Avanpremiera Vernisajului Vinului a prezentat noutățile ediției a X-a Cuvée Jubiliară

În data de 18 mai la Chișinău s-a desfășurat Avanpremiera Vernisajului Vinului, ediția a X-a Cuvée Jubiliară. Vernisajul Vinului este un eveniment select, dedicat promovării culturii vinului și a consumului vinului de calitate în Republica Moldova, organizat de Oficiului Național al Viei și Vinului și Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri, cu susținerea partenerului strategic, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

separator

Invitații au fost întâmpinați la restaurantul Capitoles Park, unde la 26 mai 2016 va avea loc evenimentul propriu-zis Vernisajul Vinului, pentru prima dată în aer liber.

În cadrul avanpremierei, pe lângă „secretele” ediției jubiliare, reprezentanții mass-mediei au aflat din prima sursă și au degustat noutățile în materie de vin, care vor fi prezentate în cadrul Vernisajului.

Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului:

„Suntem mândri că eforturile ONVV dau rezultate, astfel încât am ajuns la ediția jubiliară a Vernisajului, un eveniment devenit clasic în ceea ce privește promovarea Vinului Moldovei pe piața internă și promovarea consumului vinului de calitate. Fiind foarte așteptată de public și de profesioniștii din domeniu, era firesc ca ediția a X-a să fie una specială, de aceea vizitatorii se vor bucura de o atmosferă deosebită, în aer liber, cu mai multe premiere și surprize memorabile. Acceptați provocarea de a fi parte a acestui eveniment aniversar, pentru a descoperi împreună noile arome ale Vinului Moldovei.”

Vernisajul Vinului ediția a X-a Cuvée Jubiliară va propune publicului un program cultural divers și degustări cu sute de vinuri selecte caracteristice sezonului – albe și rose, expuse de peste 30 de companii producătoare de vinuri de calitate premium, reunite sub brandul de țară Vinul Moldovei.

Diana Lazăr, vice-director, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova:

„Vernisajul Vinului a fost lansat și s-a consacrat cu susținerea Proiectului USAID CEED II, iar acum deja a devenit un eveniment emblematic, atât pentru sectorul vitivinicol, cât și pentru cetățenii care își doresc să-și dezvolte cultura consumului corect și conștient al vinului de calitate. Acest fapt este confirmat și de către numărul doritorilor de a participa la Vernisajul Vinului, care, de la an la an, crește vertiginos. De asemenea, Vernisajul Vinului a constituit o platformă eficientă de promovare a Vinului Moldovei pe piața internă. Astăzi, cu suportul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova, Vinul Moldovei, care, între timp a devenit un motiv de mândrie națională, promovează Republica Moldova drept destinație turistică și vinicolă atractivă.”

Unele dintre cele 32 de vinuri noi, care vor fi lansate oficial chiar în cadrul Vernisajului, au fost oferite spre degustare invitaților la avanpremieră:  Fautor – ALBARIÑO 2015 ediție limitată; Vinăria din Vale – Fetească Albă 2015 cu IGP; Castel MIMI – Fetească Albă 2015, Minis Terrios – Rose (Fetească Neagră) 2015.

Eugen Pîslaru, vicepreședintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri din Moldova:

„Acum 5 ani, când am venit cu ideea organizării primei ediții a Vernisajului, ne-am propus să demonstrăm publicului din țară că Vinul Moldovei are o calitate ireproșabilă, comparabilă cu cele mai bune produse vinicole din lume. Pe parcursul celor 9 ediții ale Vernisajului, în total am avut circa 9000 de oaspeți, iar numărul companiilor participante a crescut an de an – de la 20 la prima ediție, până la 30 de producători la ediția jubiliară. După o evoluție constantă, la cea de-a X-a ediție, Vernisajul Vinului este un brand recunoscut și un eveniment complex, care oferă producătorilor ocazia de a intra în contact direct cu consumatorii, de a le comunica din prima sursă despre produsele și succesele lor, dar și de a-și lansa cele mai inovative produse.”

Vernisajul Vinului ediția a X-a Cuvée Jubiliară se va desfășura în data de 26 mai 2016, la Capitoles Park (str. Melestiu 13A, parcul Valea Trandafirilor). Evenimentul va fi prezentat de Marinela Vasilică Ardelean, expert internațional în vinuri, inițiatoare a proiectului „Cartea Vinurilor din România”, în care au fost incluse 43 de vinuri din Moldova și care va fi lansată în cadrul Vernisajului.

Pentru detalii despre Vernisajul Vinului ediția a X-a Cuvée Jubiliară accesați pagina evenimentului.

Biletele pentru Vernisajul Vinului pot fi procurate pe iticket.md, în magazinele de specializare (Vinoteca Wine.md, Carpe diem, Arta Vinului, Vinurile Moldovei) cât și la intrarea la eveniment.

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului

ONVV este expertul nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator.Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Mesajul lui Vlad Filat de ziua mamei sale!
Articolul anterior
Tratament de milioane cu căpşuni!
Articolul următor