Ambasadorul Italiei a dat startul „Primei Săptămâni a Bucătăriei Italiene în Lume”. Iată ce evenimente vor avea loc la Chișinău

De pe 21 până pe 27 noiembrie, este sărbătorită bucătăria italiană în lume. Acest eveniment își propune să promoveze și să valorifice tradiția culinară italiană în 105 țări ale lumii, printre care și în Republica Moldova.

separator

img_8055ok

Cu prilejul Primei săptămâni a bucătăriei italiene în lume, la Chișinău vor fi organizate o serie de evenimente concentrate pe excelențele italiene și pe calitatea mărcii produselor agroalimentare fabricate în Italia.

“În această săptămână, în 105 țări ale lumii se celebrează un eveniment contemporan, care poartă denumirea „Prima săptămână a bucătăriei italiene în lume”. Nu este un eveniment strict comercial, această săptămână vine ca o continuare a Expoziției mondiale Expo Milano 2015. Temele principale care vor fi abordate pe parcursul acestei săptămâni sunt multiple: accesul la hrană, sustenabilitatea, prezentarea calității deosebite a bucătăriei și artei culinare italiene. Mesajul care doresc să ajungă la publicul din Republica Moldova este că calitatea bucătăriei italiene se bazează, în primul rând, pe materia primă care este folosită în arta culinară italiană. În această săptămână, vor fi organizate câteva degustații cu bucate și vinuri italiene și master-class-uri realizate de doi chefi italieni.””, a declarat Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Enrico Nunziata.

img_8050ok

“Am acceptat din start să fim partenerii acestui eveniment. Suntem pe piața din Moldova de aproximativ 5 ani și întotdeauna am avut drept scop să redirecționăm oamenii doar spre produse calitative. La momentul actual, avem 104 țări acoperite cu produsele marca Casa Rinaldi. Mulțumim tuturor partenerilor care ne-au permis să organizăm acest șir de evenimente.„, a adăugat Franco Sanna.

img_8052ok

“Sunt aici în postură dublă, ca reprezentant a Camerei de Comerț și ca reprezentat a bucătăriei neapolitane. Nu sunt de baștină din Napoli, dar trăiesc de 24 de ani acolo. În anul 2008 am organizat Prima Săptămână Internațională a Pastelor Italiene, de aceea suntem, într-un fel, precursorii acestei săptămâni.”, a spus Manuela Barzan în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc la Berd’s Design Hotel.

Cu ocazia Primei săptămâni a bucătăriei italiene în lume, se vor desfășura următoarele evenimente:

22 noiembrie: Prânz-buffet cu degustații de produse și bucate tipice din bucătăria italiană, care va avea loc la Reședința Ambasadorului Italiei în Republica Moldova.

img_8086okimg_8088okimg_8092ok

23 noiembrie: Degustații de vinuri italiene condusă de către Somellier Guido Mori, evenimentul va fi găzduit de Berd’s Design Hotel.

25 noiembrie: Master Class executat de către bucătarul chef Fabio Bianconi, la Berd’s Design Hotel.

img_8034ok img_8042ok img_8056ok img_8067ok  img_8074ok

img_8077okimg_8072ok
img_8079ok img_8080ok

Amelia a împlinit 13 ani! Valentin Uzun și Ana Cernicova, gânduri emoționante pentru fetița lor

Amelia Uzun, fiica muzicienilor Ana Cernicova și Valentin Uzun, a împlinit ieri 13 ani! Părinții au felicitat-o în mod public și au surprins-o cu mesaje duioase de ziua ei. Tânăra interpretă cu ,,voce melodioasă” a avut parte de emoții mari!

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane şi persoane în picioare

,,Astăzi, cu 13 ani în urmă la ora 21:00, s-a născut un îngeraș foarte talentat, fiica mea cea mare – Amelia Uzun!!! La mulți ani, puișorul nostru!!! Să crești mare, desteaptă, sănătoasă, înțeleaptă!!! Îți doresc să ți se împlinească toate visele tale! Te iubim!”, a scris Valentin Uzun, pe facebook, în dreptul a câtorva poze din arhiva familiei, alături de Amelia.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, copil, persoane în picioare, copac şi în aer liber

Pe pagina sa de Instagram Ana Cernicova le-a povestit urmăritorilor că este prima zi de naștere a fiicei sale la care ea nu poate să-i fie alături, aflându-se la mii de kilometri depărtare.

„Este prima zi de naștere când nu sunt alături de fetița mea, dar am reușit să o emoționăm pe Amelia datorită prietenilor mei care au fost organizatori și complici. Vă iubesc pe toți!”, a menționat soprana.

Ana Cernicova a fost căsătorită cu Valentin Uzun. Cei doi o cresc împreună pe fiica lor, Amelia.

Moldova va concura în prima semifinală de la Eurovision 2023. Când are loc aceasta

Moldova va concura în prima semifinală a celebrului concurs muzical. Când are loc aceasta, după ce organizatorii au anunțat în urmă cu puțin timp care este „ordinea” în care urcă concurenții pe scenă cu reprezentările lor?

