți o mică economie.

Dar, evitarea zilelor cu taxă nu este singura posibilitate aflată la dispoziția vizitatorilor de a nu o plăti. Cum taxa este obligatorie pentru toți turiștii care intră în acest oraş între orele 8:30 și 16:00, cu orice fel de mijloc de transport (tren, feribot etc.), în zilele arătate, planificarea sosirii în Veneția în alt interval orar decât cel menționat este o a doua modalitate de a vă aduce o mică economiei în bugetul de vacanță.

De asemenea, taxa de intrare nu se va plăti de către turiștii care înnoptează în hoteluri din Veneția.

Practic, oficialii orașului Veneția și-au propus să descurajeze un pic turismul de tip „hit and run” în anumite zile, când numărul de vizitatori este foarte mare.

Cei care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 50 și 300 de euro, potrivit Mediafax.

Descoperire macabră în România! Schelete umane, inclusiv unul de copil, găsite în curtea unui spital din Vaslui

O descoperire macabră a fost făcută în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui, acolo unde 13 schelete au fost găsite ca urmare a unor săpături de excavare, scrie evz.ro.

Anchetatorii consideră inițial că spitalul ar fi fost edificat peste un cimitir vechi și există indicii concludente că nu este vorba despre o groapă comună.

Schelete umane găsite în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui

Conform autorităților de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, au fost identificate 13 schelete, dintre care 12 aparțin adulților și unuia unui copil.

În acest moment, săpătura de supraveghere s-a transformat într-o săpătură preventivă, pe cale de consecinţă, ne vom organiza în aşa fel încât să facem această lucrare pentru a putea descărca arheologic zona.

Se pare că sunt două nivele de înhumare, unul contemporan şi unul de tip medieval, însă toate aceste lucruri se pot spune doar după ce se vor face analizele specifice, ca să ne putem da seama exact din ce perioadă sunt”, a transmis directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu.

El subliniază că nu există niciun indiciu că ar fi vorba despre o groapă comună. Scheletele sunt aranjate într-un mod specific, existând urme ale unor sicrie.

Procesul de construcție a fost suspendat pe termen nelimitat pentru a permite desfășurarea activităților de descărcare arheologică. Pentru a asigura o cercetare precisă, specialiștii intenționează să folosească scanările magnetometrice.

Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, într-o primă etapă, constructorul care efectua lucrările de excavare în zonă a raportat descoperirea unui schelet uman, iar ulterior au fost găsite și alte schelete.

În urma acestor evenimente, poliția a inițiat o anchetă, iar un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis, potrivit Agerpres.

Lucrările de la Spitalul nr. 2 Vaslui urmează să se construiască două corpuri noi de clădiri, pentru secțiile Psihiatrie și Boli Infecțioase.

Cum este afectat piciorul când porți tocuri înalte? Vezi video
Articolul anterior
O asistentă medicală a mimat că a vaccinat 550 de copii! Ce riscă femeia
Articolul următor