Romania va concura in a doua semifinala de la Eurovision 2023 Cand are loc aceasta

Prima semifinală a competiției, programată pe 9 mai, este rezervată pentru 15 țări printre care se află: Serbia, Moldova, Croația, Malta, Letonia, Irlanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elveția, Israel, Finlanda, Cehia și Azerbaijan.

România va intra în concursul Eurovision Song Contest 2023 în prima parte din a doua semifinală. Mai exact, face parte din țările care vor participa la acest show în data de 11 mai, alături de reprezentanții din alte țări. Acestea sunt Armenia, Cipru, Danemarca, Belgia, Islanda, Grecia, Estonia, Albania, Australia, Austria, Lituania, San Marino, Slovenia, Georgia și Polonia.

Eurovision Song Contest 2023 a ajuns anul acesta la ediția cu numărul 67. Competiția se va desfășura la Liverpool și vor participa 37 de țări, însă doar 31 vor concura în semifinale pentru cele 20 de locuri ale finalei.

Celelalte șase nu concurează în semifinale, fiind deja calificate în marea finală din 13 mai 2023. Ucraina, în calitate de câștigătoare a ediției 2022, este una dintre aceste țări. Ei i se alătură cele 5 țări plătitoare participante: Franța, Germania, Italia, Spania și Regatul Unit al Marii Britanii.

Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din întreaga lume, prima ediție fiind în anul 1956. Concursul este transmis în Europa, Australia, Asia şi Statele Unite ale Americii.

Scriitoarea Tatiana Ţîbuleac lansează la Oslo „Grădina de sticlă‟, al doilea roman tradus în limba norvegiană

Scriitoarea Tatiana Ţîbuleac participă, în Norvegia, în perioada 6-10 februarie, la o serie de evenimente culturale organizate la Oslo, Trondheim şi Bergen, cu ocazia Festivalului de literatură Litfest Bergen 2023, anunţă ICR Stockholm.

În zilele de 6 şi 7 februarie, la Oslo şi Trondheim, vor avea loc lansări ale cărţii “Grădina de sticlă/Flaskehagen”, cel mai recent roman tradus în norvegiană al autoarei. Romanul a fost câştigător al Premiului Uniunii Europene în Literatură 2019, iar traducerea în norvegiană este semnată de Sindre Andersen. Participarea scriitoarei la evenimentele literare din Norvegia este susţinută de Institutul Cultural Român din Stockholm, în parteneriat cu editura norvegiană Camino forlag. Evenimentele din Bergen (Alver) sunt organizate în cadrul festivalului de literatură Litfest Bergen 2023 (8-12 februarie).

Cu ocazia turneului din Norvegia, Tatiana Ţîbuleac va vorbi şi de primul ei roman tradus în norvegiană, “Vara când mama avea ochii verzi/Sommeren mamma hadde grønne øyne” (2020), publicat tot de editura Camino forlag. Cele două romane ale autoarei creează un tablou despre provocările culturale, istorice şi lingvistice cu care se confruntă societatea din Republica Moldova.

Al doilea roman tradus în norvegiană al autoarei, “Grădina de sticlă/Flaskehagen”, este povestea unei fetiţe orfane adoptată de către o femeie mai în vârstă, Tamara Pavlova, care o forţează să adune sticle de pe stradă pentru a supravieţui. Fetiţa creşte între două limbi şi două culturi, în anii când se schimbă frontierele şi sistemele politice. Romanul poate fi interpretat ca o alegorie despre vulnerabilitatea statelor mai mici în faţa puterii economice şi politice a altor state mai mari. Opera lui Ţîbuleac este foarte relevantă, mai ales prin prisma invaziei Ucrainei de către Rusia, iar autoarea a participat în nenumărate rânduri la dezbateri despre datoria altor state de a primi şi de a ajuta refugiaţii de război.

Tatiana Ţîbuleac s-a născut la Chişinău şi şi este licenţiată în jurnalism. În 1999, s-a alăturat echipei de la Pro TV Chişinău ca reporter, editor şi prezentator de ştiri. Din 2008 este stabilită la Paris. Şi-a făcut debutul ca scriitoare în 2014 cu o colecţie de proză scurtă numită “Fabule moderne”. Primul său roman “Vara în care mama a avut ochii verzi”, apărut în 2016 în limba română şi tradus în mai multe limbi, a primit premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, premiul revistei Observator Cultural la Bucureşti şi premiul Observator Lyceum, la festivalul FILIT din Iaşi. Tatiana Ţîbuleac a fost desemnată câştigătoarea Premiul pentru literatură al Uniunii Europene – 2019 pentru romanul “Grădina de sticlă”, publicat la Editura Cartier (Chişinău), în 2018. La sfârşitul anului trecut romanul “Vara în care mama a avut ochii verzi” a fost tradus în limba norvegiană la Editura Camino, traducerea din română fiind semnată de Sindre Andersen. Ediţia spaniolă, apărută în 2019 la Editura „Impedimenta”, a câştigat Premiul European Camino de Santiago.

EA este femeia care cântărește peste 100 de kilograme! Visează să ajungă la 58, vezi ce face
Articolul anterior
Adriana Ochișanu, cu burtica proeminentă la un eveniment!
Articolul următor